„Lietuvos energija“ žada pigesnę šilumą kauniečiams

Miesto valdžia uždegė žalią šviesą bendrovių „Lietuvos energija“ ir „Kauno energija“ planams Petrašiūnuose statyti naują elektrinę, kūrenamą biokuru.

„Naujoje jėgainėje planuojama deginti biokurą, kuris yra pigesnis nei rusiškos dujos. Tokiu atveju šiluma Kauno gyventojams atpigtų“, – miesto savivaldybės tarybos kolegijos nariams žadėjo bendrovės „Lietuvos energija“ generalinis direktorius Aloyzas Koryzna. Kolegijos nariai pritarė tokiai iniciatyvai.

Rugsėjį „Lietuvos energija“ ir „Kauno energija“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį ir įsipareigojo plėtoti atsinaujinančių energijos šaltinių panaudojimą elektros ir šilumos gamybos sektoriuose. Naujoji jėgainė turėtų iškilti Petrašiūnų elektrinės teritorijoje. Kaip informavo A.Koryzna, planuojama, kad nauja kogeneracinė jėgainė gamintų apie 50MW (megavatų) šilumos energijos bei 25 MW elektros energijos. Projektas vertinamas 75 mln. eurų, o šiluma kauniečiams galėtų būti tiekiama jau po 3 metų. 

„Lietuvos energiją“ projektą įgyvendintų savo lėšomis su strateginiu investuotoju. „Kauno energija“ galėtų prisidėti nepiniginiu įnašu – užtikrintų prisijungimą prie šilumos tinklų ir leistų pasinaudoti Petrašiūnų elektrinės teritorijoje esančiais pastatais“, – aiškino A.Koryzna. Pirminiais paskaičiavimais, 70 proc. naujosios jėgainės akcijų priklausytų „Lietuvos energijai“, o 30 proc. – „Kauno energijai“. Anot A.Koryznos, akcinio kapitalo struktūra gali keistis atsižvelgiant į tai, koks bus kiekvienos šalies indėlis.

Miesto ūkio ir energetikos komiteto pirmininkas Gediminas Žukauskas atkreipė dėmesį, kad iki 20018 metų „Kauno energija“ yra įsipareigojusi ne mažiau kaip 80 proc. šilumos pirkti Kauno termofikacijos elektrinės. Planuojamas naujos jėgainės galingumas viršys 20 proc. reikalingos miestui energijos. „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius užsiminė, kad galimos derybos su Kauno termofikacijos elektrine.

Ne kartą pabrėžęs, kad naujoji jėgainė kauniečiams tieks gerokai pigesnę šilumą, A.Koryzna tikslių kainų neįvardijo. Anot jo, tai bus galima paradyti atlikus projektinius paskaičiavimus.

Savivaldybės tarybos kolegija jau yra įpareigojusi „Kauno energiją“ derėtis su bendrove „Fortum Heat Lietuva“, kuri turi planų kartu su savivaldybės kontroliuojama bendrove statyti naują biokuru kūrenamą jėgainę Petrašiūnuose.

„Kauno energijos“ vadovas Rimantas Bakas neatmetė galimybės derėtis su abiem bendrovėmis, tačiau pripažino, kad tokios derybos būtų sudėtingos, o eigoje galimi ir tam tikri nuostoliai.

Rusijos dujų kompanija „Gazprom“ taip pat siūlė investuoti 1 mlrd. litų į naujos elektrinės statybą Kaune.

„Kuo daugiau ateis siūlytojų statyti jėgainę, tuo kauniečiams bus geriau. Gal atsiras dar geresnis partneris“, – įžvelgė G.Žukauskas.

 „Lietuvos energijos“ pasiūlymą kitą savaitę svarstys „Kauno energijos“ valdyba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių