Miesto šventė: negi išmokome švęsti su meile Kaunui? (papildyta)

Kaunas švenčia miesto šventę. Penktadienį miestą apėmęs šventinis šurmulys sekmadienio vakarą baigsis.

Politikai vėl gyrėsi

Penktadienį nuo ryto Laisvės Alėjoje ir Senamiestyje prasidėjusi mugė, scenoje prie Muzikinio teatro suskambusi muzika ir geras oras sukūrė šventinę nuotaiką.

Mugėje aplink prekystalius sukiojosi gausybė praeivių, bet ne visi skubėjo pirkti. „Turime laiko pagalvoti, juk mugė tik prasidėjo“, – šyptelėjo linines skraistes apžiūrėjusi moteris.

Vakare Senamiestis suskambo folkloro muzikos garsais, nes miesto šventės metu vyksta folkloro muzikos festivalis „Atataria lamzdžiai“.

Oficialią pradžią miesto šventei davė vėlyvas Kauno miesto simfoninio orkestro ir Bitlų dainas atliekančios grupės iš Airijos koncertas Rotušės aikštėje, sukvietęs tūkstančius kauniečių.

Miesto meras Andrius Kupčinskas ragino kauniečius švęsti atsakingai, ir smagiai trenkęs lazdelėmis per būgną paskelbė – miesto šventė pradėta!

Paskui A.Kupčinską scenoje pasirodė jo partijos bendražygė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė. Jis prisipažino mylinti Kauną, nes čia gyvena optimistai, bet nevengė ir papolitikuoti. „Trečiadienį posėdyje Vyriausybė nusprendė, kad per šventę Kaune bus geras oras. ir šį kartą politikai neapgavo“, – gyrėsi R.Juknevičienė.

„Švęskime su meile Kaunui“, – į šventę susirinkusius miestiečius ir svečius kvietė kultūros centro „Tautos namai“ direktorius Albinas Vilčinskas.

Vieni ramiai klausėsi muzikos, kiti nenustygo vietoje ir linksminosi smagiai trypdami rokenrolą. Vyresniems klausytojams Bitlų dainos  atgaivino jaunystės prisiminimais, kuriais jie dalijosi gurkšnodami alų.

„Kol kas publika elgiasi kultūringai. Po truputį išmokstame švęsti“, – džiaugėsi VšĮ „Skliautų mietas“ projektų vadovas Ąžuolas Gaižutis.

Lietus švęsti nesutrukdė

Šeštadienį nuo ryto Laisvės alėjoje ir Senamiestyje vėl šurmuliavo mugė. Tiesa, prekybininkai nebuvo itin patenkinti. „Žmonių daug, bet jų reikia mitinguose. Mums reikia pirkėjų“, – nelinksmai šyptelėjo prekybininkas iš Mažeikių, pardavinėjantis medinius žaislus ir buities rakandus. Ne kartą teko išgirsti, kaip mugėje susitikę pažįstami sakė: „Išėjome pasivaikščioti“.

Scenose prie Muzikinio teatro, Rotušės aikštėje, Nemuno krantinės amfiteatre visą dieną skambėjo pati įvairiausia muzika, savo gebėjimus demonstravo Kauno atlikėjai, svečiai iš kitų miestų ir kitų valstybių.

Miesto šventę paįvairino smėlio skulptūros, iškilusios prie prekybos ir pramogų sostinės „Akropolis“. Jomis bus galima gėrėtis visą vasarą.  

Rotušės aikštėje gerą pusdienį karaliavo folkloras. Čia vyko jubiliejinio tarptautinio folkloro festivalio „Atataria lamzdžiai“ koncertas, kurį gerokai pagadino netikėtai prapliupęs lietus. „Ir vėl politikai apsimelavo“, – miesyt šventės atidarymo koncerte girdėję R.Juknevičienės kalbą juokavo kauniečiai.

Scenojo kolektyvams lietus netrukdė, tačiau ir taip ne itin gausus būrys žiūrovų suskubo slėptis po lauko kavinių skėčiais. Kauniečių, lietuvių iš Punsko, latvių, estų ir svečių iš Udmurtijos beliko tik klausytis.

Šventę organizavusio kultūros centro „Tautos namai“ direktorius A.Vilčinskas įsitikinęs, kad tokį koncertą reikėtų rengti labiau kamerinėje aplinkoje. „Reikėtų pasvarstyti, ar neverta „Atataria lamzdžiai“ festivaliui skirti vieno vakaro, kad daugiau žiūrovų pamatytų koncertą, o verti dėmesio kolektyvai nedainuotų ir nešoktų tik sau“, – sakė A.Vilčinskas.

Kaunas myli Marijoną

Nepaisnat lietaus, šventės nuotaika tikrai nesubjuro. Kauniečiai būrėsi ten, kur tik vyko kokia nors veikla. Daugelis skubėjo žiūrėti šventės vargonų ir mimų pasirodymų Prezidentūros kiemelyje. Įvairių meno renginių, koncertų vyko ir kitose miesto vietose. Vakare žiūrovus stebino pasirodymai su ugnimi, o į vakarinį koncertą paklausyti Marijono Mikutavičiaus prisirinko sausakimša Rotušės aikštė.

„Sveikinu su švente ir su viskuo, kas gero vyksta Kaune“, – į minią kreipėsi Marijonas. Pati įvairiausia publika ne tik klausė jo dainų, bet kartu dainavo ir šoko. Prieš finalinę dainą „Trys milijonai“ prapliupęs lietus ir  žaibai ne tik neišgąsdino publikos, bet tik dar labiau ją įaudrino. Marijonui teko grįžti į sceną dar kartą.

„ Afigienai! Ten, kur aš gyvenu, tai – ne keiksmažodis!“ – nulipęs nuo scenos „Kauno dienai“ sakė M.Mikutavičius.  Jis džiaugėsi švente ir Kauno publika bei žadėjo pats pavakaroti su švenčiančiais miestiečiais.

Vaikams Marijonas su šypsena dalijo autografus. merginos nesikuklino prašyti jo parašo tiesiog ant rankų, o kelios vyresnio amžiaus moterys, persisvėrusios per apsauginę juostą spaudė jam ranką ir dėkojo už dainas.

Tuo šeštadienio vakaras nesibaigė. Šventės dalyviai traukė į Nemuno krantinės amfitetarą, kur taip pat vyko koncertas ir ugnies šou.

Sekmadienį miestas dar šurmuliuoja visą dieną, o šventę užbaigs Šampaninio Kauno choro pasirodymas Rotušės aikštėje.

Šventės programą rasite čia.

 


Šiame straipsnyje: Kauno dienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių