Lenkų turistus Vilnius žavi, bet ir nuvilia

Nuo lenkų turistų margumyno Vilniuje raibsta akys, tačiau ne visi svečiai čia randa ko ieškoję. Patenkinti į namus grįžta tik turintys sentimentų Lietuvos sostinei, labiau išrankių kaimynų įspūdžių bagaže vietos randa ir kartėlis.

Nerado miesto "razinos"

"Neturiu sentimentų Vilniui. Mano tėvas kilęs iš kresų (buvusios rytinės Lenkijos teritorijos – red. past.), iš Ukrainos, tačiau mirė, kai man buvo šešeri. Pats gyvenu vakarų Lenkijoje, Ščecine. Tad galiu objektyviai pasakyti savo nuomonę, nesu saistomas jokių jausmų", – dėstė netoli Aušros vartų sutiktas Janekas Wilkas.

Buvęs kariškis, šiuo metu pensininkas, su dukra, žentu ir anūke į Vilnių užsuko vienai dienai po daugiau nei 4500 km kelionės po Šiaurės ir Rytų Europos sostines. Pašnekovas atsargiai užsiminė, kad galbūt Vilniuje apsilankys dar kartą, tačiau išvardijo ir nemažai sostinės trūkumų.

"Keliaudami aplankėme Kopenhagą, Oslą, Stokholmą, Helsinkį, Taliną, Rygą ir galiausiai atvykome į Vilnių. Dar nedaug spėjau pamatyti, bet manęs nelabai domina tokie tradiciniai objektai kaip Aušros vartai. Štai stačiatikių vienuolynas jau įdomiau. Senamiesčiu pasivaikščiosiu. Norėtųsi, kad būtų kokia "razina", įdomybė, o ne šiaip bažnyčios, kapinės ir paminklas A.Mickevičiui. Manau, kad dienos užteks, o paskui atgal namo. O štai ir mano žentas ateina. Jis iš Lvovo, labai rusų nemėgsta, o aš tai juos prisimenu, netoli mūsų namų buvo jų oro bazė. "Įkaldavom" kartais drauge susėdę", – patenkintas atradęs pašnekovą dalijosi prisiminimais J.Wilkas.

Į miestą žiūri kritiškai

Su maišeliu suvenyrų iš gretimos parduotuvės išeinantys Grzegorzas ir Wioleta Chamulakai taip pat sutiko su savo uošvio ir tėčio nuomone. Lenkų pora pajuokavo, kad po ilgos kelios jie tapo itin kritiški ir pretenzingi. Patikino, kad Vilniaus senamiestis jiems palikęs visai neblogą įspūdį.

"Labiausiai mums patiko Ryga, tai ir didmiestis, ir miestas, turintis tvarkingą senamiestį, jaukių kavinių. Labai maloni atmosfera. Antrą vietą skirtume Talinui. Tačiau Vilniuje žmonės malonesni nei Stokholme ar Osle. Kita vertus, Norvegijoje nuostabūs fiordai, gamtos vaizdai. O Vilnius mums pradėjo patikti tik pasivaikščiojus po senamiestį", – dalijosi įspūdžiais W.Chamulak.

Atvažiuoja pirmą kartą

Vis dėlto daug turistų iš Lenkijos į Vilnių žvelgia kur kas maloniau nei svečiai iš Ščecino. Vienos ar poros dienų apžvalginėms ekskursijoms atvykstantys lenkai tikina Lietuvoje ieškantys ne architektūros stebuklų ar išskirtinių restoranų. Tiesiog viešėdami Lietuvoje plečia savo akiratį – susipažįsta su kadaise bendros Abiejų Tautų Respublikos paveldu.

Neretai bendraujant su tokiais žmonėmis susidaro įspūdis, kad lenkui kelionė į Vilnių yra tarsi chadžas musulmonui į Meką. Nesvarbu, ką čia pamatysi, bet svarbu pasidėti kryžiuką ir gauti dvasinę indulgenciją už įvykdytą pareigą.

"Esu iš Suvalkų, nusipirkau šitą kelionę, nes norėjau pamatyti Lietuvos žemes. Mano vardas Witoldas, toks pat kaip ir didžiojo kunigaikščio Vytauto. Mėgstu keliauti, apžiūrėti, lankyti. Noriu daugiau sužinoti apie kraštą, kuriame esu. Apie vietą, iš kur yra kilę nemažai lenkų. Ir štai todėl esu Vilniuje", – pasakojo Witoldas.

Jis sako Vilnių apžiūrintis su gidu, nes "nenori tik žiūrėti ir nieko nesuprasti".

"Per ekskursijas išgirstu įdomių dalykų, sužinau ką nors nauja. Tad grįšiu ne tik su geromis emocijomis, bet turintis naujų žinių", – linksmai kalbėjo vyriškis.

Kiekvienas su savais lūkesčiais

Tos pačios ekskursijos dalyvė Janina iš Krokuvos Vilniuje taip pat pirmą kartą ir jau per porą valandų įvertino – lenkišku paveldu Vilniuje tikrai rūpinamasi. Iš kadaise Lenkijai priklausiusių žemių kilęs moteriškės vyras, grįžęs iš vienos tokių kelionių taip pat tvirtino, kad Lietuvoje labiau nei bet kurioje kitoje Lenkijos kaimynėje rūpinamasi kultūriniu kaimynų palikimu.

"Seniai ruošiausi atvykti į Vilnių, pagaliau galiu viską pamatyti savo akimis. Ir galiu pasakyti, kad Vilniuje viskas geriau nei kitose aplinkinėse valstybėse. Štai Rasų kapinės – na, nėra ten viskas taip jau iki galo sutvarkyta, kaip norėtųsi. Tačiau kažkas vyksta, daroma, prižiūrima. Kelias ne per geriausias, bet tai nėra nugrimzdę užmarštin. Labai simpatiški objektai", – dėstė krokuvietė Janina.

Moteris patikino, kad kiekvienas vykdamas į Vilnių keliauja čia su savo lūkesčiais. Pašnekovės tvirtinimu, ji čia pamatė tai, ką norėjo.

"Norėjau pamatyti ir pamačiau, kad šio miesto lenkiškumas nėra nugrimzdęs užmarštin. Radau čia tai, ko tikėjausi. Nesuku galvos už kieno pinigus tai tvarkoma, gal ir Varšuva padeda, o gal ne. Bet svarbiausia, kad yra vietos gyventojų gera valia išsaugoti tą palikimą", – tvirtino turistė iš pietų Lenkijos.

Į Vilnių – pasivaikščioti

Pasitaiko Vilniuje ir etatinių turistų. Daugiausia jų atvyksta iš Lenkijos šiaurės rytuose esančių Suvalkų. Štai ilgai prisistatyti nenorėję Natalija ir Piotras jau nebeskaičiuoja kelintą kartą yra Vilniuje. Jiems šis miestas ja senokai tapo savu. Čia jie atvažiuoja praleisti laisvadienio, pasigrožėti gamta, pasivaikščioti siauromis senamiesčio gatvelėmis.

"Čia harmoningai dera gamta ir architektūra. Be to, viskas prižiūrima. Aptarnavimas neblogas, susikalbėti visada galima", – dėstė savo poziciją Piotras.

Pašnekovai patikino, kad šiaip mėgsta apsilankyti Lietuvoje ir nebūtinai Vilniuje. Dar dažniau nei į Vilnių jaunų žmonių pora traukia į Suvalkijos sostinę Marijampolę. Dažniausiai tiesiog apsipirkti. Ir nesvarbu, kad pačioje Lenkijoje maistas pigesnis.

"Anksčiau pas jus buvo pigiau, tai kas savaitgalį važiuodavome ar bent porą kartų per mėnesį. Dabar kainos pasikeitusios mūsų naudai. Jums apsimoka važiuoti pas mus. Bet mes vis tiek nuvažiuojame į "Maximą" Marijampolėje. Žinot, jūsų parduotuvių rinkodara kitokia, vis prasiblaškome, akiratį praplečiame", – juokėsi Natalija prisistačiusi mergina iš Lenkijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sigis

sigis portretas
nu ko gi čia labai norėt. Pirmiausia reikia pasakyt, kad Wilno nasze, o po to nueit ir apsisiot perzidentūros sienas, o dar vėliau gal įkalt porą alaus ir pasvajot kad armija krajova greičiau v eiktų.

Petras

Petras portretas
Labai strereotipinis mastymas. laukiam laukiam AK sugriztant

darius

darius portretas
Matyt pradedanti zurnaliste-piemene, nei si nei ta parase. Tai kuo tas Vilnius patinka ir nepatinka, taip ir nesupratau. Kazkoks kratinys.Eik pasimokyti mergele.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių