LVSO sezoną atidarys opera „Eugenijus Oneginas“

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO) šį šeštadienį iškilmingai atidarys savo 22-ą sezoną. Šia proga Vilniaus kongresų rūmuose skambės Piotro Čaikovskio opera "Eugenijus Oneginas".

Surinko išsibarsčiusias žvaigždes

Viena garsiausių pasaulio operų "Eugenijus Oneginas" šių metų LVSO sezono atidarymui buvo pasirinkta neatsitiktinai – šiais metais minimos 170-osios P.Čaikovskio gimimo metinės. Pasakojama, kad kompozitorius, ėmęsis kurti šį kūrinį, pirmą kartą išgyveno tikrą kūrybinį pakylėjimą, kas ryškiai atsispindi įspūdingame scenos veikale.

Šioje operoje Vilniaus kongresų rūmuose kartu su LVSO pasirodys gerai žinomi operos solistai: Europos teatruose puikiai pažįstamas Edgaras Montvidas atliks Vladimiro Lenskio vaidmenį, taip pat scenoje pasirodys Asmik Grigorian ir Vladimiras Prudnikovas. Eugenijaus Onegino vaidmenį kurs svečias iš Latvijos nacionalinės operos Samsons Izjumovs. Pasirodymo galią dar labiau stiprins kamerinis choras "Polifonija".

"Koncertuodamas Lietuvoje negalvoju, kad gausiu iš to kažkokios ekonominės naudos. Bet tai tiesiog kaip mano padėka šaliai, kurioje gavau savo išsilavinimą. O dėl to, kad solistai daug keliauja, neverta rūpintis – taip jie parsiveža kitokį požiūrį, didesnį profesionalumą", – nuogąstaujančius dėl lietuviškų talentų netekčių ramino E.Montvidas.

Tuo tarpu orkestro meno vadovo ir dirigento Gintaro Rinkevičiaus nuomonė buvo kur kas griežtesnė: "Pastaruosius dvejus metus valdžia iš mūsų tyčiojasi kaip niekada. Žmonėms juk reikia už darbą mokėti. Jei mums sumažina dotacijos, ką reikia daryti? Juk negalime nei kviestis dirigento, kuris nemoka diriguoti, nei solistų, kurie nemoka dainuoti. Draugiškumas draugiškumu, bet kiek ilgai taip galima? Tegu po to nesistebi, kad emigruoja ne tik tie žmonės, kurie namus stato ar grindinį kloja".

Naujienos ir sugrįžimai

Nepaisant sunkumų, šį sezoną orkestras paruošęs visą puokštę naujienų – iki sausio 1-os dienos jis ruošia parodyti 29 renginius. Tarp jų – "Queen symphony" pagal legendinės grupės "Queen" dainas, koncertai vaikams, koncertų ciklas "Jaunųjų talentų galerija", o sensacingiausia savo naujiena orkestras vadina naujametiniam vakarui planuojamą koncertą "Symphonic Michael Jackson".

Kongresų rūmai didžiuojasi pristatydami ir naujojo sezono solistų sąrašą. Čia koncertuos smuikininkė Saulė Rinkevičiūtė, pianistė Rūta Rinkevičiūtė, dainininkai Evelina Sašenko, Rafailas Karpis, Deivis, Sasha Song, Donatas Montvydas, Rosita Čivilytė, Jeronimas Milius.

Spalio 1 ir 2 dienomis į Kongresų rūmus sugrįš miuziklas „Svynis Todas“, gruodį klausytojai turės galimybę pamatyti operą „Bohema“. Taip pat planuojami gruodį turintys įvykti du teatralizuoti bohemiečių koncertai (režisierė Dalia Ibelhauptaitė).

Pradeda edukacines programas

Nuo šio rudens Kongresų rūmuose taip pat startuoja LVSO edukacinės programos vaikams. Į pirmąją muzikos pamoką spalio 14-ą dieną užsiregistravo 350 vaikų. Toks susidomėjimas maloniai nustebino muzikantus.

“Mūsų programa labai įvairi, tačiau negalime groti vien tik tokios muzikos, kurios nori didžioji dalis žmonių. Muzika turi būti įdomi ir muzikantams, ir dirigentui, bet, žinoma, ir publikai. Todėl stengsimės vaikus su muzika pažindinti kuo anksčiau“, - žadėjo G.Rinkevičius.

Tėvams, kurie norėtų dažniau mėgautis koncertais, bet neturi kam palikti savo atžalų, spalio 15, lapkričio 5 ir 19 dienomis, „Jaunųjų talentų galerijos“ koncertų metu, duris vėl atvers vaikų kambarys Kongresų rūmuose. Kol tėvai mėgausis koncertu, vaikus prižiūrės meninės studijos „Strazdanėlės“ muzikos pedagogės. 


Šiame straipsnyje: LVSOEugenijus Oneginas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių