Lietuviška pasaka užsienyje pristatė Vilniaus kultūrą

Lapkričio pradžioje Vokietijoje ir Belgijoje buvo rodoma šiuolaikinė jaunimo roko opera „Eglė - karalienė žalčių". Ateinančiais metais numatoma pastatyti tarptautinį spektaklį, kuriame šią pasaką skirtingai pristatytų įvairios Europos šalys.

Muzikos prodiuserio Gedimino Zujaus inicijuotas jaunimo muzikinis projektas „Statome operą" kaip „Vilniaus- kultūros sostinės" ambasadorius keliavo po Vokietiją ir Belgiją.  Projekto operos „Eglė - karalienė žalčių" eskizas lapkričio 7 dieną buvo parodytas Vokietijoje, Hiutenfeldo Vasario 16-sios gimnazijoje, o  lapkričio 11 dieną net du kartus – Briuselio 2-joje Europos mokykloje. Dienos metu eskizą žiūrėjo mokykloje besimokantys vaikai, vakare jis buvo parodytas Briuselio lietuvių bendruomenei.

 „Eglė – karalienė žalčių" sumanytas kaip šiuolaikinis, jauno žmogaus pasaulėžiūrą atspindintis spektaklis. Kitoniškumo žmonės bijo ir jam priešinasi nuo seno. Ši tema yra varijuojama įvairiose pasaulio pasakose. Lietuviškos pasakos herojai – Žilvinas ir Eglė – taip pat kenčia dėl netolerancijos kitoniškumui, ir abudu žūva. Spektakliu siekiama skleisti bendrumo, atvirumo ir bendradarbiavimo idėjas - tai, kas labai svarbu ir šiandieninei Europai, ir visam pasauliui. Muzikinę formą spektakliui suteikė ne vienas, o septynių kompozitorių grupė. Libretą šiai sušiuolaikintai pasakai sukūrė Alvydas Šlepikas ir Herkus Kunčius. 

Ir Vokietijoje, ir Belgijoje projektas buvo sutiktas labai entuziastingai. Huttenfelde spektaklio eskizą buvo nuspręsta parodyti 19 a. dvare įsikūrusios mokyklos kieme.

Eskizo ypatumą lėmė tai, kad interpretuoti Eglės ir Žilvino vaidmenis galėjo kiekvienas iš devynių spektaklyje dalyvaujančių dainininkų. Jaunieji atlikėjai pasikeisdami vaidino ir atliko Eglės ir Žilvino partijas. Taigi žiūrovas stebėjo keletą to paties vaidmens interpretacijų.

Briuselyje prie atlikėjų komandos prisijungė ir devyni nelietuviai Europos mokyklos auklėtiniai. Padedama įvairių tautų pradinių klasių mokytojų čia dirbanti mokytoja Asta Kazakevičiūtė subūrė įvairių tautų dvylikamečius. Po vienos repeticijos mažieji atlikėjai entuziastingai dalyvavo masinėse spektaklio scenose, vaidindami žalčių karalystės gyventojus ir kaimo jaunimą.

Spektaklio eskizui plojo ne tik 500 vaikų minia - jį teigiamai įvertino ir mokyklos vadovai bei pedagogai. Mokyklos direktorius airis Richard Galvin džiaugėsi, kad dalyvaudami kūrybiniame procese Europos vaikai gali geriau pažinti kitų tautų kultūrinį paveldą. Iš jo lūpų nuskambėjo pasiūlymas į projektą įtraukti Europos mokyklos orkestre grojančius vaikus ir kitąmet papildytą spektaklį parodyti Lietuvoje, „Vilnius - Europos kultūros sostinė renginių" programoje. Tokiam pasiūlymui pritarė ne tik organizatoriai, bet ir Lietuvos ambasadorius Europos sąjungoje Rytis Martinkonis. 

Įvertindamas renginį Hiutenfelde, Europos lietuvių kultūros centro direktorius Rimas Čuplinskas teigė: „Čia, gilias tradicijas turinčiame lietuvių kultūros židinyje Hiutenfelde, mes turime puikią infrastruktūrą, užtikrinančią tokio pobūdžio renginių sėkmę. Gausi patirtis rodo, kad tiek Lietuvoje, tiek europietiškame užsienyje kuriantiems menininkams ir ten gyvenantiems lietuviams bei Lietuvos mylėtojams tokia susibūrimo vieta itin reikalinga ir svarbi. Šiandien vykusio roko operos pristatymo sėkmė tai puikiai patvirtina."

Artimiausiuose Gedimino Zujaus planuose - tarptautinis spektaklis, kurio pagrindu taps jau minėtoji lietuvių liaudies pasaka. Kūrybinėms grupėms įvairiose Europos šalyse bus nusiųsta filmuota medžiaga apie dabartinį projektą, ji taps pagrindu, kuriuo bus naudojamasi savaip interpretuojant šį mitą. Vėliau skirtingos interpretacijos bus sujungtos į vieną spektaklį tarptautinėje vasaros stovykloje Rumšiškių liaudies buities muziejuje. Naujasis spektaklis, paremtas bendradarbiavimu su kūrėjais iš įvairių pasaulio šalių, skiriamas Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui pagerbti ir  tarptautiniam jaunųjų kūrėjų bendradarbiavimui skatinti. 


Šiame straipsnyje: pasakajaunimassostinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių