Liūties sąskaita Kaunui – pusė milijono

Kauno savivaldybė suskaičiavo nuostolius, kuriuos jos biudžetui pridarė praėjusią savaitę miestą nusiaubusi liūtis. Daugiausiai lėšų prireiks gatvių remontui.

Nuo Kauną vandeniu užpylusios liūties praėjo beveik savaitė, tačiau jos sukeltus padarinius miesto komunalininkai tvarkys dar ne vieną savaitę. Pirmadienį ugniagesiai gelbėtojai vis dar pumpavo vandenį iš kelių Amalių namų rusių, o mieste želdinius prižiūrinčios bendrovės ir šiuo metu pjausto miestą užpuolusios stichijos išverstus ir aplaužytus medžius.

Tačiau didžiausi nuostoliai susiję su apgadintomis gatvėmis. Lietaus vandens nuotekų sistemos nespėjo ryti milžiniško vandens kiekio, kuris ne tik ant kelių pastūmėjo nuošliaužas, bet ir ne vienoje vietoje išgraužė šaligatvių, bei gatvių dangų gruntą. Miesto seniūnai suskaičiavo, kad liūties metu gatvių danga buvo stipriai pažeista 19 vietų, o Miesto tvarkymo skyriaus specialistai apytiksliai paskaičiavo, kad joms sutvarkyti reiks apie 460 tūkst. litų.

Didžiausia bėda – nuo magistralės Vilnius-Klaipėda link Panerių gatvės vedantis nuvažiavimas, kurio viena pusė atrodo lyg išgyvenusi žemės drebėjimą. Miesto valdžia buvo gana rami, nes manė, kad ši dalis priklauso ne Kaunui, bet pasirodo, ji nežino, kur baigiasi miesto ribos. Kaunui šią bėdą teks tvarkytis pačiam. Ji atsieis apie 76 tūkst. litų.

Kauno miesto savivaldybė taip pat turės sumokėti 19 tūkst. litų už neplanuotą operatyvų gatvių valymą, kurio labiausiai po liūties reikėjo Jonavos, R.Kalantos, Tunelio gatvėse ir Taikos prospekte. Dar 17 tūkst. teks atseikėti už išverstų, nulaužtų ir aplaužytų medžių sutvarkymą. Iš viso liūties ir vėjo išbandymo neišlaikė 25 medžiai.

Antradienį liūties padarinių likvidavimo sąmata buvo pateikta savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijai, kuriai vadovaujantis administracijos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Abramavičius finansinės pagalbos į administracijos direktoriaus rezervo fondą kreiptis nesiryžo. Klausimą dėl pinigų skyrimo gatvių remontui jis pasiūlė perduoti svarstyti savivaldybės tarybos Kolegijai, kuri rinksis tik kitą savaitę. Tad liūties metu apgadintų gatvių remontas iš mirties taško pajudės dar negreitai.

Tiesa, tikimasi, kad bent daliai šių darbų bus galima panaudoti Lietuvos automobilių kelių direkcijos lėšas, tačiau direkcija papildomo finansavimo Kaunui neskirs, tad pinigus teks nurėžti nuo jau suplanuotų gatvių remonto darbų.  


Šiame straipsnyje: liūtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių