Miesto taryba pritarė atliekų deginimui

Vilniaus miesto taryba pritarė principui, kad atliekos Vilniaus mieste turi būti rūšiuojamos. Dalis jų vėliau perdirbama, kita dalis - deginama.

Pasirinko brangiausią būdą

Jeigu dabar vieną toną šiukšlių surinkti ir palaidoti sąvartyne kainuoja 50 litų, tai įgyvendinant šį būdą kaina šokteltų iki 160 litų už toną. Tačiau būtent šį atliekų tvarkymo būdą savivaldybei rekomendavo bendrovės „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ specialistai, kurie išanalizavo visas galimas Vilniaus miesto atliekų tvarkymo alternatyvas.

Mat degindami atliekas būtume mažiau priklausomi nuo iškastinio kuro. Uždarius Ignalinos atominę elektrinę, Lietuva energetiniu požiūriu tapo 90 proc. priklausoma nuo atvežtinio iškastinio kuro. Apie 60-70 proc. jo sudaro gamtinės dujos.

Anot ekspertų, esant tokiai situacijai labai svarbu pirmiausia išnaudoti vietinius energetinius išteklius, ypač atsinaujinančius. Vienas tokių – po rūšiavimo likusios netinkamos perdirbti atliekos. Esą panaudojant vietinį biokurą ir pastačius atliekų deginimo įrenginį Vilniaus miestas žiemą patenkintų apie 25 proc. viso metinio šilumos poreikio, šiltuoju metu – ir visą 100 proc.

Atsisako visuotinės rinkliavos

Kol kas politikai pritarė tik pačiam principui, kad atliekos galiausiai turi būti rūšiuojamos ir deginamos. Taip pat Vilniaus miestas bus perdalytas į naujas zonas. Kiekvienai jų atliekas išvežanti bendrovė bus parenkama konkurso būdu. Plano įvesti visiems gyventojams vienodą rinkliavą už atliekų tvarkymą atsisakyta. Likta prie šiandien galiojančio principo, kad visi šiukšlių gamintojai privalo turėti sutartis su atliekų vežėjais.  Opozicija įtaria, kad rinkliavos, baiminasi patys vežėjai.

Dar viena naujovė – skatinimas pereiti prie požemių konteinerių statybos ir naudojimo. Šio tipo konteineriai įrengti po žeme, todėl nedarko miesto vaizdo, taip pat gerai izoliuoja kvapą. Juos pastatyti sutinka pačios atliekas tvarkančios bendrovės.

Artimiausiu metu bus atliekama galimybių studija, kaip ir kur bus organizuojamas pats atliekų deginimas. Vėliau bus skelbiamas konkursas atliekų deginimo gamyklos statytojo ir investuotojo paieškoms. Mat iš Europos sąjungos Vilnius gali tikėtis apie 100 mln. litų paramos, kai paties deginimo įrenginio statyba kainuoja 400-500 mln. litų.

Deginimo gamyklos statybai priešinasi Lazdynų, Lazdynėlių Karoliniškių, Pilaitės bendruomenės.


Šiame straipsnyje: deginimo gamyklaatliekos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių