Kritikai legendinę „Ozo“ kino salę ir giria, ir peikia

Kino apžvalgininkai pripažįsta: „Ozo“ kino salė jiems – „terra inkognito“. Nė vienas iš pašnekovų joje pastaruoju metu nesilankė ir apgailestauja, kad kadaise buvęs populiarus kino teatras grimzta užmarštin.

Seno kino salė

Vilnius, palyginti su kitais Lietuvos miestais, gana turtingas alternatyvaus, nekomercinio kino rodymo vietų. Čia veikia kino teatras „Pasaka“, „Skalvijos“ kino centras, pamatyti gero kino galima ir kitose miesto kultūrinėse erdvėse. Kino kritikas Rolandas Maskoliūnas įsitikinęs, kad alternatyvaus kino salės didesniam miestui reikalingos kaip šviežias oras.

Štai „Pasakoje“ galima pamatyti nemažai arthaus, nekomercinio, europietiško, dokumentinio kino. Savivaldybės išlaikoma „Skalvija“ taip pat pritraukia neholivudinių filmų gerbėjų.

„Ozas“ irgi patenka į alternatyvaus kino salių sąrašą, tačiau ši vieta vis dėlto kitokia.

„Tų salių lyg ir pakanka, tačiau “Ozo„ kino salė taip pat reikalinga. Kodėl? Pirmiausia, kiek pamenu iš ankstesnių laikų, ten būdavo labai senų filmų, kino klasikos, kurios jokiame kine nebeišvysi. Šis kino teatras yra puiki vieta norintiems užpildyti savo išsilavinimo spragas“, – teigė kino kritikas.

Laikosi dėl entuziazmo

R.Maskoliūnas pasidžiaugė, kad atsiranda žmonių, kuriems rodyti kiną – pomėgis, gyvenimo aistra. Tokios iniciatyvos, kritiko nuomone, tikrai sveikintinos. Ir nors kino repertuaras ne visada turi aiškią sistemą, tačiau yra savotiško žavesio.

„Matau, kad kartais jie gauna naujesnių filmų. Pavyzdžiui, “Zero2„. Tačiau ryškios sistemos nėra. Vis dėlto tokia veikla sveikintina“, – pabrėžė pašnekovas.

Kino apžvalgininkas ir vienas iš kasmečio festivalio „Kino pavasaris“ programos sudarytojų Edvinas Pukšta apgailestavo, kad „Ozo“ kino salė tokia apleista. Situacija, kai viską daro vienas žmogus, kritiko nuomone, yra nepatenkinama.

„Aišku, džiugu, kad yra toks entuziazmas, tačiau, norint rezultatų, reikėtų daugiau aktyvumo. Rodymo vietą reikėtų atnaujinti, kaip nors reklamuoti. Aš domiuosi kinu, esu savo srities specialistas ir vis tiek nežinau, ar ši salė turi savo interneto svetainę. Gaila, kad šis kino teatras toks apleistas“, – dėstė kino mylėtojas.

Trūkumu E.Pukšta laiko ir „Ozo“ salės repertuarą. Išgirdęs pastarosiomis dienomis rodomų filmų sąrašą kritikas įsitikino, kad šiuo metu „Oze“ rodomi filmai žiūrovui vargu ar bus įdomūs.

„Neatnaujinamas repertuaras – didelis minusas. Seni filmai jau visų matyti“, – pabrėžė kritikas.

Lankosi tik prisiekusieji

E.Pukšta mano, kad dabartiniai „Ozo“ kino salės žiūrovai yra tie, kurie šią vietą prisimena iš anksčiau, arba visiškai atsitiktiniai. Tai liudija statistika ir ji, deja, nėra džiugi.

„Nebūtų objektyvu man ką nors komentuoti, nes pats ten nesilankau, tačiau matau statistiką. Kas ten lankosi? Iš visko sprendžiant – tik tie, kurie eidavo ten ir ankščiau. Ateina du žmonės, geriausiu atveju trys. Naujas žiūrovas ten gali užklysti tik visiškai atsitiktinai“, – skėstelėjo rankomis pašnekovas.


Šiame straipsnyje: Ozo kino teatraskino teatras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Visuomenė

Visuomenė portretas
Menas turi stovėti aukščiau už realios tikrovės. Publika turi būti pasirengusi ir nusiteikusi stebėti kūrinius. Socialinis menas yra pigus ir kenksmingas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių