Liaudies ornamentai – klaipėdiečių namams

Klaipėdos etnokultūros centras šeštadienį šeimas kviečia pratęsti pažintį su sodais ir siūlo naują laisvalaikio užsiėmimą – dekoravimą liaudiškais ornamentais.

Uostamiesčio etnokultūros centre spalio viduryje startavusio renginių ciklo „Tradicija šeimai“ pirmieji edukaciniai šiaudinių sodų vėrimo užsiėmimai sulaukė klaipėdiečių susidomėjimo.

Etnologės Irenos Armonienės žodžiais, dekoravimo liaudiškais ornamentais užsiėmimai turėtų sudominti tuos, kurie vertina tradicinės kultūros keliu mus pasiekusią lietuvių liaudies ornamentiką bei ieško alternatyvų iš svetur atkeliavusiam dekupažui.

Su tradicine daiktų puošyba, lietuvių ornamentikos įvairove lankytojus supažindins garsi Klaipėdos krašto tautodailininkė, „Lietuvos kaimo spindulio“ 2006 m. laureatė,  „Šilutės Sidabrinės Nendrės“ 2007 m. laureatė,  2008 m. respublikinės konkursinės liaudies meno parodos „Aukso vainikas“  Klaipėdos regiono laureatė Angelė Rauktienė. Moteris kartu su vyru Vytautu savo namuose įkūrė pirmąjį Lietuvoje privatų muziejų „Buities ir margučių palėpė“. Keletą „palėpės“ paslapčių tautodailininkė patikės ir klaipėdiečiams.

Anot tautodailininkės, į užsiėmimus lankytojai turėtų atsinešti kokį nors medinį nedažytą daiktą (tinka dėžutės, skrynelės, šaukštai, mentelės, medinės šukos, rėmeliai, lentelės, vazonėliai ar kt.), kurį norėtų išgražinti – išraityti gyvybės medžio šakas, pražydinti jas, pritupdyti paukščių ir prisirpinti uogų. Užsiėmimuose veiklos užteks tiek mažam, tiek dideliam. Tėveliai galės dekoruoti atsineštus daiktus, o vaikučiai lavins savo rankeles raitydami ornamentus ant popierinių skrynių.

A.Rauktienė įsitikinusi, kad liaudišką spalvos ir ornamento pajautimą gali perprasti kiekvienas to norintis. Etnokultūros centro darbuotojai viliasi, kad tautodailininkės vadovaujami užsiėmimai duos impulsą klaipėdiečiams į savo namus atnešti tradicijos grūdą, paskatins gražinti savo namus naudojant liaudies ornamentiką.

„Tradiciniai raštai juk gali atgyti naujai pastatytų namų langinėse, balduose, ne tik senuose, bet ir moderniuose buities daiktuose. O gal dekoravimo pradžiamokslis padės pagražinti ne tik savo namus, sukurti ir malonią dovaną artimajam“, – kalbėjo šių užsiėmimų organizatorė I.Armonienė.  Ir patikino, kad užsiėmimų kaina tikrai nedidelė, o kūrybinio džiaugsmo ir žinių juose galima pasisemti neįkainojamai daug.

Dekoravimas liaudiškais ornamentais su tautodailininke A.Rauktiene Klaipėdos etnokultūros centre vyks lapkričio 6–27 d., šeštadieniais, 12 val. Į užsiėmimus lankytojai registruojami telefonu (8 46) 310 022.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių