Langelyje palikto pamestinuko mama vėl pradingo

Gyvybės langelyje palikto Juozo Kovo mama, įžiebusi viltį, regis, vėl apsigalvojo – vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai jos nebesulaukia.

Kovo 16-ąją pasaulį išvydęs ir po kelių dienų P.Mažylio gimdymo namų gyvybės langelyje paliktas Juozas Kovas vis dar glaudžiasi Kauno vaikų raidos klinikoje "Lopšelis". "Berniukas auga taip, kaip ir priklauso pagal jo amžių", – maždaug prieš mėnesį ištartus žodžius pakartojo vyr. gydytojos pavaduotoja gydymui ir globai Daiva Bartkuvienė.

Mažylis, pasak jos valgus, linksmas ir smarkiai ūgtelėjęs. "Juk į mūsų rankas jis pateko būdamas visai pipiriukas", – šyptelėjo medikė. Berniukas globos namuose, kuriuose glaudžiasi pusšimtis panašaus likimo kūdikių bus tol, kol jį įsivaikins nauja šeima arba atsiims tikroji motina. Pastaroji praėjus kelioms dienoms po to, kai gyvybės langelyje paliko sūnų, savo sprendimą pakeitė.

"Į savivaldybę ją lydėjo du asmenys, kurie aiškino, ką rašyti. Įdomu, ar jos atvykimas buvo sąmoningas ar spontaniškas. Neaišku, kiek tai buvo jos, kiek pašalinių valia", – kalbėjo Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Birutė Daugėlienė.

Pagal įstatymus moters, nusprendusios susigrąžinti gyvybės langelyje paliktą kūdikį, laukia begalė teisinių procedūrų. Viena jų – giminystės ryšio – DNR nustatymas.
Pastarasis Valstybinėje teismo medicinos tarnyboje įkainotas 900 litų.

Santariškių poliklinikos Medicinos genetikos centre, kurį moteriai rekomendavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos specialistai, šis tyrimas įkainotas beveik šimtu litų brangiau.

Suabejojus, kad Juozo mama ras reikiamą sumą, ištiesti pagalbos ranką jai buvo pasirengęs ne vienas kaunietis. Žinią apie galimą materialinę paramą gimdyvei pranešė ir Vaiko teisių apsaugo skyriaus darbuotojai. "Kvietėme dar kartą susitikti. Siuntėme du laiškus", – kalbėjo Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos pavaduotoja Nijolė Vizbarienė. Paskutinysis – registruotas – į Jonavą iškeliavo prieš kelias dienas. Nei į pirmą, nei į antrą gimdyvė neatsakė.

Daugiau apie gyvybės langelį skaitykite trečiadienio "Kauno dienoje".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių