„Maisto bankas“ bedarbiams padės įveikti alkį

Kaune įsitvirtinęs "Maisto banko" padalinys sieks, kad darbo netekę ir vaikus auginantys asmenys greičiau atsitiestų ir negausintų socialiai remtinų asmenų sąrašų.

Maistą renka kasdien

Po Vilniaus, Panevėžio ir Klaipėdos, "Maisto banko" padalinys atidarytas ir Kaune. Raudondvario plente įsikūrė 160 kv. m. ploto sandėlis ir biuras, kuris rūpinsis, kad per metus būtų surinkta ir išdalinta maisto nepasiturintiems už 1,3 mln. litų.

Iki šiol kauniečiai "Maisto banką" pažinojo iš kasmet prekybos centruose rengiamos akcijos, kurios metu žmonės prašomi paaukoti maisto produktų skurstantiems. Tačiau visuomenės parama sudaro vos penktadalį viso maisto, kurį varguoliams išdalija šis labdaros ir paramos fondas.

"Maisto bankas" veikia kaip tarpininkas tarp maisto gamintojų, prekybininkų ir nevyriausybinių labdaros organizacijų, per kurias paramą gauna labdaros gavėjai. Tai padeda mažinti skurdo lygį.

Jis surenka besibaigiančio galiojimo maisto produktus iš prekybos centrų ir šiuo metu išdalija juos aštuonioms nevyriausybinėms organizacijoms. Šios dienos centruose pamaitina asocialių šeimų vaikus, vaišina nepasiturinčius gyventojus sriubos valgykloje, siūlo garuojančią košę alkstantiems. Ateityje tikimasi į labdaringą veiklą įtraukti ir vietinius maisto gamintojus.

Pirmenybė - netekusiems darbo

Kasdien keturiuose Kauno mikrorajonuose vegetariška koše, pagamina iš "Maisto banko" produktų, pamaitinama apie 600 žmonių. Maistas ant ratų pirmiausia keliauja į Šilainius, po to - į Eigulius, Žemuosius Šančius ir Vilijampolę.

Košę verdančio labdaros ir paramos fondo "Maistas kūnui ir sielai" vadovas Gediminas Bukanas pastebėjo, kad per pastaruosius pusantrų metų valgytojų žymiai padaugėjo. Tiesa, dalį jų sudaro su alkoholio taurele neišsiskiriantys asocialūs asmenys, benamiai, bet yra ir tvarkingų žmonių. Nemokamos košės ateina nemažai pensininkų, kiti maisto kibirėliuose parneša visai šeimai.

Pasivaišinti nemokamai gali kiekvienas, jokių dokumentų pateikti nereikia. Jei kurią dieną košės pritrūksta, savanoriai turi su savimi sausų maisto davinių.

Tiesiogiai žmonėms produktai Kaune kol kas nedalijami. Antai Vilniuje nemokamai maistu aprūpinamos maždaug 200 šeimų. Ateityje, planuojama, maždaug tiek pat kauniečių šeimų gaus produktus, iš kurių pietus galės gaminti patys.

"Maisto banko" direktorės Deimantės Žebrauskaitės teigimu, paramą maisto produktais pirmiausia ketinama teikti vaikus auginančioms šeimoms, kurių maitintojai per pastarąjį pusmetį neteko darbo. Duomenis, kurios šeimos gali pretenduoti į nemokamus produktus, organizacijai pateiks savivaldybės socialiniai darbuotojai. Bedarbiai gali kreiptis pagalbos ir savo ruožtu, tačiau reikės pateikti atitinkamus dokumentus.

Skaičiuojama, kad Kauno mieste gyvena apie 17 tūkst. žmonių, kuriems reikalinga parama maistu. Atėjusieji į labdaros organizacijos prašyti maisto pirmą kartą, niekada neišvejami ir neišeina tuščiomis. Tačiau siekiant išvengti piktnaudžiavimo, prašoma parodyti dokumentą ir siekiama išsiaiškinti, ar tai išties yra tas asmuo, kuriam labiausiai reikalinga parama.

Finansuoja privačios bendrovės

"Maisto banko" padalinio įsteigimui įmonė "Swedbank" investavo 60 tūkst. litų.

"Paskaičiavome, kad vienas investuotas į "Maisto banko" plėtrą Kaune litas atneš 21 lito vertės paramą maistu jo gavėjams. Labai svarbu, kad "Maisto bankui" skirsime ne tik pinigus, tačiau sieksime įtraukti ir mūsų darbuotojus į savanorišką veiklą", - žadėjo "Swedbank" Kauno filialo valdytoja Kristina Žališkevičienė.

Be to, kad išvežioja produktus, bendrovė "City service" padengia "Maisto banko" biuro ir sandėlio patalpų nuomos išlaidas.

Pernai Lietuvoje "Maisto banko" paramos gavėjų skaičius išaugo 2,7 karto, paramą gavo daugiau nei 48 tūkst. nepasiturinčių asmenų, išdalintų produktų vertė viršijo 4,9 mln. litų.


Šiame straipsnyje: Maisto bankas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių