Mirė buvęs LMA prezidentas Z.R.Rudzikas

Trečiadienį mirė fizikas, buvęs Lietuvos mokslų akademijos (LMA) prezidentas akademikas Zenonas Rokus Rudzikas.

Tai delfi.lt patvirtino dabartinis LMA prezidentas akademikas Valdemaras Razumas.

Pasak V. Razumo, Z. R. Rudzikas buvo vienas žymiausių Lietuvos fizikų teoretikų, atominės spektroskopijos specialistas. Iki mirties Z. R. Rudzikas dirbo Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos institute vyriausiuoju mokslo darbuotoju. Prieš tai jis daug metų vadovavo institutui.

„Tai didelė netektis Lietuvai“, - sakė V. Razumas.

Prezidentė reiškia gilią užuojautą dėl akademiko Zenono Rokaus Rudziko mirties

Mirus akademikui Zenonui Rokui Rudzikui Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė reiškia gilią užuojautą velionio artimiesiems, draugams ir kolegoms.

„Akademinė visuomenė neteko itin iškilaus mokslininko, teorinės fizikos specialisto, savo svariais darbais praturtinusio fizikos ir astrofizikos mokslą, o jo visuomeninė ir darbinė veikla ilgam išliks jį pažinojusiųjų atmintyje", - rašoma valstybės vadovės užuojautoje.

Gimęs 1940 m. rugpjūčio 16 d. Lazdijų rajone, Gulbiniškėje, Z. R. Rudzikas nuo pat vaikystės pasižymėjo neeiliniais gabumais. Aukso medaliu baigė vidurinę mokyklą, su pagyrimu - Vilniaus Universiteto Fizikos fakultetą.

Ir vos po keleto metų VU apgynė daktaro disertaciją, o netrukus ir habilituoto daktaro disertaciją, ir toliau labai sėkmingai dirbo teorinės atomų spektroskopijos ir jos panaudojimo plazmos fizikos ir astrofizikos srityse.

1994 m. Z.R.Rudzikas tapo tikruoju Lietuvos Mokslų Akademijos nariu, o 2003 - 2009 m. buvo ir LMA prezidentu. Už nuopelnus mokslui, aktyvią profesinę ir visuomeninę veiklą profesorius Z.R. Rudzikas įvertintas garbingomis premijomis ir apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi.

Premjeras reiškia užuojautą dėl akademiko Z. R. Rudziko mirties

Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius reiškia nuoširdžią užuojautą dėl fiziko, buvusio Lietuvos mokslų akademijos prezidento akademiko Zenono Rokaus Rudziko mirties.

„Tai didelė netektis Lietuvos mokslo ir akademinei bendruomenei. Linkiu, kad šviesus mokslininko Z. R. Rudziko atminimas ilgam išliktų jo artimųjų, kolegų, bičiulių atmintyje“, - rašoma premjero užuojautoje.


Šiame straipsnyje: Zenonas Rokus Rudzikas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Žmonių aibė liks tuščia. Skaudi netektis visai Lietuvai.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių