Lazerio sukūrimo 50-čiui paminėti – tarptautinis forumas Vilniuje

Vilniuje prasideda tarptautinis mokslo forumas, skirtas lazerio sukūrimo 50-ties metų jubiliejui paminėti. Forume „Mokslas ir visuomenė modernioje Europoje“ pranešimus skaitys daugiau kaip 20 garsių lazerių srities mokslininkų iš Vokietijos, D. Britanijos, Prancūzijos, Rusijos, Lenkijos ir kitų Europos šalių mokslo centrų.

Aleksandro fon Humboldto fondo remiamas forumas yra skirtas paminėti ir Lietuvos vardo tūkstantmetį, todėl jis subūrė ir kitų mokslo sričių – filosofijos, moderniosios chemijos – atstovus.

„Lygiai prieš 50 metų JAV buvo sukonstruotas pirmasis lazeris. Netrukus šis mokslo išradimas sukėlė revoliuciją pramonėje, o tuo pačiu ir žmonių kasdieniniame gyvenime. Šiandien be lazerio neįsivaizduojama elektronikos, automobilių pramonė, jis naudojamas daugelyje mus supančių informatikos ir telekomunikacijų prietaisų“, – teigia Vilniaus universiteto Lazerių tyrimų centro mokslo vadovas profesorius Algis Piskarskas.

Pasak prof. A. Piskarsko, lazerio panaudojimo galimybės yra labai didelės: pastarąjį dešimtmetį lazeris vis plačiau taikomas medicinoje, mokslininkai yra toli pasistūmėję siekdami lazerio spinduliu įžiebti valdomą termobranduolinę sintezę ir taip aprūpinti žmoniją neišsenkamu energijos šaltiniu.

Teorinius pamatus lazerio sukūrimui pradėjo kloti dar Albertas Einšteinas 20 a. pradžioje, o pirmąjį veikiantį lazerį Hjūzo tyrimų laboratorijoje (JAV) 1960 m. sukonstravo Teodoras Maimanas. Netrukus į lazerių fizikos tyrimus įsijungė ir Lietuvos mokslininkai.

„Šiandien Lietuva užima svarbią vietą pasaulio lazerių mokslo ir technologijų žemėlapyje. Galime didžiuotis ne tik mokslo pasiekimais, bet ir tuo, kad, remdamiesi šiomis mokslo žiniomis, sukūrėme unikalius produktus. Lietuva vienintelė iš kaimyninių šalių turi tokią stiprią lazerių pramonę, o jos gaminiai sėkmingai konkuruoja pasaulinėje rinkoje“, – teigia prof. A. Piskarskas.

Aukštus Lietuvos mokslininkų pasiekimus lazerių tyrimų srityje įrodo ir Vilniuje vyksiantis forumas. Jame dalyvaus ir pranešimus skaitys Miuncheno technologijos universiteto prof. A. Laubereau, Kretos universiteto prof. C. Fotakis, Maskvos M. Lomonosovo universiteto profesoriai V. Makarov ir V. Zadkov, Lenkijos Mokslų akademijos prof. I. Bialynicki – Birula, mokslininkai iš Bremeno universiteto, Fotonikos mokslų instituto Ispanijoje ir kitų garsių Europos mokslo centrų.

Forumą „Mokslas ir visuomenė modernioje Europoje“ organizuoja Vilniaus universitetas ir Lietuvos mokslų akademija, jį remia Aleksandro fon Humboldto fondas ir Lietuvos mokslo taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių