KPD: Aušros vartų koplyčia ne restauruota, o niokota

Antradienį Kultūros paveldo departamentas Vilniaus Aušros vartų koplyčioje sustabdė savavališkai vykdomus remonto darbus, nes nustatė daug teisės aktų pažeidimų.

Pagal įstatymą šiame kultūros paminkle galėjo būti vykdomi tik restauracijos darbai.

Tačiau atliekant koridoriaus ir laiptinės, vedančios į koplyčią darbus buvo naikinamos vertingosios savybės: išmontuotos senosios medinės durys; pažeistos 1932 m. autentiškos keraminės plytelės, jas užklijuojant nauja danga; išmontuoti senieji ranktūriai, kitose vietose ardant senąjį mūrą sumontuoti nauji turėklai; ant senųjų teracinių laiptų užklota granitą imituojanti medžiaga, o dalis senųjų laiptų visai demontuoti; sienos dažomos nepateikus polichrominių tyrimų. Pažeidžiant sienų autentiškumą planuojama koridoriaus sienų šonų apatinę dalį aptaisyti granitinio akmens plytelėmis.

Šiais remonto darbais buvo pažeistas ne tik autentiškas laiptų ir dangų, bei ranktūrių medžiagiškumas, bet ir sakralinė vertė, nes tai yra pagrindiniai piligrimystės laiptai.

KPD skubos tvarka nustatinėja paminklui padarytą žalą. Ją padarę asmenys privalės atlyginti nuostolius, o už šį pasibaisėtiną vandalizmą kaltieji bus baudžiami visu įstatymo griežtumu.

Aukščiau minimo remonto autoriai Antanas Gvildys ir Ilja Makarovas (UAB „Archinova“), paminklosauginę ekspertizę atliko Virgilijus Spudas.

Nuotraukose kairėje: istorinis laiptų teracas pakeistas marmuro imitacija.

Nuotraukose dešinėje: senosios medinės durys pakeistos moderniomis.


Šiame straipsnyje: Paveldaspaveldo niokojimasKPD

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių