Legendinis „Žalgirio“ stadionas bus griaunamas popieriuje?

Netrukus leidimą griauti legendinį sostinės "Žalgirio" stadioną gausiantys arenos valdytojai taip galbūt nori užbėgti už akių paveldosaugininkams.

Turės 10 metų

Buldozeriai į prieš šešiasdešimt metų pastatytą sostinės "Žalgirio" stadioną artimiausiu metu neturėtų pajudėti. Ūkio banko investicinės grupės (ŪBIG) kontroliuojama bendrovė "Žalgirio sporto arena" netrukus sulauks Vilniaus miesto savivaldybės pritarimo griauti istorinį stadioną, tačiau verslininkams leidimas vykdyti darbus pirmiausia reikalingas siekiant apsidrausti nuo galimų nepalankių paveldosaugininkų sprendimų.

Vilniaus savivaldybės Statybų leidimo skyriaus vedėja Angelija Petrauskienė dienraščiui patvirtino, kad arenos valdytojų prašymas griauti praeityje nacionaliniu laikytą stadioną iš esmės atitinka keliamus reikalavimus ir bus patenkintas.

"Leidome dar pataisyti kai kuriuos trūkumus. Kai tik jie tai padarys, išduosime leidimą", – sakė A.Petrauskienė.

Statybų leidimas galios dešimt metų. Dienraščio žiniomis, "Žalgirio sporto arena" stadione neketina iš karto imtis realių darbų.

Svarstė stadiono statusą

Gerai informuoto dienraščio šaltinio teigimu, stadiono valdytojai baiminasi paveldosaugininkų, galinčių paskelbti "Žalgirio" stadioną kultūros vertybe ir pritaikyti objekto apsaugos priemones.

Tokį klausimą maždaug prieš mėnesį svarstė Vilniaus miesto nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba. Pasak tarybos pirmininko Roberto Zilinsko, paveldosaugininkai nusprendė susilaikyti ir neįtraukė stadiono į Kultūros vertybių registrą.

"Žalgirio" stadionas galėtų būti laikomas vertybe, nes, pavyzdžiui, ten vykdavo Dainų šventė. Bet yra kriterijai, pagal kuriuos objektas gali būti įtrauktas į registrą. Jų "Žalgirio" stadionas iki galo neatitiko", – aiškino R.Zilinskas.

Paveldosaugininkai jau yra prikaišioję pagalių teritoriją aplink "Žalgirio" stadioną vystyti ketinančiai ŪBIG į ratus. Greta stadiono esantys Vilniaus koncertų ir sporto rūmai pripažinti istorine ir architektūrine nekilnojamąja kultūros vertybe, o tai apsunkino statinio savininkų planus rekonstruoti rūmus ir paversti juos muzikos, mokslo ir kongresų centru. Sunkumų ŪBIG buvo iškilę ir dėl rūmų teritorijoje buvusių istorinių žydų kapinių.

Gali išnuomoti

Portalo šaltinis svarstė, jog leidimo griauti areną siekiantys stadiono valdytojai esą taip pat nori išvengti nekilnojamojo turto mokesčio.

Vis dėlto nekilnojamojo turto teisės specialistai patikino, kad tokie užmojai neturėtų tvirto pagrindo, mat kol nepradėta realiai griauti, nekilnojamojo turto mokestis už stadioną turėtų būti mokamas neatsižvelgiant į tai, ar išduotas leidimas jį griauti.

Primename, kad "Žalgirio" stadione šį sezoną siekia rungtyniauti atgimusi ir į A lygą sugrįžusi VMFD "Žalgirio" komanda, šiuo metu besideranti su "Žalgirio sporto arena" dėl stadiono nuomos. Pasak "Žalgirio" direktorės Vilmos Venslovaitienės, galutinis taškas derybose turėtų būti padėtas ateinantį pirmadienį. Nepavykus susitarti, Vilniaus klubas namų mačus greičiausiai žaistų "Vėtros" stadione.

V.Venslovaitienė nesiėmė vertinti "Žalgirio" stadiono valdytojų manevrų: "Nežinau, žaidimai tai ar ne žaidimai – tiesiog nenorėčiau komentuoti kitų šalių veiksmų."

Tai, jog "Žalgirio" stadiono artimiausiu metu griauti neketinama, patvirtino ir sostinės meras Vilius Navickas, beje, tapęs VMFD "Žalgirio" klubo garbės prezidentu. Esą tokį pažadą jis išgirdo bendraudamas su ŪBIG atstovais, kurių prašė leisti "Žalgirio" komandai rungtyniauti to paties pavadinimo arenoje. Primename, kad vasarį VMFD "Žalgiris" dalininke tapusi savivaldybė pasižadėjo padėti klubui susitarti su "Žalgirio" stadiono valdytojais dėl arenos nuomos.

Patys "Žalgirio sporto arenos" atstovai dienraščiui savo pozicijos neišsakė. Ketvirtadienį bendrovės generalinis direktorius Davidas Vardidzė, išgirdęs, kokiu reikalu teiraujamasi, tikino neturįs laiko kalbėti, bet pažadėjo į klausimus atsakyti penktadienį. Vis dėlto vakar D.Vardidzė telefonu nebeatsiliepė.

Komentaras

Eugenijus Ivaškevičius, Kultūros paveldo departamento Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos pirmininkas

"Žalgirio" stadionas yra unikalus, istorinę vertę turintis statinys, bet reikėtų gilintis, ar jis gali būti pripažintas vertybe. Iki šiol nė vienas stadionas šalyje nėra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą. Reikėtų įvertinti, kaip tai atsilieptų paties stadiono perspektyvai. Stadionas būtų saugomas esamos būklės, o toks objektas turbūt juk turėtų būti gyvybingas ir naudojamas sportininkų. Aikštė, veja, tribūnos, stadiono išorė būtų vertingos stadiono ypatybės, kurių negalima būtų keisti."

ŪBIG nori naujo kvartalo

ŪBIG, kuriai priklauso "Žalgirio" stadionas ir Koncertų ir sporto rūmai, ketina plėtoti ne tik šiuos objektus, bet ir visą dešiniajame Neries krante esančią maždaug 13 ha ploto teritoriją. Verslininkai planuoja įrengti modernius kongresų rūmus, statyti naują 10 tūkst. vietų stadioną, taip pat komercinės ir gyvenamosios paskirties pastatų kvartalą.

ŪBIG atstovai neatskleidžia viso projekto vertės, tačiau prieš kelerius metus skelbta, kad vien Koncertų ir sporto rūmų renovacija turėtų atsieiti per 100 mln. litų. Projektui įgyvendinti ŪBIG tikisi pritraukti ir ES struktūrinių fondų finansavimą. Tiesa, tokius ketinimus verslininkai visuomenei deklaruoja jau dešimtmetį.

 


Šiame straipsnyje: Žalgirio stadionas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių