Laisvės alėjos gyventojams - tūkstantinės sąskaitos už šildymą

Gavę sąskaitas už šildymą sausio mėnesį Laisvės alėjos 118-ojo namo gyventojai neteko žado - už dviejų kambarių šildymą "Kauno energija" atsiuntė didesnes kaip tūkstančio litų sąskaitas.

Pranoko lūkesčius

Laisvės alėjos 118-ojo namo gyventoja Antanina Gribanova yra įpratusi kasmet už šildymą mokėti daugiau negu jos pažįstami, gyvenantys miegamuosiuose rajonuose.
"Senamiestyje ir Centre šildymas visada kainuoja brangiau, buvau susitaikiusi, bet šį mėnesį atėjo neįtikimai didelės sąskaitos", - skundėsi A.Gribanova.

Už sausio mėnesį devyniasdešimtmetė pensininkė "Kauno energijai" turi sumokėti 1022 litus. Tai yra gerokai didesnė suma negu pensija, kurią kaunietė gauna.
"Turiu atsidėjusi šiek tiek pinigų laidotuvėms, teks iš jų mokėti", - per ašaras nusišypsojo A.Grybanova.

Jos kaimynei Tatjanai Protasovai, taip pat gyvenančiai 71 kv. m dydžio bute, išsiųsta 1020 litų sąskaita. Pensininkę guodžia mintis, kad vyras vis dar turi darbą - vadinasi, sąskaitą apmokėti, kad ir labai suveržus diržus, pavyks.

Kasmet tik brangsta

To paties namo gyventoja Aldona K. už 46 kv. m buto šildymą sausio mėnesį turės sumokėti beveik 700 litų. Nuo 1970-ųjų šiame name su vyru gyvenanti kaunietė stebisi, kad kiekvienais metais už buto šildymą tenka mokėti daugiau, nors neseniai ir buvo atlikta šilumos mazgo renovacija.

"Sovietmečiu šildymas kainuodavo keliolika rublių, o atgavus  nepriklausomybę sąskaitos tik didėja", - dalijosi prisiminimais Laisvės alėjos gyventoja Aldona.
Jai su vyru jau ir pernykštė mokesčių našta buvo sunkiai pakeliama, o esą šiemet į gautas sąskaitas šeima žvelgia kaip į baisiausią dalyką.

Penktojo buto gyventoja Edita už nuomojamo dviejų kambarių buto šildymą sausį gavo 567 litų sąskaitą. Pernai žiemos mėnesiais už šildymą taip pat teko mokėti maždaug 600 litų.

"Komunaliniai mokesčiai čia nepaprastai dideli, neįtikimos kainos", - stebėjosi Edita.

Nežino, kur kreiptis

Laisvės alėjos 118-ojo namo gyventojai ne kartą prašė "Kauno energijos" darbuotojų patikrinti šilumos mazgą ir visą sistemą, ar joje nėra kokio nors gedimo. Esą kartą vienas šios įmonės darbuotojas gyventojams paaiškino, kad šiame name niekada nebus pigus šildymas ir, jeigu jie negali apmokėti sąskaitų, turėtų parduoti butus ir išsikraustyti į, pavyzdžiui, kurį nors miegamąjį rajoną.

"Siuntėme daugybę raštų, prašymų, bet situacija nepasikeitė", - piktinosi šio namo gyventoja Aušra, kurios šeimai už šildymą sausį teks mokėti 1073 litus. Beje, praėjusių metų sausį šio buto šeimininkams buvo išsiųsta beveik tokio paties dydžio sąskaita - 1072 litai.

Šio namo gyventojai atkreipia dėmesį, kad kai kurie butai yra atsisakę centralizuotai teikiamos šilumos ir būstą šildosi autonomiškai - dujomis arba elektra. Be to, namo pirmajame aukšte veikia tik įstaigos - kazino, įvairios parduotuvės. Gyventojai daro prielaidą, kad kai kurios įstaigos taip pat gali būti atsisakiusios "Kauno energijos" paslaugų ir esą dėl to kitiems butams yra dalijama didesnė šilumos nuostolių dalis.

"Kauno energijos" atstovas ryšiams su visuomene Ūdrys Staselka komentaras:

Suprantame gyventojų rūpestį dėl didelių sąskaitų už šildymą, bet visų pirma atkreipiame dėmesį į tai, kad sausį visame mieste buvo suvartota 40 proc. daugiau šilumos. Tai yra natūralus reiškinys, nes oro temperatūra buvo gerokai žemesnė negu, pavyzdžiui, gruodį.

Be to, Laisvės alėjos 118 namas yra ne naujos statybos objektas, nors ir tikrąją pastato būklę apibūdinti sudėtinga - neturime statybos specialistų išvadų. Keturių aukštų pastate su palėpe daugelio butų lubos siekia 3,4 m. Pastate yra sumontuotas šilumos apskaitos prietaisas su nuotoliniu duomenų nuskaitymu.

Jokių sutrikimų neužfiksavome, todėl subjektyvių klaidų nuskaitant duomenis negalėjo būti. Pagal pastato vidutinį šilumos suvartojimą, objektą galima būtų priskirti daugiausiai energijos suvartojančių pastatų grupei. Paaiškinti, kodėl daugiausia už šildymą moka Centro ir Senamiesčio gyventojai, sudėtinga. Reikėtų atlikti išsamią ir brangią studiją. Manome, jog pagrindinės priežastys - senos statybos pastatai, paprastai sudėtingos tūrinės konfigūracijos (aukštos patalpos).

Bendraturčiai dažnai neturi vieningos nuomonės pastato priežiūros finansavimo klausimais ir dėl to, kad šildymo sistemos modernizavimas taupymo tikslais tampa problemiškas. Galime garantuoti, kad nepriskaitome nė vienu centu daugiau, nei išmatuota apskaitos prietaisu. Apskritai, šilumos suvartojimas Kaune, taip pat ir visoje šalyje, sausį yra rekordiškai didelis.

Nuomonės:

Zenonas Pranckevičius, pensininkas:

Kiekvieną žiemą išlaidų padaugėja dėl brangaus šildymo. Nesinaudojame "Kauno energijos" paslaugomis, bet mokesčiai vis tiek yra dideli - už sausį butui šildyti sunaudotas dujas teks mokėti 300 litų. Tai yra 50 litų daugiau negu gruodį. Palyginti su kitais Laisvės alėjos gyventojais, tikriausiai sumokame mažiau ir dėl to su žmona džiaugiamės.


Ksaveras Plančiūnas, choro dirigentas:

Už keturių kambarių buto Ukmergės gatvėje šildymą sausį gavau 500 litų sąskaitą. Mokesčiai dideli ir dar pakankamai šalta bute, bet teks mokėti. Nesvarstome galimybės atsisakyti centrinio šildymo, nes tai, kiek žinau, būtų sudėtinga ir brangu. Su pažįstamais apie mokesčius už šildymą nekalbu, bet tikriausiai didesnei daliai gyventojų mokesčiai yra didelė našta. Tiesa, nemaža dalis mano draugų gyvena nuosavuose namuose ir šildosi patys. Truputį sunkiau gyvena muzikantai, kaip ir visada.

Gitana Narbutaitienė, vadybininkė:

Gyvename pakankamai erdviame nuosavame name, kurio plotas - apie 280 kv. m. Per sausį namui šildyti sunaudojome dujų už 1,6 tūkst. litų. Tai yra didelė suma, stengiamės taupyti. Dieną nustatome 20 laipsnių šilumos temperatūrą, o naktį - 16 laipsnių. Gyvename komfortiškai, bet trumpomis rankovėmis nevaikštome.


Šiame straipsnyje: šildymasKauno energija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių