Kraujo donorystės centrui trūksta kraujo

Nors apie donorystę pastaraisiais metais kalbama daug, Kauno kraujo donorystės centrui nuolat trūksta kraujo. Ypač reikia kai kurių grupių kraujo.

Centro Donorų skyriaus vadovė Rima Ulinskienė pasakoja, kad šiuo metu ypač trūksta  I ir II grupės Rh- kraujo, taip pat jaučiamas deficitas ir Rh+ kraujo. Šią vasarą, kaip ir kasmet, prasidėjus atostogų metui, užsidarius mokymo įstaigoms, padaugėja nelaimingų atsitikimų ir įvairių sužalojimų, taigi donorystės centre mažėja kraujo, o atostogaujančių donorų sulaukti sunku.

Į Kauno kraujo donorystės centrą ateina nemažai neatlygintinų kraujo donorų, tačiau dauguma jų visgi nori pinigų.

Už kraują donoras šiuo metu gali gauti 40 litų, už kraujo plazmos donorystę, priklausomai nuo dozės, – 50-60 litų.

Kraujo galima duoti kas du mėnesius. Pasak pašnekovės, yra ne vienas žmogus, kuris į Kraujo donorystės centrą tapti donoru užsuka periodiškai.

„Zurabas Albanija kraujo donoru tapo jau 52 kartus. Antanas Zamarackas kraujo davė virš 70 kartų. Jie yra vieninteliai kauniečiai pelnę aukščiausią Garbės donoro vardą ir savo krauju išgelbėję ne vieną gyvybę“, - pasakojo R.Ulinskienė.

Šiam titului gali būti nominuojami žmonės kraujo per savo gyvenimą davę ne mažiau kaip 40 kartų. Asmuo, kuriam suteiktas Garbės donoro vardas, turi teisę gauti Lietuvos Respublikos Valstybinę pensiją ir tai yra aukščiausias kraujo donoro apdovanojimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių