Iš legalių ginklų - nelegalūs šūviai

Šiuo metu puspenkto tūkstančio vilniečių turi šaunamuosius savigynos ginklus, dar tiek pat  - medžioklinius šautuvus. Kiek vilniečių turi dujinius šautuvus ar mažo kalibro revolverius nustatyti sudėtinga, nes jiems įsigyti nereikia leidimo.

Praėjusį penktadienį, tarp 22 iki 23 val., Vilniaus Vingio parke buvo apšaudyti du asmenys - 25 ir 29 metų vaikinai. Dėl šautinių žaizdų vaikinai kreipėsi į ligoninę.

Kaip portalui sakė Vilniaus policijos  komisariato Viešųjų ryšių poskyrio specialistas Paulius Radvilavičius, buvo šauta ir mažo kalibro šautuvo. Tokiems šautuvams įsigyti nereikia papildomo leidimo, tereikia turėti 18 metų.

Vilniaus miesto Viešosios tvarkos tarnybos Licencijavimo skyriaus viršininkas Julius Vaiškūnas portalui vilniausdiena.lt sakė, kad mažo kalibro šautuvais neįmanoma stipriai sužeisti žmogaus. „Nors, jei nusitaikytum į akį, baigtųsi tikrai blogai", - pridūrė jis.

Vingio parke pašauti vaikinai neparašė pareiškimų policijai – sužeidimai jiems pasirodė ne tokie baisūs, palyginti su tuo, kad dar tektų iškęsti visas kaltinimo procedūras.

Šaunamuosius ginklus savigynai Lietuvoje leidžiama įsigyti nuo 1994 metų. Įsigyti pistoletą gali tik 23 metų sulaukęs asmuo, pristatęs Viešosios tvarkos tarnybai specifinę medicinos pažymą, patvirtinančią, kad yra psichiškai stabilus, ir asmens dokumentus. Tuomet tarnyba patikrina, ar asmuo yra nepriekaištingos reputacijos (neteistas ir pan.) ir išduoda leidimą ginklą įsigyti. Beje, tikrinamas ne tik asmuo, bet ir su juo viename gyvenamajame būste gyvenantys asmenys. Įsigijus ginklą, privaloma išlaikyti ginklo naudojimo kursus, o patį ginklą laikyti 3 mm storio seife.

Julius Vaiškūnas sakė, kad šiuo metu savigynos ginklus turi 4570 vilniečių. Dar 4460 vilniečiai turi medžioklinius šautuvus. 2007 metais šaunamuosius savigynos ginklus turėjo 4100 asmenų, 2006 metais - 3900 asmenų.

Kiek vilniečių turi dujinius šautuvus ar mažo kalibro revolverius nustatyti sudėtinga, nes jiems įsigyti nereikia leidimo. Tokie įstatymai galioja ir kitose Europos šalyse. Manoma, kad šie šautuvai nekelia didelės grėsmės gyvybei. Vis dėlto net ir mažo kalibro arba dujiniu šautuvu galima sužeisti, ypač, jei nusitaikoma iš arti.   

Be to, šiuo metu vis dažniau pasitaiko atvejų, kai asmenys, pažeisdami ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą, nešiojasi dujinius pistoletus, parengtus šaudyti su šoviniais, užtaisytais guminėmis kulkomis ar šratais. Neretai šie ginklai panaudojami mėginant išspręsti asmeninio pobūdžio konfliktus.

Policija įspėja, kad ginklą galima naudoti tik būtinosios ginties atveju, prieš tai įspėjus asmenį, prieš kurį jis bus panaudotas. Draudžiama panaudoti ginklą žmonių susibūrimo vietose, jeigu dėl to gali nukentėti pašaliniai asmenys.

Ar susidūrimas su  ginklais nepaskatins pačiam įsigyti ginklo? Ar pabūgę šūvių, nepulsime visi ginkluotis? Anot Juliaus Vaškūno, ginklavimasis  – nėra masinis reiškinys. Tikėkimės, kad taip ir liks, kad Lietuva nebus panaši į Holivudo kino filmus, kuriuose kasdien gatvėse aidi šūviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių