Mažųjų autobusų darbą sutrikdė protesto akcija (papildyta)

Pertvarka uostamiesčio viešojo transporto sistemoje neapsiėjo be nesklandumų. Dalis keleivių nelipo į naująsias transporto priemones ir laukė maršrutinių taksi. Mažųjų autobusiukų darbą stabdė buvę vežėjai.

Autobusiukai nudažyti raudonai

Nuo pirmadienio uostamiesčio gatvėmis pradėjo važinėti raudoni autobusiukai. Jie aptarnauja naujus 7, 15A, 2A, 14A, 2B, 11A ir 20 maršrutus. Šie maršrutai atsirado vietoje 2, 7, 5, 15, 14, 11, kuriuos anksčiau aptarnavo maršrutiniai taksi.

Mažieji autobusiukai aptarnauja ir 21 maršrutą. Jis atimtas iš didžiojo vežėjo.  Nuo sausio 1 dienos bus organizuojamas ir 13 maršrutas. Jo paleidimas nukeltas, siekiant sutaupyti lėšų.

Vietoje maršrutinių taksi atsiradę raudonieji autobusiukai stoja tik stotelėse. Viena spalva jie nudažyti, kad keleiviams juos būtų lengviau atskirti nuo maršrutinių taksi.

Mažuosiuose autobusiukuose kaip ir didžiuosiuose galioja elektroninis bilietas.

Sutrukdė išvažiuoti

Viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“ direktorius Gintaras Neniškis neslėpė, kad pirmąją dieną, kada įsigaliojo pokyčiai, nesklandumų neišvengta.

Vadovas pasakojo, kad mažųjų autobusiukų darbą sutrikdė dalies buvusių 2, 5, 7 vežėjų akcija. Ryte jie rinkosi prie savivaldybės, bandė trikdyti eismą Liepų gatvėje.

Pasak G.Neniškio, vėliau buvę vežėjai trukdė 2A numeriu pažymėto autobusiuko darbą.

„Jie neleido išvažiuoti iš Sportininkų gatvėje, esančio galinio sustojimo. Į įvykio vietą buvo iškviesti kontrolieriai, policija“, – pasakojo vadovas.

G.Neniškio teigimu, dėl šios protesto akcijos 2A maršrutą aptarnaujantis autobusiukas atsiliko nuo grafiko. Vėliau ši problema buvo išspręsta.

Vairuotojai prašė darbo

Kelių maršrutų operatoriaus transporto vadybininkė Loreta Averkina tvirtino, kad prie savivaldybės susirinko nedaug vežėjų, kad nebūtų apkaltinti piketavimu.

„Vairuotojai ėjo pas miesto valdžią ir prašė darbo, klausė, gal nupirks mašinas, kurių nebėra, kur dėti. Pastarųjų turime 19. Žmonės neteko darbo ir nebežino, ką daryti“, – tvirtino transporto vadybininkė.

Darbo netekę vežėjai susitiko su Klaipėdos savivaldybės administracijos direktore Judita Simonavičiūte. Ši paprašė ateiti rytoj.

„Eisime, žiūrėsime, ką siūlys. Dėl pertvarkos atleista daug žmonių. Perspektyva liūdna. Tikimės pagalbos iš miesto valdžios“, – vylėsi L.Averkina.

Anot jos, vis dar tikimasi, kad teismas priims maršrutiniams taksi palankų sprendimą.

„Apskundėme ne pačią pertvarką, o maršrutų, kuriuos aptarnavome panaikinimą. Nebuvome prieš naujų transporto priemonių atsiradimą. Valdžios prašėme tik nenaikinti maršrutų“, – pasakojo vadybininkė.

Autobusiukui nuleido padangą

L.Averkina tvirtino, kad nenorėjo trukdyti 2A maršrutą aptarnaujančiam vežėjui.

„Paprasčiausiai atvažiavome pažiūrėti, kaip laikosi tvarkaraščių. To jis nedarė. Kontrolės klausėme, kodėl nesurašė akto. Tvarkaraščiai yra nesąmoningi. Per 12 minučių neįmanoma nuvažiuoti iš vieno miesto galo į kitą“, – pasakojo vadybininkė.

Pirmąją pertvarkos dieną kilo ir kitų nesklandumų. Nuo grafiko šiek tiek atsiliko 21 maršrutą aptarnaujantis vežėjas. Ryte transporto priemonei buvo nuleista padanga.

„Kilo ir kitų techninių nesklandumų. Šios problemos yra sprendžiamos. Iki savaitės pabaigos tikimės išspręsti bent techninius dalykus“, – pabrėžė G.Neniškis.

Keleivius kvietė į autobusą

Pasak vadovo, nors informacijos apie pertvarką buvo daug, tam tikras žmonių srautas jos nežinojo. Keleiviai vis dar laukė maršrutinių taksi. Stovėjo ne stotelėse, o prie sankryžų.

Pirma diena ypač sudėtinga buvo 2B maršrutą aptarnaujančiam vežėjui.

„Vairuotojas sustojęs stotelėje pats kvietė keleivius lipti į autobusiuką. Aiškino, kad važiuoja kaip 2 maršrutinis taksi. Matyt, dalis žmonių nežinojo ir laukė 2 maršrutinio taksi“, – pasakojo vadovas.

G.Neniškio, prie naujo darbo specifikos sunku priprasti ir mažųjų autobusiukų vairuotojams. Dauguma jų anksčiau dirbo maršrutiniuose taksi. Buvo atvejis, kad vairuotojas pertrauką pasidarė ne tada, kada reikėjo.

„Vairuotojams reikia įdirbio. Anksčiau jie kitaip dirbo. Laisviau. Dabar griežtas tvarkaraštis, numatytos pertraukos“, – tvirtino direktorius.

Pasak vadovo, pirmą dieną paaiškėjo, kad teks koreguoti mažųjų autobusiukų grafikus. Manyta, kad jie važiuos greičiau.

Viešojo transporto pertvarka nepalietė maršrutinių taksi, kurie aptarnauja 6, 8, 9, 10 maršrutus.

Nauji mažųjų autobusų maršrutai

7 – Mazūriškės, Tauralaukis, Klaipėdos universitetinė ligoninė ir atgal.

15A – Darbo dienomis: Kalotė, Mažasis kaimelis, Manto, Priestočio, Mokyklos, Debreceno gatvės, Taikos prospektas. Grįždamas suks ir į Dubysos gatvę. Savaitgaliais bus sutrumpintas maršrutas iki autobusų stoties.

2A – Sportininkų gatvė, Taikos prospektas, Debreceno gatvė ir atgal.

13 – Sausio 15-osios, Tilžės, Mokyklos, Priestočio, S.Dariaus ir S.Girėno, Naujoji Uosto, Pilies ir Sausio 15-osios gatvės.

14A – organizuojamas trečiadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais. Jis sujungs Tilžės turgų su senuoju turgumi. Važiuos iš „Turgaus“ stotelės, Kūlių Vartų, Tilžės gatvėmis, o grįš Sausio 15-osios gatve ir Taikos prospektu.

2B – važiuos iš „Jūrininkų“ stotelės, Vingio gatve, Šilutės plente, Debreceno gatve, Taikos prospektu ir Smiltelės gatve grįš į Vingio gatvę.

11A – „Šernų“ sodai, Lėbartai, Rimkai, Jūrininkų prospektas, Mogiliovo, Smiltelės gatvės, prekybos centras BIG ir atgal.

20 – Smeltės kvartalo „Marių“ stotelė, Nendrių, Pietinė gatvės, Taikos prospektas, Naikupės gatvės, Minijos gatvė, Smeltės kvartalas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KELEIVIS

KELEIVIS portretas
Situacija absurdiška.Pietinį srautą aptarnaujantiems mikriukams bus greitas pipec.Vėliau brisiaus galo sulauks kiti.Į miestiečių pageidavimus,surinktus parašus uostamiesčio politikams pofik..

Sarmata

Sarmata portretas
O kodel nera marsruto i Kretingos gatve iki tilto per gelezinkeli?

Jone

Jone portretas
Gyvenu prie BIG-o, tai dabar labai gerai iki Lėbartų nusigauti, nebereikia eiti iki Debreceno
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių