Modernaus meno centras tampa nacionalinės svarbos objektu

Nepaisant kai kurių ministerijų pasipriešinimo, Vyriausybė suteikė nacionalinės svarbos statusą planuojamam statyti Modernaus meno centrui (MMC) Vilniuje.

Dėl to ministrai susitarė pirmadienį Vyriausybės pasitarime. „Dėl šio projekto svarbos neabejojame“, - po pasitarimo sakė premjeras Andrius Kubilius.

Projektą Vyriausybėje gynė Kultūros ministerija, tačiau pastabų bei abejonių dėl šio sprendimo reiškė Teisingumo, Finansų bei kai kurios kitos ministerijos.

Tačiau dauguma ministrų ir premjeras parėmė idėją paskelbti MMC valstybinės svarbos objektu.

MMC planuojamas statyti dešiniajame Neries krante Vilniuje iš mecenatų Viktoro ir Danguolės Butkų privačių lėšų, taip pat – iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų.

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas pabrėžė, kad MMC statybų ir veiklos finansavimo modelis jau buvo aptartas ankčiau. „Projekto iniciatoriai užtikrins kolekcijos pristatymą. Tai bus labai reikšminga kūrinių dalis – iš 10 milijonų litų vertės kolekcijos už 6 mln. litų jos jau yra. Valstybei prie projekto reikėtų prisidėti skiriant sklypą ir 10 mln. litų statyboms, taip pat per pirmuosius penkerius veiklos metus po 0,5 mln. litų kasmet muziejaus išlaikymui. Po milijoną pirmuosius penkerius metus skirs mecenatai – Butkų šeima“, - aiškino ministras.

Pasak jo, po 5 metų MMC taptų valstybės nuosavybe. Kasmet jo išlaikymui reikėtų 1,5 mln. litų. „Tai palyginti nedaug, nes nacionalinio lygmens institucijoms išlaikymui prireikia ir po 20, ir 15, ir 10 mln. litų“, - sakė A.Gelūnas.

Kultūros ministerijos vadovas tikisi, kad didžioji dalis valstybės finansinio indėlio į MMC statybas galėtų būti skirta iš ES struktūrinės paramos: „Bent jau darome tokią prielaidą, kad tai pavyks padaryti“.

Nacionalinės svarbos objekto statuso suteikimas, pasak ministro, „turėtų padėti greičiau įgyvendinti šį projektą“.

MMC turėtų būti eksponuojama Butkų sukaupta privati meno kolekcija, apimanti moderniosios lietuvių dailės periodą nuo 1960 metų iki mūsų dienų. Dabar skaičiuojama, kad projektas – MMC statyba ir kolekcija – kainuos apie 30 mln. litų.

Jeigu projektas vyks sklandžiai, MMC turėtų būti pastatytas iki 2014-ųjų pabaigos. Praėjusių metų gruodį paskelbtą MMC pastato architektūrinės idėjos konkursą laimėjo grupė „a01 architektai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

GERAS

GERAS portretas
Šaunus pasiūlymas tik kodėl viską kiša į tą Wiilno ? Lietuva - ne tik korupcijos persmelktas miestas, bet yra ir be jo kur statyti ir vystyti "šalies ūkį".

tomas

tomas portretas
stato ne kowno, nes stato vilnieciai. O tu krabus valgyk ir dziaukis slovikais laisves alejoj

to 1

to 1 portretas
jau nereikia "vilnius toks, vilnius anoks". Si projekta finansuoja ir savo kolekcija VILNIUI dovanoja vienas garsus verslininkas, kolekcininkas ir mecenatas. Del to ir statoma Vilniuje, nes tai TO ZMOGAUS valia. Kadangi Savivaldybe suinteresuota nauju projektu realizavimu, o sykiu ir ministerijos, del to ir statoma.paprasta.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių