Lietuvos teatro sezoną baigs trečiasis debiutantų festivalis „Tylos!“

Besibaigiantį teatro sezoną vainikuojantis trečiasis debiutuojančių teatro kūrėjų festivalis "Tylos!" žiūrovams pasiūlys Lėlės specialybę baigiančių bakalaurų, Rimo Tumino mokinių bei šiais metais bakalauro laipsnį įgyjančios "Trupės liūdi" darbus.

Festivalis, kuriame šiemet bus pristatytas 31 teatro darbas, prasidėjo gegužės 16-ąją Kaune ir vyks Vilniuje iki birželio 11-osios.

"Tai vienintelis festivalis, užimantis nišą debiutuojantiems teatro menininkams (...) Prieš trejus metus mums debiutuojant nesinorėjo likti tiktai po akademine uždanga. Mes norėjome išeiti į plačią visuomenę", - antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo šiemet magistrą baigianti režisierė Gabrielė Tuminaitė, viena iš režisieriaus R.Tumino mokinių, kurie ir pradėjo minėtąjį festivalį.

Anot jos, prie trejus metus festivalis buvo pradėtas "kaip savotiškas turgus" ir norėta, kad jauni menininkai nepradingtų, kad būtų kritikuojami, giriami, paprasčiausiai vertinami.

G.Tuminaitės teigimu, pirmojo festivalio sėkmė ir susidomėjimas iš aplinkinių paskatino tęsti pradėtą idėją.

"Mums reikia žiūrovų, kurie gali klausyti, įsiklausyti, išgirsti, kas mums rūpi (...) Mes prašome tos tylos, to susikaupimo iš žiūrovų", - sakė jaunoji režisierė.

R.Tumino mokiniai žiūrovams pristatys Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose statytus spektaklius ir dviejų pjesių skaitymus.

Pasak šiais metais vadinamąjį lėlės kurso bakalaurą baigiantys menininkai tvirtino, kad jie yra ieškantys kūrėjai, taigi jų darbuose naudojamos ne tik tradiciškai lėlės, tačiau ir judesio technika, improvizacija, vaidyba.

"Mes išeiname į pasaulį su tikslu žmonėms pasakyti, kad lėlių spektakliai nėra skirti vien vaikams. Mes bandome ribas plėsti ir siūlome spektaklius ir suaugusiems", - sakė vienas kūrėjų Imantas Precas. Vienas jų darbų - spektaklis, skirtas akliesiems.

Tuo tarpu aktorių Vlado Bagdono ir Sauliaus Bareikio aktorių kursą baigiantys ir į "Trupę liūdi" susibūrę aktoriai sakė, kad jų programa yra vienas iš "labai prasmingų ir naudingų pasirodymų lietuviams".

"Mūsų tikslas - stengtis dėl Lietuvos, kad būtų neliūdna nei mums, nei šalia esančiam lietuviui, jo draugui, kaimynui, žmonai", - sakė "Trupės liūdi" narys Vaidas Kublinskas.


Šiame straipsnyje: tylos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių