Kultūros sostinės programoje - per 900 renginių

Vilniui tapus Europos kultūros sostine, 2009 metais mieste bus įgyvendinta 120 meno ir kultūros projektų, įvyks daugiau nei 900 renginių.

Šiandien, spalio 28 d., Vilniuje pristatyta „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" nacionalinė programa. Beveik 120 unikalių projektų, daugiau nei 900 renginių ir pasauliui siunčiama žinia: Vilnius - Europos kultūros sostinė atveria vartus į šalį, mininčią vardo tūkstantmetį.

Nacionalinę programą „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" sudaro 6 teminės sritys: „Specialiųjų renginių programa", kuri kitąmet apims 16 projektų, „Konferencijos ir suvažiavimai" (12 projektų), „Europos menų programa" (45 projektai), „Kultūrų (at)pažinimo programa" (13 projektų), „Gyvosios istorijos programa" (16 projektų), „Žmonių programa" (16 projektų).

„Parengta programa yra skirta įvairiai publikai - įvairių meno sričių gurmanams, ištikimiems mėgstamo žanro gerbėjams, plačiajai visuomenei. Planuojama įgyvendinti beveik 120 projektų, 90 proc. kurių premjeros Lietuvoje, o 80 proc. - įgyvendinami bendradarbiaujant su menininkais iš viso pasaulio. 10 projektų, tokių kaip Oskaro Koršunovo „Hamletas", Peterio Eötvöso operos koprodukcija „Meilė ir kiti demonai", finansuojami bendromis Lietuvos ir užsienio valstybių lėšomis", - teigia E. Bajorinienė.

Iš viso vilniečiai ir miesto svečiai bus pakviesti į daugiau nei 900 renginių, du trečdaliai jų - nemokami. Nacionalinės programos partneriais tapo tiek svarbiausios Lietuvos kultūros institucijos ar pasaulyje pripažinti šalies menininkai, tiek ir jauni kūrėjai ar naujai besikuriančios kultūrinės įstaigos.

„Europos kultūros sostinės rezultatai bus jaučiami ir pasibaigus 2009 metams. Tai nauji infrastruktūriniai objektai - Nacionalinė dailės galerija, multifunkcinis kultūros centras „Menų spaustuvė", iškiliausių šalies skulptorių meno kūriniai Neries pakrantėje.

Tikimės, kad susiformuos naujos kultūrinės tradicijos - Lietuvos kultūros sostinės rinkimai, LUX šviesos festivalis, Gatvės muzikos diena, „Tebūnie naktis!", bus sukurta 11 naujų muzikinių kūrinių, kurie sėkmingai gyvuos ir po 2009 metų.  Tai tik dalis svaraus indėlio ne tik į Vilniaus, bet ir į visos Lietuvos kultūrinį gyvenimą", - kalbėjo E. Bajorinienė.

 


Šiame straipsnyje: VEKS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių