LNOBT svarbias sukaktis minės visus metus

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) naująjį sezoną skelbia rugsėjo 17 d. Startas bus šiek tiek kitoks nei laukta.

Pokyčiai repertuare

Žadėta Giuseppe Verdi operos „Otelas“ premjera iš rudens nukeliama į kitų metų kovą.„Pasikeitus kūrėjų kūrybiniams planams, teko šiek tiek koreguoti LNOBT repertuarą“, – pranešė teatro direktorius Gintautas Kėvišas. Atšauktas spektaklis „Snieguolė ir septyni nykštukai“, žiūrovus kvietęs kitų metų vasario 6 d. Vietoje jo į LNOBT sceną sugrįš prieš keletą sezonų iš repertuaro dėl susidėvėjimo pašalintas Kareno Chačaturiano baletas vaikams „Čipolinas“.

Iš repertuaro išbrauktas ir kitų metų kovo 8 d. buvęs numatytas „Gulbių ežeras“ bei kovo 9-ają – „Rigoletas“.

Režisieriaus Eimunto Nekrošiaus statomo spektaklio „Otelas“ premjera perkelta į kitų metų kovo 18-20 d.

„Jei esate pirkę bilietus į atšauktus spektaklius, maloniai prašome grąžinti juos į kasas, įsigyti bilietus į nauju laiku rodomus spektaklius. Galioti lieka tik vasario 6 d. bilietai, kai keičiasi tik spektaklio pavadinimas – vietoje baleto vaikams „Snieguolė ir septyni nykštukai“ bus rodomas „Čipolinas“, – rašoma LNOBT interneto svetainėje.

Svečiuose solistai iš Maskvos

Pastarasis LNOBT sezonas – jubiliejinis. Lietuvos baletui gruodžio 4 d. sukanka 85 metai, gruodžio 31 d. operai – 90 metų. Solidžių sukakčių proga Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) publikai žada ypatingai iškilmingus šventinius spektaklius.

Jau rugsėjo pabaigoje baletas rengia iškilmingą Baleto savaitę, ir 29 d. kviečia į paskutiniąją savo premjerą – baletą „Kopeliją“. Būtent šis spektaklis prieš 85-erius metus ir pradėjo profesionalaus Lietuvos baleto kelią. Tačiau šioji „Kopelija“ gerokai skiriasi nuo 1925 m. rodytos Kaune. Joje gerokai daugiau Ernsto Theodoro Amadeuso Hoffmanno dvasios, gilumos ir mistikos, sukurtos garsaus dailininko Mihailo Chemiakino ir choreografo Kirillo Simonovo.

Kiti Baleto savaitės spektakliai džiugins garsiais svečiais – neprilygstamais baleto solistais iš Maskvos. Rugsėjo 30 d. „Don Kichote“ šoks Olesia Novikova ir Leonidas Sarafanovas, spalio 1 d. „Bajaderėje“ – Anastasija Matvijenko ir Michailas Lobuchinas, spalio 2 d. balete „Žizel“ – Svetlana Lunkina ir Nikolajus Tsiskaridzė.

Žibės pasaulinės žvaigždės

Spalio 22-23 d. į LNOBT sceną vėl grįžta Giacomo Puccini opera „Madam Baterflai“. Tačiau jubiliejinė operos šventė prasidės tik spalio 30 d., kai pirmą kartą Nepriklausomoje Lietuvoje ir vienintelį kartą Baltijos kraštuose koncertuos „New York Philarmonic“.

Lapkričio 2 d. Fryderyko Chopino ir Roberto Schumanno kūrinius skambins bene garsiausias šiuo metu pasaulio pianistas Evgenijus Kissinas.

Operos savaitės spektakliai gruodžio pabaigoje tęs Operos šventę – 28 d. „Likimo galioje“ publika girdės Lietuvos operos perlą Violetą Urmaną ir jau pažįstamą tenorą, dainavusį „Ligimo galios“ spektaklio premjeroje, Badrį Maisuradzę.

Gruodžio 31 d., Naujųjų metų išvakarėse, tradiciškai atliekamą „Traviatą“ pakeis šventinis koncertas Lietuvos operos 90-ečiui. Jame savo balsais žiūrovus vėl užburs V.Urmana ir A.Nigro.

Išmušė jaunimo valanda

Staigmenų LNOBT žada ne tik repertuare, bet ir solistų gretose. „Figaro vedybose“ Figaro vaidmenyje debiutuos operos mėgėjams puikiai pažįstamas kaunietis solistas Liudas Mikalauskas.

„Jo debiutas mūsų teatre prasideda nuo didelio, ryškaus vaidmens. Tai byloja apie tai, koks šis žmogus talentingas ir brandus operos scenoje“, - kalbėjo LNOBT muzikos vadovas, dirigentas Robertas Šervenikas.

Karmen amplua save išbandys mecosopranas Jovita Vaškevičiūtė. 
Realybės šou išgarsėjęs Merūnas Vivulskis LNOBT scenoje pirmą kartą atliks „Nemorino“ partiją operoje „Meilės eliksyras“.

„Stengiamės nepraleisti jaunų talentingų žmonių, kurie rimtai pradeda operos solistų kelią. Rengiame perklausas studentams Muzikos ir teatro akademijoje, norime juos įtraukti nors ir į antro plano vaidmenis, kad jaunimas įgytų praktikos ir pasitikėjimo teatro scenoje, o netolimoje ateityje galbūt net gautų pagrindinių vaidmenų“, – aiškino R.Šervenikas.

Į baleto spektaklius grįžta baleto šokėjų pora Aurimas Paulauskas ir japonė Miki Hamanaka. Baleto mėgėjų akį džiugins ir po traumos vėl šokti pradėjęs baleto primarijus Nerijus Juška.

LNOBT sezoną gegužės 27, 28 d. pabaigs baleto premjera – vienaveiksmis baletas pagal Piotro Čaikovskio muziką „Pikų dama“, sukurtas prancūzų choreografo Rolando Petito, ir jau pastatytas Maskvos didžiajame teatre.


Šiame straipsnyje: Operos ir baleto teatras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių