„KultFlux“ platforma nuplauks iki Kauno? (papildyta)

Neries nuniokotos „KultFlux“ meno platformos šeimininkai viliasi, kad statinys atlaikys potvynį ir nenuplauks iki Kauno. Balandį žadama pradėti remonto darbus.

Antras gamtos smūgis

Patvinusi neris jau antrą kartą per keletą mėnesių nusiaubė Vilniuje įkurtą meno platformą „KultFlux“.

Per savaitgalį net keliais metrais pakilęs Neries vanduo apsėmė prieš Naujuosius nusiaubtą statinį. Vienintelė paguoda jo savininkams - tai, kad upės vingis ledonešį nukreipė labiau link priešingo Neries kranto, ir „KultFlux“ šį sykį nepatyrė visos gamtos rūstybės.

Tiesa, nuo to situacija ne ką geresnė. Upės vanduo didžiuliu slėgiu spaudžia „KultFlux“ sienas. Jeigu jos permirks ir išbrinks prieš nuslūgstant Neriai, statinys gali neatlaikyti upės spaudimo.

Kaip jau skelbėme, „KultFlux“ savininkai tik pakankamai neseniai kreipėsi į sostinės savivaldybę, prašydami skirti sunkiasvorę techniką, kuri išstumdytų ledus nuo Neries krantinės. Esą neišstrumdžius ledų „KultFlux“ nebuvo įmanoma tvarkyti. Tačiau, regis, jie pavėlavo, ir upės vandenys statiniu padarys neatitaisomą žalą.

Beje, kitas vilniečių nevienareikšmiškai vertinamas statinys - vadinamoji „Krantinės arka“ arba tiesiog „vamzdis“ - nuo gamtos išdaigų tiek nenukentėjo. Neris apsėmė apatinę konstrukcijos dalį, tačiau „vamzdžiui“ tai nė motais.

Ledonešis Vilniuje - vienas stipriausių pastaraisiais metais. Upės vanduo pakilo tiek, kad ne tik apsėmė praktiškai visą upės krantinę, bet ir beveik pasiekė kitą, gerokai aukščiau įkurdintą meninę instaliaciją - ant Neries krantų prie Žaliojo tilto sudėtus užrašus „Aš tave myliu“.

Tikisi, kad platforma nenuplauks į Kauną

Architektas Aleksandras Kavaliauskas, vienas „KultFlux“ savininkų, portalui teigė, esą viliamasi, kad platforma atlaikys patvinusios upės spaudimą ir Neries nebus nuplukdyta į Kauną.

„Tikėkimės, ne“, - sakė A.Kavaliauskas, paklaustas, ar „KultFlux“ netaps savotiška Vilniaus dovana kauniečiams.

Anot jo, vienintelė gera žinia - tai, kad sekmadienio ledonešis ties Karaliaus Mindaugo tiltu buvo pakreiptas link priešingo Neries kranto. Mat dar vieno ledo luitų smūgio statinys veikiausiai nebūtų atlaikęs.

Savivaldybė nepadės?

„Dabar reikės laukti, kol nuslūgs vanduo. Ir pradėsime tvarkytis“, - teigė A.Kavaliauskas. Beje, sostinės vicemero Gintauto Babravičiaus žadėtos paramos „KultFlux“ šeimininkai negavo.

„Iš savivaldybės Ūkio skyriaus gavome laišką - jame teigiama, kad jie nelabai gali padėti. Bandome prašyti pagalbos tiesiogiai iš G.Babravičiaus“, - pridūrė pašnekovas.

Pasak jo, Neries vanduo didesnę žalą galėtų padaryti išorinėms „KultFlux“ sienoms, pagamintoms iš medžio drožlių plokščių. „Plokštes ir stiklo konstrukcijas teks pakeisti. Bandysim kažkaip tai padaryti“, - sakė architektas.

Apsisaugoti pritrūko lėšų

Pašnekovo teigimu, „KultFlux“ savininkai žinojo, kokius pavojus kelia Neris ir ruošėsi nuo jų apsisaugoti. Tačiau koją pakišo pinigai.

„Apie grėsmes žinojome. Buvome susirūpinę dar prieš Naujuosius metus. Buvo tokia idėja: pastatyti prie krantinės savotišką ledlaužį, kuris nukreiptų ledo lytis gilyn į upės vagą. Bet pas mus tam nebuvo lėšų“, - atsiduso A.Kavaliauskas.

Pirminiais skaičiavimais, „KultFlux“ atstatymas kainuotų apie 20 tūkst. litų.


Šiame straipsnyje: potvyniskultflux

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių