Krepšinį amfiteatre rodys, bet neleis triukšmauti

Po karštų diskusijų Kauno vadovai leido "Daugirdo" šeimininkams rodyti Pasaulio krepšinio čempionato transliacijas amfiteatre, tačiau įpareigojo atidžiau prižiūrėti tvarką.

Bandomasis laikotarpis

Renginių organizavimo komisija pakeitė savo sprendimą: viešbučio „Daugirdas“ vadovams suteiktas leidimas amfiteatre transliuoti Pasaulio krepšinio čempionato varžybas vėlyvą vakarą, t.y. iki 23 valandos. Tiesa, leidimas galioja dvi dienas – rugpjūčio 30 d. ir 31 d. Esą jis bus pratęstas, jeigu renginio organizatoriai griežtai laikysis Triukšmo prevencijos Kauno mieste viešosiose vietose taisyklių.

"Jeigu po varžybų transliacijų nesulauksime gyventojų skundų, nebus pažeidimų, leidimas tikrai turėtų būti pratęstas", –  žadėjo  savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Abramavičius.

Praėjusią savaitę komisija, atsižvelgusi į Senamiesčio gyventojų skundą, buvo nusprendusi neleisti transliuoti varžybų po 22 val.

"Išnagrinėjome skundą ir pasistengsime, kad tie dalykai, kuriais nepatenkinti gyventojai, nebedrumstų jiems ramybės, – kalbėjo Z.Abramavičius. – Galbūt bus uždrausta važinėti automobiliais tam tikromis gatvėmis, pareigūnai ir saugos tarnyba stebės, kad nebūtų girtaujama, nesimėtytų švirkštų."

Alkoholis – iki 22 val.

Triukšmingos kaimynystės neapsikentę T.Daugirdo gatvės ir Prieplaukos krantinės gyventojai ne kartą kreipėsi į miesto savivaldybę ir Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą (VPK), prašydami apriboti renginių laiką amfiteatre.

"Nuolat gaunami vietos gyventojų skundai raštu ir telefonu dėl viešosios rimties trikdymo amfiteatre. Gyventojai skundžiasi, kad susirinkęs jaunimas vartoja alkoholinius gėrimus, triukšmauja ir kitaip trikdo gyventojų ramybę nakties metu, po 22 val.", – teigiama komisariato viršininko Algirdo Kaminsko pasirašytame kreipimesi į miesto merą.

Viršininkas atkreipia dėmesį, kad prie amfiteatro esančiam barui išduota licencija iki 24 val. prekiauti nestipriais alkoholiniais gėrimais, todėl čia naktį renkasi daug žmonių, kurie vartoja svaigalus ir triukšmauja.

Kauno VPK duomenimis, per 2010 m. pirmąjį pusmetį, reaguodami į gyventojų iškvietimus, pareigūnai į amfiteatro teritoriją skubėjo šimtus kartų, surašė 199 administracinius teisės pažeidimų protokolus ir skyrė administracinių nuobaudų.
"Apribojus renginių organizavimo amfiteatre ir nestiprių alkoholinių gėrimų pardavimo laiką iki 22 val., būtų geriau užtikrinama viešoji tvarka, sumažėtų viešosios rimties trikdymo ir administracinių teisės pažeidimų atvejų", – įsitikinęs A.Kaminskas.
Z.Abramavičiaus teigimu, Kauno VPK siūlymą miesto taryba svarstys artimiausiame posėdyje.

Prašo policijos pagalbos

Šįkart transliuoti krepšinio rungtynes leidimą gavęs "Daugirdas" yra sudaręs sutartį su saugos tarnyba "Trikampis žiedas", kuri turėtų užtikrinti viešąją tvarką amfiteatre. "Daugirdo" generalinis direktorius Vidimantas Žekas įsitikinęs, kad be policijos pagalbos apsieiti nepavyktų.

"Mums labai svarbu, kad, vykstant renginiams amfiteatre, būtų sutelktos kuo didesnės policijos pajėgos. Kai kurie žiūrovai atsineša savo alkoholinių gėrimų, o mes neturime teisės atimti iš jų butelių, –  pasakojo V.Žekas. – Tik policininkai gali bausti už alkoholinių gėrimų vartojimą viešoje vietoje."

Jo teigimu, iš baro lengvuosius gėrimus perkantys klientai nėra pagrindiniai tvarkos drumstėjai.

Z.Abramavičius atkreipia dėmesį, kad renginio organizatorius teritoriją turi sutvarkyti iškart po transliacijų, kad rytą kauniečių nepiktintų netvarkinga aplinka.

Centro PK viršininko pavaduotojas Danas Česnauskas:

Vykstant renginiams, amfiteatre didesnių incidentų, kad kieno nors gyvybei grėstų pavojus, nebūna, tačiau pasirodo kišenvagiai. Viešose vietose jų reikėtų saugotis. Gana dažnai tenka tramdyti ir išgėrusius asmenis – didžiąją dalį surašytų administracinių teisės pažeidimų protokolų sudaro atvejai, kai žmonės baudžiami už alkoholinių gėrimų vartojimą viešoje vietoje. Sunku pasakyti, ar per krepšinio varžybų transliaciją amfiteatre padidėja pavojus žmonių saugumui. Viskas priklauso nuo varžybų reikšmingumo ir žiūrovų skaičiaus. Per finalus susirenka daugiau žmonių, bet tai nereiškia, kad minioje pavojingiau. Dažniausiai incidentus sukelia penki šeši nederamai nusiteikę asmenys. Keli šimtai gali ramiai žiūrėti varžybas, o keli agresyvūs jaunuoliai tuo metu šalia daužys automobilių langus, gadins gyventojų turtą. Amfiteatras – labai mėgstama jaunimo vieta, todėl gyventojai dažnai skundžiasi dėl triukšmo. Reikėtų nepamiršti, kad dabar ramybės metas prasideda ne nuo 22 val., bet 18 val. Dabar tikriausiai vėl sulauksime nusiskundimų, nes ne visi žiūri krepšinį, o vyresni linkę daugiau ilsėtis. Atsižvelgęs į gyventojų prašymus Kauno apskrities VPK viršininkas pasiūlė riboti prekybos alkoholiu laiką. Mums žinoma, kad į renginius amfiteatre žiūrovai bando atsinešti savų alkoholinių gėrimų. Tikriausiai ir dėl to, kad "Daugirde" kainos yra aukštesnės. Kaune nėra kitos tokios vietos, kur būtų sulaikoma tiek daug asmenų, geriančių alkoholinius gėrimus, kiek amfiteatre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių