Maestro D.Katkus padavė į teismą vicemerą V.Martikonį

Vilniaus miesto Šv. Kristoforo kamerinio orkestro direktorius Donatas Katkus teismo prašo Vilniaus vicemerui Vidmantui Martikoniui iškelti baudžiamąją bylą dėl šmeižto.

Reikalauja paneigti informaciją

„Orkestras kreipsis į teismą, kad apgintų savo garbę ir orumą, apjuodintą V.Martikonio“, - dar 2008 m. liepą teigė D.Katkus. V.Martikonis anuomet tai vadino spaudimu, siekiant išplėšti orkestrui daugiau lėšų iš miesto biudžeto. Antradienį D.Katkaus skundas jau pasiekė teismą.

„Mes sunkiai dirbame, todėl negalime leisti, kad kažkas mus sąmoningai naikintų, šmeižtų, kad varome pinigus į kairę. Tai juk absurdas!“ – piktinosi profesorius D.Katkus. Į teismą jis kreipėsi, gindamas savo vadovaujamo orkestro garbę ir orumą, kuriuos V.Martikonis esą suteršė prieš kelerius metus, žiniasklaidoje užsimindamas, kad Šv. Kristoforo kamerinio orkestro buhalterija galimai vedama neskaidriai.

„Visos kortos mūsų rankose, nes nei prokuratūra, nei niekas kitas mums nepareiškė jokių įtarimų. V.Martikonis mus du kartus skundė prokurorams bet tyrėjai orkestro veikloje neįžiūrėjo jokios nusikaltimo sudėties. Gal pagaliau teismas įrodys, kad mes milijonų neuždirbame ir nešvaistome. Tada baigsis manipuliacijos melu“, - kalbėjo D.Katkus.

Jis neatmetė galimybės, kad teismo procesas galėtų baigtis šalių taikos sutartimi. „V.Martikonis ne kartą yra sakęs, kad mūsų konfliktas paremtas Katkaus asmeniškumais. Esą tai tik mano reikalas. Bet ne. Aš esu šmeižiamo orkestro vadovas, todėl tai jau viso orkestro reikalas. Tačiau aš nenoriu niekam keršyti, sutikčiau taikytis, jei tiesos neatitinkanti informacija būtų paneigta“, - aiškino D.Katkus.

Savo nuomonės neišsižada

Nors Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas taikinamajame posėdyje antradienį atvertė D.Katkaus iškeltą privataus kaltinimo bylą V.Martikoniui, byla iš esmės nagrinėti nepradėta – dėl ligos teisme nepasirodė baudžiamojon atsakomybėn traukiamas politikas.

Telefonu atsiliepęs V.Martikonis portalui aiškino apie Šv. Kristoforo orkestrą sakęs tai, ką galvoja.

„Nuo to laiko praėjo ne vieni metai, todėl nežinau, už kurį laikotarpį ten kreipiamasi. Žinau tik tiek, kad esu paduotas į teismą dėl išsakytų prielaidų, kad orkestras neteisingai vedė buhalterinę apskaitą. Aš ir dabar galvoju, kad ten nebuvo viskas aišku. Turime savivaldybės parengtus aktus, išvadas, kad ne viskas buvo teisingai. Manau, biudžetinė įstaiga buhalteriją turi vesti pagal biudžetinei įstaigai numatytą tvarką ir rodyti visas pajamas – už parduotus bilietus irgi“, - situaciją iš savo pusės komentavo Vilniaus vicemeras.

V.Martikonis neatmetė galimybės taikytis, tačiau atkreipė dėmesį, kad gyvename teisinėje valstybėje ir žmonės gali gintis, jei mano, kad tai reikalinga. „Teismas viską išaiškins“, - neabejojo V.Martikonis.

Abejonių kilo ir auditoriams

Konflikto priežastis tarp D.Katkaus ir V.Martikonio teismas toliau žada aiškintis po dviejų savaičių. Jeigu jie nebaigs ginčo taikiai, o teismas pripažins, jog sostinės vicemeras apšmeižė orkestro vadovą, V. Martikoniui gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Portalas primena, kad 2008 m. vasarą savivaldybės Vidaus audito skyrius atliko biudžetinės įstaigos Šv. Kristoforo kamerinio orkestro 2006-2007 metų finansinį auditą. Jo metu išaiškinta, kad orkestro veiklai finansuoti skirtos miesto lėšos be teisinio pagrindo buvo naudojamos kito viešojo juridinio asmens – D.Katkaus įsteigtos viešosios įstaigos Šv. Kristoforo kamerinio orkestro klubas – išlaidoms dengti.

Orkestro buhalterija miesto biudžeto pinigais apmokėjo klubo pateiktas išlaidų kompensavimo sąskaitas.

„Žodiniu būdu paaiškinta, kad iš orkestro kitos veiklos gautos pajamos apskaitomos viešosios įstaigos Šv. Kristoforo kamerinio orkestro klubas buhalterinėje apskaitoje ir yra šios įstaigos pajamos. Patikrinimui klubo dokumentai, susiję su orkestro veikla, nebuvo pateikti“, - skelbiama finansiniame audite.

 


Šiame straipsnyje: katkusmartikonis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių