Lietuvos scenoje - Japonijos teatro genijus Tadashi Suzuki

Tarptautinio teatro festivalio „Sirenos“ ir OKT/ Vilniaus miesto teatro pakviestas Vilniuje vieši pasaulinio garso šiuolaikinio teatro kūrėjas, pedagogas ir teoretikas iš Japonijos Tadashi Suzuki.

Menų spaustuvėje vasario 26 dieną japonų trupė net du kartus suvaidins spektaklį „Dionisas“, pagal Euripido tragediją „Bakchantės“.

Teatras – tai vidinė energija

Mažame japonijos kalnų miestelyje Togoje netoli Tokijo įsikūręs T.Suzuki teatras (Suzuki Company of Toga) yra gerai žinomas visame pasaulyje. Jo režisierius ir teatro įkūrėjas T.Suzuki garsėja kaip specialios vaidinimo metodikos specialistas.

„Mano metodas padeda išlaisvinti teigiamą energiją, kuri egzistuoja tarp žmonių, tik mes ne visada galime ją pajausti, nes dabartiniais laikais esti galybė technikos, kuri taip pat spinduliuoja energiją. Mano teatras yra ta vieta, kur galima pasikrauti ir išsilaisvinti, pasidalinti teigiamomis emocijomis. Todėl ir norėjau, kad jis egzistuotų ne didmiestyje, o mažame kalnų miestelyje, kur atokiau nuo masinės kultūros“, - su įkvėpimu kalbėjo T.Suzuki.

Jis teigė, kad tokių teatrų jyra septyni, tačiau  nė vienas jų nėra dideliame mieste. Savąjį teatrą režisierius kuria ne rinkai, bet dvasiai, todėl jo spektakliai yra kitokios specializacijos. Labiausiai T.Suzuki mėgsta Čechovo, Šekspyro, Euripido bei Beketo pjeses.

Pirmajai pažinčiai su Lietuvos teatro publika japonų režsierius pasirinko vieną žymiausių savo kūrinių – spektaklį „Dionisas“.

„Graikų pjesės mane žavi tuo, jog čia veikia ne vienas žmogus, o visa bendruomenė. Problemos Euripido dramose paliečia ne vieną, o visus, todėl bendravimo ir energijos pasikeitimo principu bendruomenė turi jas išspręsti. Mano manymu, tai labai artima japonų kultūrai bei tradicijoms, nes ir mūsų egzistencijos prasmė yra ižminties dalinimasis per žmonių bendravimą“, - samprotavo T.Suzuki.

O. Kuršunovo sėkmė

Jeigu prieš trejus metus O. Kuršunovo teatras su spektakliu „Vasarvidžio nakties sapnas“ nebūtų nuvykęs į Japoniją ir suvaidinęs Šizuokos pavasario festivalyje, šiandien T.Suzuki Lietuvoje tikriausiai nepamatytume.

„Dar prieš dešimt metų pradėjau domėtis T.Suzuki metodika. Taip gimė spektaklis „Vasarvidžio nakties sapnas“. Galite įsivaizduoti, kokia atsakomybė buvo jį vaidinti žinant, kad vienas iš festivalio organizatoių buvo pats T.Suzuki. Tačiau jis liko be galo sužavėtas“, - prisiminimais dalinosi O.Kuršunovas.

Maža to, po pasirodymo japonų režisierius pasikvietė jį pas save į namus, o tai pagal rytų tradicijas reiškia didelę pagarbą, ir padovanojo samurajų kimono. Nuo tos pažinties  ir gimė idėja, kad T.Suzuki trupė turėtų atvykti į Lietuvą.

„Labai džiaugiuosi, kad mūsų teatras galėjo prisidėti prie tokio šaunaus projekto ir dabar lietuviai gali išvysti tikro teatro meistro kūrinį“, - sakė O.Kuršunovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių