Medikai ragina stoti į kovą su slidžiais šaligatviais

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras perspėja būti atsargiems miesto gatvėse ir kviečia visus organizuoti gatvių valymo nuo sniego talkas.

Pėstieji pastarosiomis dienomis dėl sniego ir slidžių šaligatvių patiria daug suažlojimų. Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės Traumatologijos punkto duomenimis, į medikus kasdien kreipiasi iki pustrečio šimto nukentėjusiųjų. Didžioji dauguma jų - slidžių gatvių aukos.

Pasak Traumatologijos punkto vedėjo gydytojo Raimondo Kunicko, paslydus ir parkritus dažniausiai lūžta riešo, čiurnos sąnariai, žastikaulio ir kaklo kaulai, vyresnio amžiaus žmonėms - šlaunies kaklelis. Pastarosiomis dienomis dėl itin sunkių traumų į Raudonojo Kryžiaus klinikinę ligoninę paguldoma po 8-10 nukentėjusiųjų. Medikai pataria visiems paslydusiems ir susižalojusiems nesigydyti patiems ir skubiai kreiptis į gydymo įstaigą.

Siekiant išvengti traumų patiems reikia rūpintis savo saugumu. „Einant slidžia gatve nereikia bijoti griūti. Atsipalaidavus raumenys nebus įtempti ir kritimo smūgis bus švelnesnis. Einant patartina išskleisti rankas į šonus, kojomis tarsi šliuožti kaip slidininkui", - pataria sveikatos specialistė Alina Didžiokienė.

Patartina avėti patogius batus gruoblėtu padu. Yra batų aksesuarų, skirtų saugiam vaikščiojimui ir bėgiojimui ant ledo, sniego arba esant plikšalai. Tai tinkleliai, kuriuos lengva užsidėti ir nusiimti, jie beveik nepastebimi ant batų, o nusiėmus užima nedaug vietos - galima laikyti kišenėje.

JAV ir Kanadoje šiuos batų priedus naudoja policija ir kitos specialiosios greitojo reagavimo apsaugos tarnybos, taip pat paštininkai ir kiti civiliai žmonės, kuriems dažnai tenka vaikščioti žiemos metu. 

Dar vienas praktiškas patarimas - ant slidžių batų padų prisiklijuoti pleistrus. Tai labai laikina, tačiau, anot ją išbandžiusiųjų - efektyvi priemonė.

Traumų gatvėse, juolab slidžiose, pėstiesiems padeda išvengti atšvaitai. Juos seginčius  pėsčiuosius vairuotojai pastebi anksčiau. Tai būtina, nes slidžiose gatvėse automobilio stabdymo kelias yra ilgesnis.    

Visuomenės sveikatos biuras kviečia visus kauniečius, darbo kolektyvus nepasidrovėti paimti į rankas sniego kastuvą ir išeiti į gatvę kaip į talką. Sniego kasimas prilygs mankštai gryname ore, stiprinančiai sveikatą, o rezultatai pranoks visus lūkesčius: bus saugu eiti neslidžiu šaligatviu.  


Šiame straipsnyje: šaligatviaislidūstraumos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių