Lietuvio kompozicijos sužavėjo legendinį Amerikos kompozitorių

Jauniems, talentingiems ir atkakliems menininkams Lietuvoje išgarsėti yra ganėtinai sunku. Tačiau pavyzdžiai rodo, kad užsienio šalyse mūsų tautiečiai sužimba kaip ryškios žvaigždutės, kurios patraukia garsių menininkų akį bei ausį.

Patekti į žinomo Amerikos kompozitoriaus Terry Riley akiratį pavyko ir „NIKO“ (Naujų idėjų kamerinis orkestras) vadovui bei kompozitoriui Gediminui Gelgotui.

Sėkmė Hamburge

Praėjusiais metais „NIKO“ vadovas bei kompozitorius G. Gelgotas išvažiavo studijuoti į prestižinę Hamburgo muzikos ir dramos akademiją. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) kompozicijos magistrantas nė nesvajojo, koks pripažinimas jo ten laukė.

„Tiesą sakant labai nustebau patekęs į šią akademiją, nes studentų lygis tikrai labai aukštas – ten  susirenka profesionalai iš viso pasaulio.  Maža to, mano profesorius Peter Michael Hamel pasiūlė man savo kūrinius pristatyti garsiam amerikiečių kompozitoriui Terry Riley, kuris dažnai siejamas su Fluxus judėjimu, vykusiu Niujorko SoHo rajone“, - pasakojo jaunuolis.

G.Gelgotas stebėjosi, kaip tokia užsiėmusi ir pasaulyje tikrai gerai žinoma asmenybė sugebėjo atrasti laiko jo darbų peržiūrai.

T. Riley šiuo metu yra 75–eri, tačiau jis vis dar kupinas energijos ir visada stengiasi žiniomis pasidalinti su perspektyviais studentais. Taip pat jis Amerikoje gerai žinomas kaip Vakarų klasikinės muzikos minimalistinės mokyklos įkūrėjas. Jis pats pirmasis ėmėsi minimalistinio meno, kuris ypatingai vertinamas Vakarų pasaulyje.

Kompozitorius yra prisidėjęs ir prie gerai žinomo Fluxus menininkų judėjimo. T. Riley buvo puikus improvizatorius, kurio koncertai kartais trukdavo ir po daugiau nei dvylika valandų, o kūryba darė įtakos ir kultiniams kompozitoriams, tokiems kaip: Philipp Glass, John Adams, Steve Reich, įkvėpė legendinių roko grupių: „The Who“, The Soft Machine“, ir kitų veiklą.

„Kai pristačiau jam savo kuriamą muziką tikrai labai nervinausi, nes nežinojau ko tikėtis. Tačiau menininko reakcija buvo labai teigiama ir jis netgi pasakė, jog mano muzika turėtų skambėti anglo - amerikietiškame pasaulyje, nes ji taip pat yra gana minimalistinė“, - nustebimo ir drovaus pasididžiavimo neslėpė „NIKO“ vadovas.

Apsigyveno „Fluxus ministerijoje“

Didžiąją laiko dalį G. Gelgotas šiuo metu praleidžia „Fluxus ministerijoje“. Šiame pastate kartu su „NIKO“ jis gavo repeticijų sales, kuriose nevaržomai gali tobulintis.

„Labai džiugu, jog pirmą kartą Lietuvoje atradome nišą, kurioje galime ne tik repetuoti, bet ir koncertuoti. Pripažinsiu, šioje vietoje mūsų kuriama muzika tiesiog puikiai prisitaiko prie aplinkos. Nemažai žmonių, pabuvę mūsų koncerte teigė, kad niekur kitur mes taip gerai neatrodome kaip čia“,  - šypsodamasis kalbėjo jaunasis kompozitorius.

Jis teigia, kad ir kamerinėse salėse ar bažnyčiose publika „NIKO“ priima labai šiltai, tačiau patys žmonės ten yra kitokie, nei tie, kurie renkasi į „Fluxus ministeriją“. Joje, anot G. Gelgoto, renkasi tikrai meniški, muziką bei daugelį kitų menų išmanantys žmonės,  kurie ateina čia laisva valia.

Groja be natų

„NIKO“ vadovas yra viena iš nedaugelio asmenybių, kuri skatina savo kolektyvą groti neskaitant natų, o jas tiesiog mintinai išmokus. Šiuo požymiu, beje, buvo sužavėtas ir T. Riley.

„Nuostabu, kad muzikantai groja be natų. Man patinka atlikėjų jautrumas vibrato grojimu, o garso grynumas ir grožis tampa esminiu šio kolektyvo muzikos atlikimo principu“, - išgirdęs „NIKO“ muziką sakė T. Riley

G.Gelgotas pripažįsta, kad kai muzikantai groja neįnikę į natas jam  maloniau diriguoti, o žiūrovui klausyti. Tokiu būdu atlikėjai labiau įsijaučia į muziką, jaučia kiekvieną smuiko, violončelės ar alto stygos virpesį.

Visa muzika, kurią groja kolektyvas yra sukurta paties G. Gelgoto. Todėl, paskatintas T. Riley jaunuolis planuoja savo koncertinę veiklą  pratęsti ir užsienyje.


Šiame straipsnyje: Gediminas Gelgotas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių