Mažiau kauniečių pasinaudojo valstybės parama būstui

Nuo spalio 19 dienos įsigaliojo nauji reikalavimai dėl valstybės remiamų būsto kreditų gavimo, kurie, atrodytų, tapo palankesni tokių kreditų gavėjams, tačiau kauniečių, atitinkančių visus reikalavimus, atsiranda vis mažiau.

Šiemet iki lapkričio 1 dienos miesto savivaldybės Turto skyrius 75 žmonėms arba šeimoms išdavė pažymas dėl teisės valstybės paramai gauti. Pernai tokių pažymų buvo išduota 35 procentais daugiau - iki lapkričio 1 dienos Turto skyrius buvo išdavęs 119 pažymų.

Kaip vieną iš priežasčių, kodėl mažėja kauniečių, norinčių gauti valstybės subsidijas būstui pirkti, specialistai įvardija padidėjusias bankų taikomas palūkanas, kurios sumažino norą apskritai pirkti.

„Be to, bankai kredituoja tik 95 procentus įkeičiamo turto vertės, todėl 5 procentus tenka sumokėti patiems pirkėjams. O tai dažniausiai ne visiems įkandama suma", - portalui pasakojo Turto skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Aleksandravičienė.

Nuo spalio 19 dienos Valstybės remiamas būsto kreditas asmeniui be šeimos suteikiama iki 180 tūkstančių litų arba ekvivalentas kita valiuta. 300 tūkstančių litų suma suteikiama dviejų ir daugiau asmenų šeimai. Iki 120 tūkstančių litų suma suteikiama būstui rekonstruoti, taip pat būstui pritaikyti neįgaliųjų, nedarbingų ar iš dalies darbingų asmenų poreikiams, neatsižvelgiant į asmens šeiminę padėtį.

Šios sumos tėra taip vadinamos „lubos" - valstybė gali kompensuoti tik dalį kredito sumos.

„Jeigu jauna šeima, kurioje tėvai yra iki 35 metų amžiaus, augina vaiką, iki šiol nuosavybės teise neturėjo jokio būsto, gali tikėtis iki 10 procentų valstybės subsidijų. Be to, dviejų ar trijų asmenų šeimos grynosios metinės pajamos neturėtų viršyti 38,5 tūkst. litų, turtas - 81,9 tūkst. litų", - kaip vieną iš subsidijų pavyzdžių vardija specialistė.

Neįgalios šeimos, našlaičių šeimos, taip pat šeimos, auginančios 3 ir daugiau vaikų, gali tikėtis iki 20 proc. valstybės paramos būstui įsigyti. Kredito palūkanas bankui turės mokėti kredito gavėjas.

25,4 mln. litų - už tokią sumą bankai praėjusiais metais buvo pasiruošę suteikti kauniečiams kreditus. Šiemet būstams su valstybės parama įsigyti Kauno gyventojams skirta 32 mln. litų.

„Kiek realiai gyventojų pasinaudoja šia parama - nežinia. Bankai laikosi privatumo politikos ir neatskleidžia tikrųjų skaičių", - pastebi Turto skyriaus specialistė.  


Šiame straipsnyje: NT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių