Medikai: globos namuose mergaitė išseko dėl nepriežiūros

Į Kauno klinikas iš Akmenės rajono Ventos socialinės globos namų atvežta visiškai išsekusi mažametė nebuvo tinkamai prižiūrima. Taip tvirtina Vaikų chirurgijos klinikos docentas Artūras Kilda.

Svėrė kaip pusės metų kūdikis

„Paskyrus skysčių  ir maitinimą į veną, mergaitės būklė per dvi dienas stebuklingai pagerėjo, o per savaitę ji priaugo pusantro kilogramo. Tad, manau, kad pas mus atsidūrė ne dėl ligos, o dėl neprižiūrėjimo“, – įsitikinęs A. Kilda.

Septynmetė dabar sveria apie 7,2 kg. Į Kauno klinikas vasario 18 d. ji buvo pristatyta sverdama 5,8 kg – mažiau nei turėtų sverti pusės metų kūdikis.

Medikų teigimu, mergaitė serga genetine liga. Tokie vaikai, kuriems pakenkta centrinės nervų sistema, dažniausiai guli, sunkiai kvėpuoja, nevalgo, neryja.

„Jų priežiūra reikalauja daug pastangų. Turi dirbti specialistai, kurie galėtų atskirti, ar vaiko būklės pablogėjimas yra dėl nepavalgymo, ar dėl prasidėjusios infekcijos“, – kalbėjo A. Kilda.

Vaikas gali išsekti prie pagrindinės ligos atsiradus viduriavimui ar prasidėjus kitam negalavimui.

Nekalba, bet noriai bendrauja

A. Kilda teigė, jog mergaitės būklė šiuo metu gana gera. Dėl savo pagrindinės ligos pacientė nekalba, tačiau ji noriai bendrauja su aplinkiniais, parodo, kad nori valgyti, pati nuryja.

„Pristatyta pas mus ji buvo sunkios būklės, vėmė, buvo labai išsekusi, trūko skysčių. Tokio lygio dehidratacija vaikui yra labai pavojinga“, – sakė medikas.

„Kai ji atvyko, net neturėjo jėgų judėti, negalėjo sėdėti, tik galvytę sukiojo. O vakar mes jau net vaikščiojom", – pasakojo slaugytoja Aušra Ališauskienė ir pastačiusi mergytę ant grindų pademonstavo jos pasiekimus.

Mergytė nepažįstamų žmonių nesibaimina. Ji vis žvilgčiojo į žurnalistus, užsukusius į jos palatą, bandė paliesti fotoaparatus. Slaugytojai paplojus rankomis, mažylė stengėsi neatsilikti ir judesius guviai kartojo.

„Ji labai miela ir gera“, – tikino A. Ališauskienė, užsiminusi, jog mažoji pacientė mėgsta vartyti knygutes, tačiau kartais ir supyksta, pavyzdžiui, kai būna atnešta per karšta košė ar per maža, jos akimis, porcija.

„Tada ji ima mėtyti nuo lovos knygutes“, – sakė slaugytoja.

Ministerija pradėjo tyrimą

Ventos socialinių globos namų direktorės Gražinos Banienės teigimu, globos namuose daryta viskas, jog būtų padėta psichikos sutrikimų turinčiam vaikui.

Tuo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė pareikalavo išsamaus tyrimo ir atsakomybės dėl nualintos globos namų auklėtinės.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė situaciją pavadino netoleruotina, tačiau pažymėjo kol kas negalinti pasakyti, kas dėl jos kaltas.

„Mes neturime išvadų, kad mergaitė buvo nemaitinama“, – sakė A. Pabedinskienė, kurios vadovaujama ministerija dėl šio įvykio pradėjo tyrimą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

atskirkite kur tiesa

atskirkite kur tiesa portretas
Kilda labai protingai ir sąžiningai viską pasakė. lenkiuosi žemai.

ema

ema portretas
Ir psichikos liga serganciam vaikui reikia valgyti.cia ir taip aisku kad buvo marinama badu

Baisu

Baisu portretas
Tai akivaizdus įrodymas,kad tikra medicina ,tik klinikinėse ligoninėse.Vietinė medicina,lygi nuliui. Gaila.kad dar atsiranda visokių vainienių,kurios norėtų dar ir privačios medicinos.
VISI KOMENTARAI 50

Galerijos

Daugiau straipsnių