Lietuvos nacionalinė filharmonija ruošiasi jubiliejiniam sezonui

Lietuvos nacionalinės filharmonijos koncertų klausytojai, birželį apsilankę Vilniaus festivalyje, jau vartė lankstukus su informacija apie rudenį prasidėsiantį jubiliejinį, 70-tą sezoną.

Koncertų repertuaras paskelbtas ir Filharmonijos interneto tiklalapyje.

Naujam sezonui pasirinktas moto perpetuum mobile lėmė nenutrūkstamą sezonų kaitą, tad, kol vasarą Filharmonijos koncertų veikla persikelia į pajūrį bei kitus Lietuvos miestus ir miestelius, Didžioji Vilniaus koncertų salė jau alsuoja rudens sezono laukimu. Pirmasis koncertas čia numatytas rugsėjo 18 d.

Sezono atidarymui pasirinkta įspūdinga orkestro muzikos programa. Skambės Ludwigo van Beethoveno Devintoji simfonija, įsimintina finaliniu choru „Vienykitės, milijonai“ ir romantiškasis Felixo Mendelssohno Smuiko koncertas. Scenoje pasirodys maestro Juozo Domarko diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (kaip ir Filharmonija, pasitiksiantis savo 70-ąjį koncertinės veiklos sezoną), Kauno valstybinis choras, dainininkai Asta Krikščiūnaitė, Rita Novikaitė, Kęstutis Alčauskis ir Liudas Norvaišas, solo smuiku grieš charizmatiškasis smuiko maestro Sergejus Krylovas.

Artėjančio 2010–2011 metų sezono pirmą pusmetį vien Vilniuje numatyta surengti per 50 įvairaus žanro koncertų. Patrauklios muzikos programos bus pristatomos ir kituose Lietuvos miestuose, nuo rugsėjo 12 d. Trakuose ketinama tęsti publikos itin pamėgtą koncertų ciklą „Muzika Trakų pilyje“.

Pasak Nacionalinės filharmonijos generalinės direktorės Rūtos Prusevičienės, Filharmonija 70-ąjį jubiliejinį sezoną Lietuvos ir užsienio klausytojus stebins įspūdingomis Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) ir Lietuvos kamerinio orkestro (LKO) programomis, subtiliais Valstybinio Vilniaus ir Čiurlionio kvartetų kūrybiniais sumanymais, kamerinės muzikos ansamblio „Musica humana“ tiesiamais muzikiniais tiltais tarp Europos baroko ir lietuvių kompozitorių sakralinės muzikos. Laukiamiausi Filharmonijos salės svečiai – publikos numylėtiniai prof. Juozas Domarkas, pianistė Mūza Rubackytė, smuikininkas Sergejus Krylovas, orkestras „Kremerata Baltica“, brandūs vokalo meistrai Asta Krikščiūnaitė, Vytautas Juozapaitis ir jaunieji talentai Merūnas Vitulskis, Ona Kolobovaitė, Ieva Prudnikovaitė, Raminta Vaicekauskaitė, užkariavę ne tik koncertų, operos sales, bet ir televizijos ekranus. Prie 70-metį švenčiančio LNSO pulto stos svečiai iš užsienio Cyrilas Diederichas (Prancūzija), Georgas Markas (Austrija), David Geringas (Vokietija) bei Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse pripažinti batutos virtuozai Robertas Šervenikas ir Modestas Pitrėnas. LKO ir jo meno vadovas Sergejus Krylovas (smuikas, Italija) pakvies kartu muzikuoti pasaulyje pripažintus atlikėjus – pianistę iš JAV Goldą Vainberg-Tatz, žymios muzikų dinastijos atžalą Aleksandrą Roždestvenskį (smuikas, Rusija), italų dirigentą Pietro Borgonovo, į Lietuvą iš JAV nuolat sugrįžtantį pianistą Povilą Stravinską, pianistus Petrą Geniušą ir Eveliną Puzaitę, smuikininkę Dianą Galvydytę ir violončelininką David Geringą. Jubiliejinio sezono programą praturtins geriausi Lietuvos chorai – Kauno valstybinis, mišrus choras „Vilnius“, Vilniaus savivaldybės choras „Jauna muzika“, Šiaulių savivaldybės choras „Polifonija“, berniukų ir jaunuolių choras „Ąžuoliukas“.

Į perpetuum mobile tėkmę įsilies ir įvairūs kamerinės muzikos koncertai, rečitaliai, renginiai „Visai šeimai“, tradicinė „Kalėdų muzikos savaitė“ bei spalvingi Naujamečiai koncertai.

Įspūdingiausius jubiliejinio sezono koncertus įrašys ir transliuos Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija bei keliasdešimties milijonų auditoriją turintis tarptautinis muzikos kanalas MEZZO.


Šiame straipsnyje: filharmonijasezonas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių