Mokiniai mokykloje užrakinami kaip kalėjime (papildyta)

Šančių vidurinės mokyklos mokiniai trečią dieną neturi teisės išeiti į lauką - mokyklos durys 9 val. ryto užrakinamos, o atrakinamos apie 13 val. Dvi mokyklos direktoriaus pavaduotojos taip nusprendė saugoti mokinius nuo rūkymo ir bėgimo iš pamokų.

Atsakomybę verčia mokinių tarybai

„Kai kurie dvyliktokai jau yra pilnamečiai. Jų tvarkaraščiai sudaryti taip, kad tarp pamokų yra langai. Net per juos moksleiviai priversti sėdėti mokykloje“, - susirūpinusi pasakojo į redakciją paskambinusi vienos Šančių vidurinės mokyklos mokinės mama. Jai nerimą kelia ir tai, kad mokykloje kilus gaisrui, vaikai negalėtų išeiti iš mokyklos. Moteris skambino į Švietimo ir mokslo ministeriją, kurios specialistai patikino, jog mokykla pamokų metu negali būti visiškai užrakinama.

Šančių vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Kristina Pažėrienė patvirtino, kad nuo antradienio mokyklos durys yra rakinamos. „Mokykla neturi aptvertos teritorijos, todėl galime rakinti duris. Aš tariausi su privačiu teisininku“, - įrodinėjo K.Pažėrienė. Jos teigimu, rakinti duris nuspręsta atsižvelgus į mokinių tarybos siūlymą.

„Mažesnieji vaikai piktinasi, kad vyresnių klasių moksleiviai rūko prie mokyklos, o administracija nieko nedaro“, - dar vieną motyvą pateikė direktoriaus pavaduotoja. Anot jos, sprendimui rakinti mokyklos duris pritarė ir žemesnių klasių mokinių tėveliai. Su vyresnių klasių moksleivių tėvais tartasi nebuvo. „Visų tėvų leidimo gauti nebūtina“, - atkirto K.Pažėrienė.

Užrakino be direktoriaus žinios

Paklausta, ar taip nėra pažeidžiamos vaikų teisės, pedagogė į klausimą neatsakė, tik džiaugėsi, kad per pastarąsias dienas ženkliai pagerėjo pamokų lankomumas. „Daug mažiau vaikų vėluoja į pamokas. Vyresnieji mokiniai nebegali pabėgti iš pamokų“, - privalumus vardijo pedagogė. Anot jos, užrakintos durys veikia ir kaip prevencijos priemonė nuo rūkymo, nes mokiniai per pertraukas nebegali išeiti rūkyti mokyklos kieme.

Į redakciją skambinusi mokinės mama teigė, jog užrakinus mokyklos lauko duris, vaikai rūko tualetuose, o koridoriuose tvyro dūmai.

Direktoriaus pavaduotoja tikino, jog penktokai net nepastebėjo užrakintų durų, nes jie iš pamokų nebėga ir rūkyti neina. Pedagogės manymu, naujoji tvarka labiausiai nepatinka vienuoliktokams ir dvyliktokams.

Pasiteiravus, ar mokyklos vadovybė savo veiksmus derino su savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriumi, direktoriaus pavaduotoja pasipiktino. „O kodėl mes turėtume jų atsiklausti“, - atrėžė K.Pažėrienė.

Iš pokalbio paaiškėjo, kad apie užrakintas mokyklos duris nieko nežino ir Šančių vidurinės mokyklos direktorius Romanas Jasulaitis. „Direktoriaus pareigas laikinai eina pavaduotoja ugdymui Violeta Čiuldienė, nes direktorius buvo išvykęs į užsienį, o šiandien lankosi konferencijoje Šiauliuose“, - tikino K.Pažėrienė. Ji pripažino, kad sprendimas rakinti mokyklos duris priimtas nesitarus su ugdymo įstaigos vadovu. Direktoriui R.Jasulaičiui prisiskambinti kol kas nepavyko.

Prievarta vaikų nesulaikys

„Nemanau, kad tai gerai, bet tokie veiksmai atsiranda ne iš gero gyvenimo“, - išgirdęs apie užrakintas Šančių vidurinės mokyklos duris sakė Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas. Jis atkreipė dėmesį, kad mokyklos esmė - būti atvira organizacija. A.Bagdono nuomone, spręsti mokyklos saugumo problemas galima ir kitais būdais - įdarbinant sargą, įrengiant vaizdo kameras ar saugos pultelius.

Išgirdęs, kad mokyklos durys rakinamos norint sulaikyti vaikus nuo rūkymo ar bėgimo iš pamokų, valdininkas pasipiktino. „Prievarta niekada nieko neįveikė. Užrakinus duris laikyti vaikus pamokose - tikrai netinkamas būdas. Tegul mokykla nejuokina bendruomenės“, - pratrūko Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas.

A.Bagdonui užkliuvo ir tai, kad sprendimas rakinti mokyklos duris priimtas nepasitarus su ugdymo įstaigos vadovu. „Laikinai einanti pareigas pavaduotoja turi visus teisinius vadovo įgaliojimus, tačiau taip elgtis nesuderinus su direktoriumi aš nedrįsčiau. Mano pavaldiniai taip nedaro“, - pastebėjo A.Bagdonas. Jis pažadėjo paskambinti į Šančių vidurinę mokyklą ir išsiaiškinti situaciją.  


Šiame straipsnyje: Vaižganto vidurinė mokykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

maisas sungmas

maisas sungmas portretas
kedainiu rajone, truskavos pagrindineje mokykloje, ne tik rakinamos duris, bet ir atiminejami daiktai, telefonai, draudziama kaikuruos maisto produktus valgiti. grinai suvarzomi vaikai. net jai nori aplankiti savo vaika mokykloje, tai turi lauke prastoveti kiek laiko, kol kas nors atkreips i tave demesi ir atrakins ir su palida tiktai nueiti ten kur reikia,
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių