Meras pageidauja UNESCO statuso Pažaisliui, vienuolės – ne (papildyta)

Kauno mero teiginiai, esą bus siekiama įtraukti Pažaislio vienuolyno ansamblį į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, nustebino šio objekto šeimininkes vienuoles.

Seserys kazimierietės įsitikinusios, kad šiuo metu to siekti būtų netikslinga. Savivaldybės išplatintame pranešime Kauno meras Andrius Kupčinskas tvirtina, kad bus siekiama įtraukti Pažaislio vienuolyno ansamblį į UNESCO (Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija) Pasaulio paveldo sąrašą. „Apie Pažaislio vienuolyno įtraukimą į Pasaulio paveldo sąrašus kalbama jau keletą metų, tačiau nieko konkretaus nenuveikta. Reikia nenuleisti rankų ir kartu su specialistais padirbėti: atsakingai paruošti reikalingus dokumentus ir bandyti kandidatuoti“, – pranešime cituojami mero žodžiai.

Tokia mero pozicija vienuolyne įsikūrusios Lietuvos Šv.Kazimiero seserų kongregacijos vyresniajai seseriai Lidijai Editai Šicaitei buvo naujiena. „Apie mero poziciją perskaičiau internete. Vienuolyno šeimininkės yra seserys, jos su šiais savivaldybės ketinimais nėra supažindintos“, – tvirtino vienuolė. Pasak jos, yra dalykų, kuriuos reikia padaryti pirmiau, nei siekti patekti į UNESCO sąrašą. „Atsižvelgiant į šalies ekonominę būklę ir valstybei būtinus parengti dokumentus, šiandien tai daryti būtų netikslinga.  Tai yra ne vienų metų darbas. Reikėtų palūkėti geresnių laikų, kai valstybė bus turtingesnė“, – įsitikinusi vienuolyno vyresnioji.

Ji pabrėžė, kad teikti paraišką ir parengti visus su tuo susijusius dokumentus yra net ne savivaldybės, o Kultūros ministerijos darbas. 2007 m. Kultūros ministerijos užsakymu buvo parengta didelės apimties galimybių studija, kurioje atliktas ansamblio vertinimas pagal UNESCO Pasaulio paveldo komiteto nustatytus reikalavimus. „Jei būtų apsispręsta teikti paraišką, pirmiausia reikėtų sugrįžti prie šios studijos. Joje išsakytos aiškios rekomendacijos, kaip tai reiktų daryti“, – pastebėjo sesuo Lidija.

"Pažaislio vienuolyno ansambliui patekti į UNESCO Pasaulio sąrašą būtų sudėtinga, bet įmanoma", - teigia Kaune lankęsis UNESCO generalinio sekretoriaus patarėjas Henrikas Juškevičius. Pirmadienį Kaune viešėjęs ir savivaldybės tarnautojams pataręs, kokių techninių priemonių imtis, norint baroko šedevrą įtraukti į UNESCO (Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija) sąrašą, H.Juškevičius aplankė vienuolyną, susitiko su L.E.Šicaite. Paklaustas, kada paskutinį kartą lankėsi Pažaislyje, Paryžiuje reziduojantis svečias prisipažino tai daręs sovietmečiu.

Vienuolyno vyresnioji H.Juškevičiui ir svečią lydėjusiems savivaldybės atstovams surengė nedidelę ekskursiją. Svečiai apžiūrėjo būsimą vienuolyno muziejų su edukacijos klasėmis, bažnyčią, zakristiją.

Pagal paskirtį, XVII a. iškilusio Pažaislio vienuolyno pastatai ir teritorija yra griežtai suskirstyta į dvi dalis: pietinė dalis su svečių namais, informaciniu centru, būsimu muziejumi, bažnyčia ir zakristija – atvira visuomenei, o šiaurinė, kurioje stovi vienuolių nameliai ir gyvenamosios patalpos – uždara, skirta išimtinai vienuolių kasdieniam ir dvasiniam gyvenimui.

Šiuo metu vienuolyne vyksta remonto ir rekonstrukcijos darbai – restauruojamas vienuolyno svečių namas ir pietinė oficina. Abu šie objektai bus pritaikyti turizmui. Parama remonto ir rekonstrukcijos darbams buvo gauta iš Sanglaudos skatinimo veiksmų programos ir Europos ekonominės erdvės (EEE) finansinio mechanizmo, kofinansuojant Lietuvos Respublikos Vyriausybei ir Lietuvos Šv. Kazimiero seserų kongregacijai.

„Įgyvendinę šiuos projektus, sukursime sąlygas kuo didesnei visuomenės daliai pažinti Pažaislio vienuolyno paveldą, suvokti jo istorinę, meninę ir etinę vertes, aktyviai įsitraukti į šio unikalaus Lietuvos paveldo išsaugojimo procesą“, – užsiminė sesuo Lidija.

Lankydamasis savivaldybėje, H.Juškevičius užsiminė, kad Lietuva turi daugiausia objektų, įtrauktų į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą per tokį trumpą laiką – 20 atkurtos nepriklausomybės metų. Pasak jo, panašių objektų kaip Pažaislio vienuolynas UNESCO Pasaulio paveldo sąraše yra daug, tačiau ragino kauniečius nenuleisti rankų, tinkamai paruošti reikiamus dokumentus ir bandyti kandidatuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių