Liaudiškos šventės – atgaiva sielai

Loreta Sungailienė praėjusį savaitgalį Vilniuje vykusioje Kaziuko mugėje pripirko vaikams saldumynų, o jos vyras Dalius – pagal senuosius receptus pagamintų maisto produktų. Lentelę kulinariniam paveldui pjaustyti Loreta gavo dovanų.

Etnomuzikologė, televizijos laidų vedėja L.Sungailienė nepraleidžia nė vienos sostinėje vykstančios liaudiškos šventės. Susirgus vaikui, po Kaziuko mugę ji su vyru Daliumi žvalgėsi pakaitomis. Moters akį čia visada traukia keramika, medžio dirbiniai, verbos.

„Originalių verbų retai matome. Kasmet norisi įdomesnių, naujesnių nusipirkti, tačiau ne visada būna. Tada renkamės ir perkame tradicines“, – pasakojo L.Sungailienė.

Sungailų namai nuo verbų nelūžta – kasmet senąsias tradiciškai sudegina ir perka naujas.
Vaikams tėvai mugėje priperka medinių žaislų, švilpukų. Ne kartą mugėje Loreta yra įsigijusi 100 ir net daugiau mažų medinių šaukštelių. „Tai – puikūs suvenyrai. Ant jų išdeginu baltiškus vardus ar savo kūrybos simbolius ir juos dovanojame draugams, ansamblio nariams“, – pasakojo L.Sungailienė.

Pintinių ar iš vytelių pintų lėkščių, padėklų moteris mugėje jau neperka, namie tų dalykų apstu – įvairaus dydžio pintinių ji turi apie dešimt.

„Man patinka šurmulys, visada būdingas Kaziuko mugei. O smagiausia tai, kad į “Kaziuką„ suvažiuoja folkloro, etnografinių ansamblių iš visos Lietuvos. Visada sutinku pažįstamų“, – džiaugėsi L.Sungailienė.
Etnomuzikologė lankosi ir Šv. Baltramiejaus mugėje, kuri rugpjūtį vyksta Vilniaus Rotušės aikštėje.

L.Sungailienė sveikina, kad kalendorines masines šventes rengia specialistai, kurie išmano jų specifiką, į jas įpina tradicijų, pavyzdžiui, per šventes koncertuoja ansambliai, vyksta žolynų turgūs, kur gali sutikti tikrų, o ne apsimetėlių žolininkų.

Gal net labiau už minėtas muges L.Sungailienei patinka Vilniuje vykstančios saulėgrįžos šventės – lygiadieniai, kai susilygina diena ir naktis. Tiek per pavasario, tiek per rudens lygiadienius baltiškieji motyvai gražiai susiejami su ugnimi – deginamos įvairios šiaudinės ar medinės skulptūros, pavyzdžiui, iš šiaudų nupintas ožys. Toks reginys L.Sungailienei labai gražus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių