Kultūros ministras įpareigotas bausti Operos ir baleto teatro vadovą

Valstybės kontrolė reikalauja, kad kultūros ministras už finansinius pažeidimus patrauktų atsakomybėn Operos ir baleto teatro vadovą.

Netinkamai naudotos valstybės lėšos

Ketvirtadienį išplatintame Valstybės kontrolės pranešime spaudai teigiama, kad valstybės auditoriai įvertino Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) finansines ataskaitas. Teatro administracijai buvo pateiktas ilgas klaidų ir pažeidimų sąrašas. Daugiausia jų padaryta rekonstruojant didžiosios teatro salės sceną.

Pasak valstybės kontrolierės Giedrės Švedienės, teatro vadovybei nepavyko užtikrinti, kad valstybės biudžeto lėšos būtų naudojamos taupiai ir skaidriai.

„Teatras netinkamai naudojo scenos rekonstrukcijai skirtus mokesčių mokėtojų pinigus. Todėl visą su teatro didžiosios salės scenos darbais susijusią audito medžiagą esame perdavę Generalinei prokuratūrai, kuri atlieka ikiteisminį tyrimą“, – sakė G.Švedienė.

Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą

Generalinei prokuratūrai perduotoje medžiagoje konstatuota, kad vykdydamas scenos rekonstrukciją teatras ne kartą pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą. Pavyzdžiui, sudarydamas sutartį LNOBT iš esmės pakeitė preliminarios sutarties sąlygas ir planuotą scenos įrangą pakeitė kita, papildomai už tai sumokėdamas daugiau nei 2,1 milijono litų.

Kitoje sutartyje buvo pakeista laimėjusio tiekėjo pasiūlyta kaina ir už įrangą sumokėta 62 tūkstančius litų, daugiau nei siūlė ją parduodanti įmonė. Nustatyta, kad pažeisdama Viešųjų pirkimų įstatymą teatro vadovybė papildomai nupirko darbų ir įrangos už beveik 13 mln. litų.

Pasak auditorių, pirkdamas scenos rekonstrukcijos darbus LNOBT nenumatė visų būsimų darbų ir reikiamos įrangos, todėl juos už daugiau nei 7,5 mln. litų papildomai įsigijo iš projekto rezervo lėšų.

Teatrui dar tik įpusėjus rekonstrukcijos darbus, turimos projekto rezervo lėšos jau viršytos daugiau nei 2,5 mln. litų. Valstybės kontrolė nustatė, kad teatras daugiau nei 1,1 mln. litų sumokėjo ir už dar neatliktus darbus. Be to, kai kuriuose darbų atlikimo aktuose nebuvo nurodyti tikslūs darbų kiekiai ir jų vertė, todėl auditoriai negalėjo patvirtinti, ar tikrai buvo atlikta darbų ir įsigyta įrangos už daugiau nei 417 tūkst. litų.

Dėl visų šių pažeidimų Generalinė prokuratūra yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Teatro salė - už simbolinę kainą

Valstybės kontrolė pranešė, kad reikšmingi pažeidimai nustatyti LNOBT savo darbuotojams mokant priedus už svarbius ir sudėtingus darbus. Auditoriai negalėjo įvertinti, ar beveik 1,8 mln. litų priedų išmokėti pagrįstai, nes nebuvo nurodyta, už kokius konkrečius darbus jie buvo skiriami.

Kai kuriems darbuotojams padidinus algas ir mokant priedus, 140 tūkst. litų buvo panaudota iš 2010 metams teatrui skirtų valstybės biudžeto lėšų, nors įstatymai tai draudžia daryti.

Taip pat nustatyta, kad teatras viešajai įstaigai „Pirmoji kava“ didžiąją teatro salę renginiui išnuomojo tik už 1000 litų, nors nustatyta minimali nuomos kaina turėjo būti bent 10 tūkst. litų. Pasak auditorių, tokį mažą įkainį galėjo nulemti teatro pagal panaudos sutartį iš viešosios įstaigos 2006 metais gautas automobilis „Audi 6“. Kitiems klientams teatro didžiosios salės nuoma atsieina vidutiniškai 26 tūkst. litų.

Reikalauja bausti, bet pažeidimai šalinami

Pranešama, kad dėl išvardintų reikšmingų teisės aktų pažeidimų valstybės kontrolieriaus pavaduotojas priėmė sprendimą, įpareigodamas kultūros ministrą Remigijų Vilkaitį traukti drausminėn atsakomybėn Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generalinį direktorių Gintautą Kėvišą, o pastarąjį – nubausti pažeidimus padariusius teatro darbuotojus.

Kita vertus, audito ataskaitoje pažymima, kad teatro administracija ėmėsi šalinti audito metu nustatytus teisės aktų pažeidimus.


Šiame straipsnyje: Valstybės kontrolėlnobt

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių