Maišiagalos ir Sudervės gyventojai nebekentės dėl užterštos aplinkos

Iki 2010 metų pabaigos Vilniaus rajone esančios Sudervės ir Maišiagalos gyventojams žadamos nuotekų valyklos. Jas pastačius, gyventojai nebekentės nuo užterštos aplinkos.

450 gyventojų turinčioje Sudervėje nuotekų valyklos iki šiol nebuvo. Ji kainuos beveik 3 mln. litų. Tuo tarpu Maišiagaloje valyklos statybai numatyta daugiau nei 3 mln. 700 tūkst. litų.

Tiek vienoje, tiek kitoje gyvenvietėje realūs darbai prasidės tik pavasarį. Juos atliks konkursą laimėjusi jungtinės veiklos grupė „Grundolita“, bendrovė „August ir ko“ ir įmonė „Kortas“. Šiuo metu vyksta nuotekų įrenginių ir trasų projektavimas.

„Mes pasiūlėme technologiją, užtikrinančią nuotekų išvalymą mažiausiais kaštais, o tai reiškia, kad gyventojams nereikės permokėti už gaunamas vandens tiekimo ir nuotekų surinkimo bei išvalymo paslaugas“, - sako UAB „Grundolita“ Gamybos skyriaus viršininkas Mečislovas Kisliakovas. - „Tiesa, šalia valyklų yra gyvenamieji namai, darbai bus vykdomi netoli jų, todėl tikimės gyventojų supratimo dėl laikinų nepatogumų. Stengsimės planuoti darbus taip, kad kuo šalia esantys žmonės būtų kuo mažiau trikdomi“.

Sudervėje ir Maišiagaloje ši jungtinės veiklos grupė pastatys naujas nuotekų valyklas, kurios užtikrins nepertraukiamą ir stabilų nuotekų valymo procesą.

„Seniau šiose gyvenvietėse žmonės kentėjo ne tik dėl nepatogumų, bet ir dėl užterštos aplinkos“, - teigia M.Kisliakovas. - „Projektui pasibaigus, gyventojai naudosis Europos Sąjungos reikalavimus atitinkančiomis paslaugomis ir tausos aplinką“.

„Darbams numatytos sumos nemažos, vieni patys mes negalėtume tokių projektų vykdyti, nors centralizmo vandentiekio ir kanalizacijos Maišiagalos bei Sudervės gyventojai laukia jau ne vienerius metus“, - sako Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Investicijų skyriaus vedėjas Vladislav Kondratovič. - „Iki darbų pabaigos liko metai, todėl rangovams teks pasitempti. Tikimės, kad kliūčių nebus ir gyventojai netrukus galės naudotis centrine nuotekų valymo sistema, padėsiančia sumažinti tiek Neries upės ir dirvožemio, tiek gruntinio vandens taršą“.

Maišiagalos ir Sudervės gyvenvietėse vykdomi darbai priklauso „Neries baseino investicinės programos I etapui (Vilniaus rajonas)“, kurio bendra vertė - beveik 89 mln. litų. Per 78 proc. šios sumos finansuoja ES, likusi dalis - iš šalies biudžeto. Projekto pradžia - 2006 m. rugsėjo 29 d., pabaiga - 2010 m. gruodžio 31 d.

Į šį projektą įtrauktos penkios Vilniaus miesto savivaldybės gyvenvietės. Be Maišiagalos ir Sudervės, geriamo vandens tiekimo tinklai plečiami Bajorų, Tarandės bei Balsių gyvenvietėse (Vilniaus mieste).

Tikimasi, kad įgyvendinus „Neries upės baseino investicinės programos I etapą“, pagerės ne tik gyvenimo kokybė, bet ir bus sumažinta Neries upės baseino tarša.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių