Kruonio HAE – 300 mln. litų investicijų

Netrukus Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė (HAE) skelbs konkursą generaliniam rangovui, kuris įrengtų penktąjį, 300 mln. litų vertės agregatą. Objektą pastatyti planuojama iki 2014-ųjų.

Bendrovės "Lietuvos energija" generalinio direktoriaus Aloyzo Koryznos teigimu, įrengusi penktąjį agregatą, Kruonio HAE dirbs kur kas efektyviau. Pirmiausia dėl to, kad bus galima operatyviai keisti elektrinės galingumą: didinti elektros sistemos reguliavimo galių diapazoną ir patikimai reguliuoti vėjo jėgainių balanso netolygumus, kylančius dėl kintančio jų gamybos režimo.

Kruonio HAE vadovas Gintaris Mekas pabrėžė, kad alternatyvių energetikos šaltinių, pavyzdžiui, vėjo arba saulės, generatorių išgaunama galia dėl priklausomybės nuo meteorologinių sąlygų yra nepastovi ir gali kisti dažnai ir didelėmis amplitudėmis.
"Todėl prie šalies elektros energijos tinklo jungiant tokio tipo jėgaines būtina turėti technologijas, galinčias patikimai sureguliuoti sistemos galią ir kiekvienu momentu užtikrinti patikimą elektros energijos tiekimą vartotojams", - pasakojo G.Mekas.

A.Koryzna atkreipia dėmesį, kad reguliavimo poreikis ateityje augs. Esą 2008 m. ir 2009 m. duomenys rodo, kad reguliavimo poreikis didėjo iki 12 proc.

Elektros gamyba iš atsinaujinančių energijos šaltinių yra vienas svarbiausių šalies energetikos prioritetų. Nacionalinė energetikos strategija numato, kad iki 2020 m. 23 proc. galutinio energijos suvartojimo sudarys energija iš atsinaujinančių šaltinių.

"Visų pirma toks agregatas yra alternatyvių energijos išteklių plėtros skatinimas", - pabrėžė A.Koryzna. Jis įsitikinęs, kad penktasis agregatas pradės veikti 2014 m. Šiuo metu konsultantai rengia agregato įrengimo konkurso sąlygas. Rugpjūtį įsigaliojo Vyriausybės nutarimas, kuriuo Nacionalinė energetikos strategijos įgyvendinimo 2008-2012 m. planas papildytas nauja priemone – Kruonio HAE naujo penkto agregato įrengimu.

Preliminari projekto vertė – maždaug 300 mln. litų. A.Koryznos teigimu, dalį lėšų "Lietuvos energija" skirs už savo rezervo, dalį tikimasi pritraukti iš ES struktūrinių fondų.


Šiame straipsnyje: Kruonio HAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių