Kramerio papūga sėkmingai peržiemojo Klaipėdoje

Eilinis žmogus, viduržiemį lauke pamatęs žalią tropinę papūgą net nesuabejotų, kad paukštis tikrai neseniai pabėgo iš narvelio ir vargšo dienos jau suskaičiuotos. Išties, kol kas Lietuvoje laisvėje paukščių stebėtojai Kramerio papūgą (Psittacula krameri) yra stebėję tik tris kartus ir nebuvo duomenų apie jų išgyvenimo galimybes mūsų šalyje.

Klaipėdoje Kramerio papūga pastebėta praeitų metų rugsėjo mėnesį ir nuo to laiko buvo reguliariai matoma ne tik vėlai rudenį, bet ir visą žiemą. Tik 2013 metų kovo 23 d. man pagaliau pavyko pamatyti paukštį ir įsitikinti, kad tai tikrai Kramerio papūga.

Nors paukštį stebėjau be žiūronų, tačiau iš 15 m atstumo aiškiai matėsi, kad ilgauodegė papūga yra ištisai žalia su rožiniai raudonu snapu ir tamsesniu kaklo žiedeliu. Paukštis ramiai tupėjo medyje ir krapštėsi plunksnas. Anot papūgą nuolat stebėjusių Egidijaus Bacevičiaus ir Felikso Vainoro, paukštis  maitinosi medžių pumpurais ir lankydavo balkonų lesyklėles, kur rasdavo papildomo lesalo.

E.Bacevičius teigia, kad yra matęs kaip paukštis pasilikdavo nakvoti medžio šakose, neieškodamas kokios nors šiltesnės užuolandos. Net pajūryje šią žiemą naktimis oro temperatūra kartais nukrisdavo iki 14-18 laipsnių šalčio. Paukštis buvo pakankamai atsargus, tad bandymai jį sugauti  nebuvo sėkmingi. Labiausiai tikėtina, kad tai visgi iš nelaisvės pabėgęs paukštis, bet neatmestina ir kitos kilmės galimybė – arčiausiai Lietuvos Kramerio papūgos laisvėje veisiasi Vokietijoje. Bet svarbiausias faktas, kad ši pietinė rūšis žmogaus kaimynystėje gali sėkmingai peržiemoti ir Lietuvoje.


Šiame straipsnyje: Kramerio papūgažiemaKlaipėda

NAUJAUSI KOMENTARAI

valio

valio portretas
Sveikinu papūgą atvykus į Lietuvą

buvusi klaipediete

buvusi klaipediete portretas
galiu tik patvirtinti, kad sios grazuoles tikrai yra sekmingai islaikiusios adaptacija ir puikiai gyvena ir dauginasi Vokietijos miestuose. Laksto pulkais, kelia nesvietiska triuksma, nulesa vysniu derliu vasara, taciau yra neabejotinas miestu papuosalas! Dziaugiuosi! Tik neuzdarykit ju vel i narva!

emigrant

emigrant portretas
Gandrai sugrizo!! Biski mutavo :)))
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių