Lietuvos muzikai ruošiasi garsinti šalies vardą Vokietijoje

Šį šeštadienį, rugsėjo 24 d. 18 val. koncertų ciklas „Muzikos valanda Vilniaus Universiteto Šv. Jonų bažnyčioje“ kviečia į koncertą, kuriame dalyvaus Vilniaus liuteronų bažnyčios choras (vad. Asta Saldukienė), fleitinininkas Vytautas Oškinis ir vargonininkė Jūratė Landsbergytė.

 Koncerte skambės M.Mažvydo, J.S.Bacho, W.A.Mozarto, J.Pakalnio, J.Gruodžio, W.Storostos-Vidūno, J.Tamulionio, O.Balakausko, R.Shephard ir J.Barnard kūriniai, rašoma pranešime spaudai.

Anot Jūratės Landsbergytės, šis koncertas atlikėjams yra pasiruošimas svarbiems festivaliams Vokietijoje: Usedomo festivaliui „Sveika, Lietuva“ ir Berlyno katedros jubiliejiniam festivaliui.

„Usedomo festivalis šiais metais yra skirtas Lietuvai ir Čiurlioniui. Jame Lietuvą atstovaus tokios įžymybės, kaip Violeta Urmana, Petras Geniušas, Petras Vyšniauskas, Vytautas Landsbergis ir kiti“, - pasakojo vargonininkė.

„Šiame festivalyje grosiu senaisiais Usedomo vargonais, mažose bažnytėlėse, o klausytojai važiuos autobusu aplink salą klausytis tų senų vargonų. Be to, Astos vadovaujamas choras ir aš dalyvausime Berlyno katedros jubiliejiniame chorų festivalyje,“ – džiaugėsi J. Landsbergytė.

„Čia jau Astos nuopelnas, kad choras pakviestas į tokį prestižinį renginį, ten solo atliksiu vieną kūrinį - Jono Tamulionio “Malda„, kuri, beje, buvo sukurta 2000 metų Usedomo festivaliui“, - mintimis dalinosi atlikėja.

Vilniaus evangelikų liuteronų parapijos choras susibūrė prieš 15 - ką metų vos atgavus bažnyčią iš valstybės. Nuo 1991m. vargonininkė Asta Saldukienė dirba Vilniaus ev. liuteronų bažnyčioje vargonininke ir choro vadove. Jos vadovaujamas bažnytinis choras taip pat dažnai garsina mūsų bažnyčią Vokietijoje rinkdami aukas naujų Vilniaus liuteronų bažnyčios vargonų statymui. Visi norintys giedoti buvo kviečiami į bažnyčios varpinę, kadangi tuo metu Vilniaus ev. liut. bažnyčia, sovietmečio nuniokota, dar nebuvo atstatyta.Tais pačiais metais nedidelis choras jau išvyko į savo pirmąją kelionę, šventines pamaldas Tolminkiemyje. Pilnai choras pradėjo dirbti 1995 m., choro vadovei A. Saldukienei grįžus iš bažnytinės muzikos studijų Berlyne. Eilę metų choras dalyvavo ir giedojo ev. Giesmių šventėse, kurios rengiamos įvairiose ev. parapijose. Choras daug keliavo, vyko į Norvegiją, Vokietiją .


Šiame straipsnyje: choras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių