Maišelius statuloms movė „žalieji“

Dvi naktis iš eilės ant sostinės skulptūrų buvo maunami prekybos tinklų maišeliai. Paaiškėjo, kad tai vandalų darbas, o judėjimo „uzgamta.org" akcija.

Šiandien judėjimas „uzgamta.org" išplatino pranešimą, kuriame prisipažįsta, kad jų atstovai lapkričio 10 ir 11 dienomis Vilniaus statuloms ant galvų movė maišelius.

Pranešime teigiama, kad judėjimas „uzgamta.org" prisiima atsakomybę už šiuos veiksmus ir kreipiasi į būsimą šalies Vyriausybę, Seimą ir piliečius, siekdamas atkreipti dėmesį į plastikinių maišelių keliamas problemas.

„Plastiko maišeliai geriausiai simbolizuoja visą mūsų tautą, sparčiu žingsniu judančią sąvartyno link. Mes nuoširdžiai atsiprašome visų, kuriuos galėjo įžeisti ant iškilių tautos atstovų skluptūrų užmauti maišai, tačiau šia akcija siekėme sukelti šoką ir taip atkreipti dėmesį į rimtą problemą", - sako „uzgamta.org" judėjimo ir Žaliųjų turistų sambūrio atstovė Sondra Jonceva.

„Uzgamta.org" judėjimo atstovai teigia, kad didžiulius pelnus gaunantys prekybos centrų tinklai turėtų elgtis sąmoningiau ir ne tik prisiimti atsakomybę už į aplinką patenkantį plastiką, bet ir siektų sumažinti aplinkos taršą. „Siekiame, kad prekybos centrų atstovai taptų sąmoningi ir dabar paplitusius plastiko maišus pakeistų ekologiškais. Vakarų pasaulyje jie tapo norma, deja, mes plastiku vis dar nuodijame save ir aplinką", - teigia S. Jonceva.

Lietuvoje yra 800 sąvartynų, tačiau apie 300 jų normaliai net neveikia. Į juos kasmet išvežama maždaug 3 mln. tonų įvairių atliekų, beveik pusė jų - nerūšiuotos namų ūkio atliekos ir plastiko maišai.

„Moksliškai įrodyta, kad gaminys iš plastiko geriausiu atveju visiškai suirs tik po 80 metų. Blogiausiu atveju, jo suirimo teks palaukti trečiai kartai po manęs", - aiškina S. Jonceva. - „. Veikiamas tik natūralių žemės sąlygų, plastikas yra nuo 80 iki 200 metų. Tai reiškia, kad mūsų išmestos plastikinės atliekos gyvens daug ilgiau nei mes patys ar mūsų vaikai".

Judėjimo „uzgamta.org" atstovės teigimu, nuolat didėjančių plastiko atliekų keliamos grėsmės mastai realiai dar neįvertinti, tačiau neabejojama, kad jų žala - milžiniška. Ne atsitiktinai kai kurios valstybės plastiko maišus uždraudė įstatymais.

„Vienas iš sektinų pavyzdžių - Kalifornijos valstija. Šioje JAV šalyje plastiko maišai uždrausti įstatymais. Manome, kad tai pavyzdys, kuriuo turėtume sekti, todėl kreipiamės į naujai išrinktus valdžios atstovus ir kviečiame juos kartu su prekybos centrų tinklų atstovais sėsti už apvalaus stalo ir rasti visoms pusėms tinkamą sprendimą. Nepamirškime, kad žmogaus sveikata ir gyvybė - aukščiausios demokratiškoje šalyje apibrėžtos vertybės", - sako judėjimo „uzgamta.org" atstovė.

„Uzgamta.org" kilo iš Žaliųjų turistų sambūrio, tačiau skirtingai, nei žalieji turistai, turi siekį telkti ne tik jaunimą ir vaikus, bet ir platesnio socialinio spektro atstovus bei gamtosaugines organizacijas. Judėjimas kelia konkrečius su draugiška aplinka susietus tikslus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių