Likviduojama VEKS baigia apmokėti skolas

Likviduojama viešoji įstaiga "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS) baigia apmokėti įsiskolinimus kreditoriams, dar laukiama apie 1,3 mln. litų išlaidoms padengti iš Europos Sąjungos (ES).

Anot VEKS likvidatorės Jolantos Lukošienės, pastaruoju metu buvo likę du kreditoriai - viešoji įstaiga "Pro arte" bei bendrovė NTSG - kuriems atseikėta atitinkamai po 38 ir 32,7 tūkst. litų.

"Dar atsiranda kažkokios nedidelės sumos, pavyzdžiui, už kopijuoklio nuomą. Tai nedideli, einamieji atsiskaitymai", - BNS teigė likvidatorė.

Tačiau ji neatmetė galimybės, kad dar gali "atsirasti" kreditorių, su kuriais teks atsiskaityti: "Galbūt dar atsiras kažkokių kreditorių, nežinia. (...) Tuomet likęs turtas bus padalintas atitinkamai, kaip jie nuspręs".

Anot jos, didžiausia skola - 1,3 mln. litų - yra už Kultūros ministerijos finansuotą vieną iš didžiausių programos VEKS projektų "Europos menų mokykla". Šio projekto išlaidas turėtų apmokėti ES, tačiau pinigų kol kas nesulaukiama, ir neaišku, kokią dalį ES padengs.

Anksčiau skelbta, kad šiam projektui reikia 4-5 mln. litų, tačiau vėliau esą projekto apimtys sumažėjo.

Rugpjūčio pabaigoje, pasak J.Lukošienės, jiems išsiųsti visi išlaidavimo dokumentai, sąskaitos, tačiau tuo metu atostogavo už tai atsakingas žmogus.

Taip pat kol kas nenuspręsta, kaip iš ES gautus pinigus pasidalins VEKS dalininkai - ministerija bei sostinės savivaldybė.

"Sunku atskirti, kieno pinigėliai buvo - savivaldybės ar Kultūros ministerijos, nes kaip dalininkai finansuodavo ir vieni, ir kiti. (...) Neaišku, kiek bus skiriama pinigų - projektas turėjo būti didesnis, planavo, kad reikės daugiau, bet panaudojo mažiau. Kai skirs pinigus, dalininkai susirinks ir tada spręs", - pasakojo likvidatorė.

"Kiek matau, į šias lėšas pretenduoja Kultūros ministerija, bet paskutiniame susirinkime buvo pasakyta, kad dalininkai spręs, kokiu būdu dalinsis. Gal kažkiek savivaldybei ir bus skirta", - teigė ji.

Pačios įstaigos banko sąskaitoje yra likę apie 300 tūkst. litų iš savivaldybės skirtų lėšų - anot likvidatorės, daugiau nei pakankamai atsiskaityti su atleidžiamais darbuotojais.

"Jų naudoti praktiškai nebėra kam. Yra darbuotojai, gal 8 vaiko priežiūros atostogose - juos atleidžiant, reikės atsiskaityti su jais, išmokėti išeitines išmokas. Tų pinigų yra skirta daugiau nei yra reikalinga šiam procesui", - sakė ji.

VEKS likvidavimo procesas turėtų baigtis gruodžio 29-ąją, tačiau jis gali užtrukti. Taip gali įvykti dėl kelių priežasčių: jei mokestinį patikrinimą nuspręs daryti Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), arba jei užsitęs bylinėjimasis su dėl kompetencijos stokos atleista buhaltere.

Tuo metu prokurorų tyrimas, anot J.Lukošienės, likvidavimo procedūrų netrukdo: "Jei jie nepabaigs tyrimų, uždarome įmonę, o jie baigia bylas. Likvidavimas dėl to neturėtų sustoti".

Prieš keletą metų Valstybės kontrolė atliko VEKS finansinį auditą ir nurodė galimus pažeidimus naudojant lėšas. Auditorių išvadomis tuomet susidomėjo prokurorai, kurie šiuo metu tebevykdo VEKS projektų tyrimą.

Europos kultūros sostine Vilnius 2009-aisiais buvo kartu su Austrijos miestu Lincu.


Šiame straipsnyje: VEKS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių