Lentą J.Konovalecui kabins ant S.Buškevičiaus namo?

Kauno vicemero Stanislovo Buškevičiaus nurodymas įrengti atminimo lentą Ukrainos partizanui Jevhenui Konovalecui bus į vykdytas. Ketvirtadienį miesto tarybos svarstytas klausimas dėl atminimo lento buvo priimtas, tačiau sukėlė audringus ginčus.

Šio Ukrainos pasipriešinimo dalyvio atminimo lentos įrengimo klausimas Pavadinimų sumanymo ir atminimo komisijos buvo išbrauktas, nes nebuvo aišku, kada ir kur jis buvo apsistojęs Kaune. Taip pat nėra aiškių argumentų, kuo partizanas nusipelnė Lietuvai. Apie tai jau rašė „Kauno diena“.

„Kada šis žmogus lankėsi Lietuvoje ir kuo jis nusipelnė Lietuvai? Kiek domėjausi, tai yra prieštaringai vertinama asmenybė. Ir kur jūs ją kabinsite, vicemere? Juk net nežinote namo vietos, kuriame partizanas Kaune buvo apsistojęs“, – klausė tarybos narys Kęstutis Mikėnas, pasiūlęs lentą kabinti ant S.Buškevičiaus namo.

Tai sukėlė itin audringą vicemero reakciją: S.Buškevičius ėmė svaidytis kaltinimais „paleckine dvasia“, grasino, kad už stalinizmo nusikaltimų neigimą gresia baudžiamoji atsakomybė. K.Mikėnas atkirto, kad pats yra nukentėjęs nuo sovietinių represijų ir tokių viešų gąsdinimų nebijo.

„Šis Ukrainos judėjimo dalyvis turėjo Lietuvos pasą, daug dirbo Lietuvą išvesdamas į Europą, o dėl pastato mes išsiaiškinsime“, – abstrakčiai 2600 litų vertės lentos naudą bandė argumentuoti Kultūros paveldo skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys.

Paėmęs popieriaus lapą iš vicemero S.Buškevičiaus, Kauno meras Andrius Kupčinskas perskaitė vieną eilutę, kurioje taip pat bandė rasti argumentą: “J.Konovalecas bendradarbiavo su Lietuvos žvalgyba ir perdavė jai pusę šalies užgrobimo plano“.

Vienas prie kito prie mikrofono ėję tarybos nariai teigė, kad taryba eilinį kartą apsijuokė ir klausė, ar tokiu sunkiu ekonominiu metu būtina kabinti brangias lentas. Ilgą laiką Pavadinimų sumanymo ir atminimo komisijai vadovavęs Gediminas Budnikas teigė, kad nuo stalinistinių ar nacistinių nusikaltimų nukentėjusiųjų galima rasti kiekvieno lietuvio šeimoje.

Už atminimo lentų sąmatą taryba nubalsavo teigiamai.

Per šiuos ir kitus metus Kaune bus įrengta dar 14 atminimo lentų. Vienai atminimo lentai pagaminti savivaldybė skiria ne daugiau kaip 2 600 litų. Ketverių metų atminimo lentų sąmata – beveik 74 tūkst. litų.


Šiame straipsnyje: BuškevičiusKonovalecas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Medikas

Medikas  portretas
Tai ką, vienintelis K.Mikėnas sugebėjo parodyt sveiką protą? Kiti Kauno tarybos nariai yra rimtai daužti?..

medikui

medikui  portretas
Deja, taip. "Vienas prie kito prie mikrofono ėję tarybos nariai teigė, kad taryba eilinį kartą apsijuokė ir klausė, ar tokiu sunkiu ekonominiu metu būtina kabinti brangias lentas." Ir vis tiek nubalsavo uz, palaimindami burokeliu sulciu gerejo kliedesius.

kaunietis

kaunietis portretas
Gal jau Kaune nera rimtesniu problemu tik lentas kabinti? Kaune karaliaus Mindaugo prospekte, salia Akropolio stovi nebaigtas "Respublikos" viesbutis, istorine miesto vieta, tegul tas atminimo lentas ten ir kabina. Visu Kauno valdziu neigalumo simbolis.
VISI KOMENTARAI 18

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių