„Liūdesio" vertinimas užstrigo Vilniuje

Kauno architektai ir paveldosaugininkai nekantrauja greičiau imtis ritualinių paslaugų „Liūdesys" pastato įvertinimo, tačiau surinkta medžiaga apie šį objektą užstrigo Kultūros paveldo departamente, atostogaujančių specialistų kabinetuose.

„Medžiaga, susijusi su laidojimo namais „Liūdesys", yra dėžėse pas mus kabinete, tik jos dar nespėjome peržiūrėti. Darbuotoja, kuruojanti architektūros sritį, atostogauja iki sausio 19 dienos. Niekas kitas nenori knistis jos popieriuose. Apskritai, mūsų skyriuje dirba tik du žmonės iš dešimties, visi kiti - atostogauja", - portalui paaiškino Kultūros paveldo departamento Apskaitos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Mosiejienė.

Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Rimgaudas Miliukštis teigė prašęs kolegų iš Vilniaus perduoti surinktą medžiagą, tačiau sulaukęs pašaipaus neigiamo atsakymo.

„Kauniečiai galėtų paimti ir susirinkti tą medžiagą. Reikia pastatą nufotografuoti, įvardinti vertingąsias jo savybes. Bet kuris kultūros paveldo specialistas gali tą padaryti", - teisino savo kolegas R.Mosiejienė. Bendraudama su portalu ji vis tik nusileido, kad kauniečiams kolegiškai galės būti perduoti duomenys, kuriuos surinko konkursą laimėjusi bendrovė „Senojo miesto architektai".

Pasak R.Miliukščio, jei šios medžiagos Vilniaus kolegos neduotų, turėtų būti skelbiamas konkursas ir ieškoma, kas iš naujo surinktų reikalingus duomenis apie „Liūdesį".

„Šį mėnesį susirinks Kauno miesto nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba ir svarstys, kaip toliau elgtis su laidojimo namų pastatu. Kalbėjau su profesoriumi Algimantu Miškiniu, jis sakė, kad būtina šį objektą vertinti", - teigė R.Miliukštis.

Kaip jau „Kauno dienoje" rašėme, Kultūros paveldo departamentas praėjusių metų gruodį pranešė nevertinsiąs „Liūdesio" drauge su kitais vertingesniais sovietmečio laikotarpio statiniais. Kauno specialistams pasiūlyta patiems tą padaryti, nes jie geriau žino vertę. Juolab, kad tai daug diskusijų keliantis objektas.

Kiti Kaune stovintys sovietmečio laikotarpio objektai, kuriuos pasiūlė įvertinti Architektų sąjunga, Vilniuje galbūt bus svarstomi tik kitais metais.

Pasak Kultūros paveldo departamento Apskaitos skyriaus atstovės, spintoje eilės laukia keli šimtai aktų, laukiančių vertinimo tarybos svarstymo, fiziškai nebespėjama to padaryti.

„Dabar svarstomi vadinamieji „karštieji" objektai, su kuriais yra kažkas daroma. Sovietinio laikotarpio objektai nežinia kada pateks į eilę", - pridūrė R.Mosiejienė.

Kai kurių Kauno architektūros istorikų žiniomis, architekto Alfredo Paulausko prieš 30 metų projektuotus ritualinių paslaugų namus Jonavos g. jau buvo užsimota griauti. Manoma, kad šis objektas, esantis privačiose rankose, vis dar stovi ekonominės krizės dėka. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių