Miesto valdžiai užkliuvo medikų algos

Kauno valdžios atstovams nepatinka, kad kai kurių sveikatos priežiūros įstaigų vadovų darbo užmokestis didesnis nei jų. Politikai užsimojo medikų atlyginimus karpyti. Kai kuriais atvejais jie dabar siekia beveik devynis tūkst. litų per mėnesį.  

Papiktino dideli atlyginimai

Devyniose Kauno miesto savivaldybei pavaldžiose sveikatos priežiūros įstaigose per pastaruosius pusantrų metų vadovų ir jų pavaduotojų algos mažėjo. Atisakyta didelių priedų, tačiau išmokamo atlyginimo dydis vis dar svyruoja nuo trijų iki kone devynių tūkstančių litų per mėnesį.

Savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorius Gediminas Jankus miesto tarybos Kolegijos nariams aiškino, kad medicinos priežiūros įstaigų vadovų algos nustatomos pagal dar 2003 m. patvirtintą skaičiavimo metodiką ir teigė manantis, kad atlyginimai yra gana kuklūs.

„Jeigu šie atlyginimai yra kuklūs, kaip pavadintumėte savivaldybės administracijos direktoriaus ir miesto mero atlyginimus? Super kukliais?“, - pašaipiai G.Jankaus klausė meras Andrius Kupčinskas.

Siūlo nustatyti lubas

Miesto meras priminė, kad valstybiniu lygmeniu sklando pasiūlymai, jog valstybinių įmonių vadovai neturėtų uždirbti daugiau nei valstybės galvos. Ir siūlo pritaikyti panašų modelį savivaldybės lygiu - kad savivaldybės įstaigų vadovai neuždirbtų daugiau nei miesto valdžia.   

„Seimo nariais gali tapti jokios kvalifikacijos neturintys žmonės, o medicinos įstaigų vadovai yra kvalifikuoti specialistai, kurie mokėsi 10-12 metų. Jų ir atsakomybė, ir vadovaujamas personalas yra labai dideli“, - merui nepritarė miesto tarybos narė Jūratė Matekonienė.

Meras įpareigojo savivaldybės administraciją parengti sprendimo projektą, kuriame būtų numatyta, kad savivaldybės įsteigtų sveikatos priežiūros įstaigų vadovų atlyginimai nebūtų didesni nei savivaldybės administracijos direktoriaus Vyganto Gudėno. Atskaičiavus mokesčius, jis šiuo metu gauna 5119 litų per mėnesį.

Sprendimą vadina nelogišku

Vieną didžiausių algų iš medicinos įstaigų vadovų gaunantis Šilainių poliklinikos direktorius Vidmantas Obelienius mano, kad mero pasiūlymas nėra protingas.

„Reikalavimas lyginti mūsų ir administracijos direktoriaus algas yra neetiškas ir nelogiškas. Niekas net nepasidomėjo, kodėl mūsų algos tokios. Mes gauname algas, kurios tiesiogiai susijusios su įstaigos pajamomis, atsakomybe, personalo skaičiumi“, - aiškino V.Obelienius.

V.Obelienius teigė, kad jo ir jo kolegų algos mažinamos nuo praėjusių metų pradžios. Sveikatos priežiūros įstaigų vadovai nebeima priedų, kurie priklauso pagal pačios savivaldybės tarybos patvirtintą algų skaičiavimo metodiką.

Prieš pusantrų metų V.Obelienius gaudavo 10,4 tūkst. litų per mėnesį, neatskaičius mokesčių. Šiuo metu gaunamas atlyginimas yra aštuoni tūkst. litų.

„Taryba turi teisę mažinti mūsų algas ir mes tų sprendimų įtakoti negalime, bet visoje šalyje mažinamos algos tėra bandymas atitraukti dėmesį nuo tikrųjų valstybės problemų. Algos nieko nelemia“, - įsitikinęs V.Obelienius.  


Savivaldybės įsteigtų sveikatos priežiūros vadovų atlyginimai spalio mėn. (neatskaičius mokesčių):

8800 Lt - Tautvydas Jankauskas (Kauno 2-oji klinikinė ligoninė)

8000 Lt - Vidmantas Obelienius (Šilainių poliklinika)

8000 Lt - Kęstutis Mazurkevičius (Raudonojo kryžiaus klinikinė ligoninė)

8000 Lt - Nerijus Mikelionis (Greitosios medicinos pagalbos stotis)

6400 Lt - Gintaras Aukštakalnis (Centro poliklinika)

6400 Lt - Giedrius Andziukevičius (Dainavos poliklinika)

6400 Lt - Virginija Gailienė (Kalniečių poliklinika)

5600 Lt - Zita Česnavičienė (Šančių poliklinika)

5600 Lt - Rita Kabašinskienė (Slaugos ligoninė)


Šiame straipsnyje: atlyginimailigoninėpoliklinika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių