Kur skubėti į Velykų iškilmių pamaldas sostinėje?

Absoliuti dauguma lietuvių save laiko katalikais, tačiau neslepia, kad bažnyčioje lankosi tik per didžiąsias šventes.

Vieni dvasininkai dėl to pagrūmoja ir moralizuoja, kiti bažnyčią prisiminusius tik prieš vestuves ar laidotuves kviečia labiau branginti tikėjimo dovaną, treti ieško kitokios bendravimo formos su nutolusiais nuo religijos, primena, kad nors laiko dažnai pritrūksta, tačiau visgi įmanoma išgirsti menką prašymą – ateiti bent kartą per metus, per Velykas, prieiti išpažinties ir priimti Komunijos sakramentą. Panorusiems tai atlikti, „Vilniaus diena“ skuba į pagalbą apžvelgdama Kristaus Prisikėlimo šventės grafikus kai kuriose sostinės bažnyčiose.

Arkikatedra bazilika – svarbiausia šalies šventovė – Velyknaktį paprastai būna sausakimša. Į didžiąsias mišias čia paprastai atvyksta ir aukščiausi Lietuvos vadovai. Velykiniai valgiai šiandien, Didįjį Šeštadienį, katedroje šventinami nuo 12 val. kas valandą iki 18 val. Dvasininkai primena, kad valgių pašventinimas nepakeičia dalyvavimo šv. mišiose. O jos prasidės 21 val., liturgijai vadovaus Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis. Tikintieji į iškilmingas Velyknakčio pamaldas kviečiami atsinešti po žvakę. Sekmadienį Kristaus prisikėlimo iškilmės prasidės šv. Velykų procesija 8 val. Kitos šv. mišios Arkikatedroje bazilikoje vėliau vyks 10, 11.15, 12.30, 17.30 ir 18.30 val.

ADRESAS: Katedros a.1.

Šv. Pranciškaus Asyžiečio, arba Bernardinų, bažnyčią lankantys tikintieji neslepia, kad čia liudyti tikėjimą juos traukia veržlūs, aktyvūs ir “savi” vienuoliai – Mažesniųjų brolių ordino (OFM) Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos Vilniaus brolija: Arūnas Peškaitis, Julius Sasnauskas, Astijus Kungys ir kiti. Broliai kviečia į Velyknakčio šv. mišias 21 val. Sekmadienį Kristaus prisikėlimas bus švenčiamas 9 val. (anglų k.), 10.30, 13 ir 17 val. Velykų antrosios dienos šv. Mišios vyks balandžio 1 d. 10.30 ir 17 val.

ADRESAS: Maironio g. 10.

Aušros Vartų koplyčioje esantis Mergelės Marijos paveikslas kaip stebuklingas garbinamas jau keletą šimtų metų. Čia traukia minios piligrimų. Jie ir visi tikintieji Velyknakčio liturgijoje laukiami šiandien 21 val. bei raginami atsineštie žvakes krikšto pažadų atnaujinimui. Viešpaties prisikėlimas Aušros Vartuose bus švenčiamas kovo 31 d., sekmadienį, 7.00 val., šv. Mišios taip pat bus aukojamos 11 ir 18.30 val.

ADRESAS: Aušros Vartų 14.

Šv. Jonų bažnyčia (Švento Jono Krikštytojo ir Švento Jono Apaštalo ir Evangelisto bažnyčia) priklauso Vilniaus universitetui ir yra viena vaizdingiausių jo komplekso dalių. Bažnyčioje vyksta ne tik pamaldos, bet ir universiteto studentų diplomų įteikimo šventės, koncertai, kiti renginiai. Velyknaktis, Viešpaties prisikėlimo vigilija, Didįjį Šeštadienį čia prasidės 21 val. Po Mišių tradiciškai vyks vaišės – suneštinė agapė. O sekmadienį šv. Mišios bus aukojamos 11 ir 13 val.

ADRESAS: šv. Jono 12.

Šv. Jokūbo ir Pilypo bažnyčioje įsikūrę broliai dominikonai šiemet Velykų laukti pasiūlė kiek kitaip: norintiems skirti laiko savo dvasiniam gyvenimui, bet vis jo pristingantiems apsilankyti bažnyčioje, pasiūlė projektą gaveniamieste.lt. Visi norintys gavėnios laikotarpiu būti kartu galėjo per kasdienes trumpas meditacijas, gaunamas elektroniniu paštu. Projekto koordinatorius brolis Marcas Antoine'as Bêchétoille'is pasidžiaugė, kad svetainėje į tokį kvietimą liudyti tikėjimą atsiliepė beveik 3000 žmonių, – sakė, netikėjęs, kad tiek daug jų užsiregistruos jau pirmaisiais metais. O Didįjį Šeštadienį visi laukiami ateiti pasimelsti prie Kristaus kapo, bus šventimas atsineštas maistas. Velyknaktis šioje bažnyčioje prasidės 20 val. lietuvių kalba, o 22.30 val. – lenkų kalba. Po šv. Mišių broliai kviečia kartu išgerti arbatos, pasidžiaugti ir vienas kitą pasveikinti su Prisikėlimu bei tiesiog pabendrauti. Sekmadienį iškilmingose šv. Mišiose tikintieji kviečiami 9 ir 11 val.

ADRESAS:  Lukiškių a. 10.

Legendomis apipinta šv. Onos bažnyčia Vilniuje laikoma vienu gražiausių ir garsiausių vėlyvosios gotikos šedevrų Lietuvoje. Didįjį Šeštadienį čia šv. Mišios prasidės 20 val., joms pasibaigus bus šventinami valgiai. Kovo 31 d., sekmadienį, šioje bažnyčioje 7.30 val. bus švč. Sakramento adoracija, o 9 val. – iškilmingos šv. Mišios. Antrąją Velykų dieną šv. Mišios prasidės 11 val.

ADRESAS: Maironio g. 8.

Šv. Mikalojaus bažnyčia – seniausia išlikusi bažnyčia Lietuvoje, ji išsaugojo beveik nepakitusius gotikos bruožus. Senamiestyje pasislėpusioje bažnyčioje Velyknakčio pamaldos prasidės kur kas anksčiau nei kitose – 19 val. Velykų ryto ir antrąją Velykų dieną šv. Mišios vyks 8 ir 10 val.

ADRESAS: šv. Mikalojaus g. 4.

Šv. Kazimiero bažnyčia – pirmoji ir seniausia barokinė bažnyčia Vilniuje. Čia pamaldos vyksta lietuvių ir rusų kalbomis. Velyknaktį švęsti kartu tikintieji kviečiami 19.30 val. Velykų rytą šv. Mišios vyks 8, 10.30 (rusų k.) ir 12 val. Antrąją Velykų dieną – 10.30 ir 12 val. Bažnyčioje iki Velykų vyksta projekto „Kur tavo lobis, ten ir tavo širdis“ nuotraukų paroda.

ADRESAS: Didžioji g. 34.

PASTABA: primename, kad naktį iš kovo 30 d. į kovo 31 d. Lietuvoje pereiname prie vasaros laiko ir laikrodžius pasukame 1 val. į priekį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių