Mažosios Rinau istorija - viena iš daugelio

Visuomenėje žinoma mažosios Luizos Rinau istorija - tik viena iš daugelio. „Daugėja atvejų, kai vienas iš tėvų neteisėtai išveža atžalas ir laiko jas kitoje valstybėje“, - pastebi vaiko teisių apsaugos specialistai, rengdami konferenciją  Seime.

Šiais metais Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba gavo 17-os asmenų prašymų dėl neteisėto vaikų išvežimo iš Lietuvos į užsienio valstybes – Didžiąją Britaniją, Italiją  ir Airiją. Tai trimis prašymais daugiau nei pernai metais.

Šiek tiek padaugėjo ir neteisėto vaikų išvežimo iš užsienio į Lietuvą  atvejų – pateikti penki prašymai. Pernai jų buvo trys.

„Šiandien stebima atvejų, kai vienas iš tėvų (dažniausiai mamos) neteisėtai išveža atžalas ir laiko jas kitoje valstybėje, skaičiaus didėjimo tendencija, – sako Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorė Odeta Tarvydienė. Jos teigimu, daugiau kaip pusė jų susiję su Didžiąja Britanija.

Lapkričio 27 dieną Seimo rūmuose vyks tarptautinė konferencija „Vaiko neteisėtas išvežimas ir (ar) laikymas – teisiniai ir psichologiniai aspektai“, kurią rengia Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Renginio metu pranešimus apie tėvų neteisėtai išvežtus vaikus ir jų laikymą, teisines, psichologines tokių veiksmų pasekmes, mediacijos perspektyvas mūsų šalyje bei tėvų skyrybas išgyvenančius vaikus skaitys Lietuvos ir užsienio tarptautinės teisės, šeimos teisės bei mediacijos specialistai, psichologai. Patirtimi, sprendžiant neteisėto vaiko išvežimo klausimus, dalysis Latvijos, Anglijos centrinių institucijų atstovai.

„Manome, kad konferencijoje pranešimus skaitysiantys Lietuvos, Anglijos, o taip pat ir kitų šalių atstovai padės atsakyti į daugelį aktualių klausimų, kylančių sprendžiant neteisėto vaiko išvežimo ir laikymo problemas“, - sako O. Tarvydienė.


Šiame straipsnyje: vaikas,

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių