Lietuvos tūkstantmečio istorija per Š. Saukos prizmę

Rugsėjo 11 d. (ketvirtadienį), 17 val. Vilniaus galerijoje „Maldis" įvyks jubiliejinės Šarūno Saukos parodos atidarymas.

1989 metais Š. Saukai už „Žalgirio mūšį" buvo paskirta Lietuvos Nacionalinė kultūros ir meno premija. Tad jau dvidešimt metų menininkas yra vienas žymiausių tapytojų, kuriam užtenka nutapyti vieną paveikslą ir jis tampa Lietuvos meninio gyvenimo įvykiu.

Lietuvos tūkstantmetį Š. Sauka pasitinka nutapęs milžinišką drobę, kurią sudaro tarsi devynios dalys, tačiau jos nėra savarankiškos. Šis trisdešimt šešerių kampų paveikslas glumina savo sudėtinga konfigūracija, tariamu kompozicijos, spalvų, raštų paprastumu.

Dvejus metus tapytame paveiksle švęsti tūkstantmečio susirinkę daugybė atpažįstamų Lietuvos politikos, kultūros patriarchų, veikėjų - Juozas Naujalis, Simonas Daukantas, Darius ir Girėnas, Salomėja Nėris, Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, Jonas Jablonskis, Jonas Basanavičius, Maironis ir daugybė kitų. Saukiškame Tėvynės panteone Žemaitė kaimyniuojasi su Juliumi Janoniu ar Virgilijumi Noreika, Bernardas Brazdžionis su Antanu Smetona ir t.t.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių