Kuršių mariose ir jūroje ties Klaipėda „žydi“ vanduo

Šiuo metu Lietuvos pajūryje vanduo intensyviausiai „žydi“ Kuršių mariose ir Baltijos jūroje ties Klaipėda.

„Matosi vizualiai, kad žydi - yra ypatinga dumblių gausa, kaip visada, ties Klaipėdos sąsiauriu, Kuršių nerija ir uostu. Ties Klaipėda matosi labiausiai, nes iš Kuršių marių atneša, paskui bangos išsklaido. Tolyn - Palangos, Šventosios ir Latvijos pajūrio link - tiesiog bangos išsklaido, ir koncentracija mažesnė, vizualiai mažiau matosi, bet tų dumblių kažkiek yra vandenyje“, - BNS penktadienį Lietuvos gamtos fondo (LGF) projekto vadovas Nerijus Zableckis.

Pasak jo, vandens žydėjimas gali tęstis tol, kol oras ir vanduo atvės. Jei orai šils ir bus ramūs, daugiau dumblių gali pasirodyti ir kitur jūroje.

„Kai nusistovi vanduo, vėjas sumažėja, bangos neišblaško dumblių - jie ima kauptis, labiau matosi ir intensyvėja. Dumblį kaip kiekvieną augalą skatina augti šilta temperatūra. Rugpjūtį prognozuojami šilti orai - tikėtina, kad kol atvės oras ir vanduo, tol tas žydėjimas gali tęstis. Jeigu orai šiltės ir temperatūra kils, bus ramūs orai, be vėjų, - žinoma, kad augimas ir koncentracija didės“, - kalbėjo N.Zableckis.

Pasak jo, švedų Meteorologijos ir hidrologijos instituto ketvirtadienio duomenimis, vanduo žydi maždaug trečdalyje jūros.

N.Zableckio teigimu, šie dumbliai maudantis nėra pavojingi, bet reikia stengtis nenuryti žydinčio vandens.

„Šiaip tiesiogiai jie netoksiški, tik juos prarijus gali sukelti pykinimą. Kas maudosi, ypač tie, kas poilsiauja arčiau Klaipėdos, Melnragėje, jie vizualiai mato tokį vandenį, tą „sriubą“ - turėtų pasisaugoti tokio vandens nepraryti“, - sakė fondo atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TIk Smiltyneje

TIk Smiltyneje portretas
Nezydi jura
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių