K.Pastoro planuose - lietuviško baleto identiteto paieškos

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) spalį pradėjęs dirbti baleto trupės meno vadovas Krzysztofas Pastoras teigia, kad savo išskirtinumą pasaulyje Lietuvos baletas įgytų daugiau dėmesio skirdamas choreografų ugdymui.

Antradienį susitikime su žurnalistais pristatydamas savo planus LNOBT, K.Pastoras sakė, kad atvykęs į Vilnių su generaliniu direktoriumi Gintautu Kėvišu pirmiausia sutaręs dėl meninės autonomijos. Lenkijoje ir Nyderlanduose taip pat dirbantis K.Pastoras teigė, kad kelia sau uždavinį atskleisti lietuviško baleto savitumą.

„Labai svarbu sukurti savo identitetą - negalima būti tokiems, kaip bet kuris kitas baletas pasaulyje. Reikia turėti savo įvaizdį. Ir tai įmanoma tik tuo atveju, jei teatras ne tik statys baletus, bet ir išugdys choreografus. Tai yra didžiausia problema, kurią įžvelgiau analizuodamas situaciją“, - dėstė K.Pastoras.

Be kitų planų, jis atskleidė ketinimus rengti kasmetines užsienio baleto artistų peržiūras bei organizuoti kūrybiškumo kursus.

„Žinoma, visada Lietuvos šokėjai turės pirmenybę gauti darbą mūsų teatre, bet kokybė taip pat yra labai svarbi. Todėl aš manau, kad yra reikalinga ir svarbu kartą per metus organizuoti tarptautinę šokėjų peržiūrą. Tai suteikia didesnio pasirinkimo galimybes ir po truputį kelti teatro lygį“, - žurnalistams pasakojo baleto trupės meno vadovas.

Dabartinę baleto grupę K.Pastoras apibūdino kaip „gana geros formos“, kurioje „daug talentingų šokėjų“, tačiau jis teigė LNOBT balete šiek pasigendantis kūrybiškumo, ypač choreografinio, taip pat pasitikėjimo savimi. Todėl jau kitų metų birželį numatomi surengti pirmieji kūrybiškumo kursai. Taip pat norima, kad teatre dirbtų daugiau choreografų, tačiau tai esą primiausia priklausys nuo finansų.

Tarp numatomų permainų K.Pastoras pristatė ketinimus pertvarkyti spektaklių rodymo tvarkaraštį taip, kad liktų daugiau laiko kurti naujus spektaklius.

„Yra keletas priežasčių formuoti tvarkaraštį šiek tiek kitaip, nei buvo daroma iki šiol. Dabar beveik kas antrą dieną yra vis kitas spektaklis. Tai labai sudėtinga šokėjams, kenčia jų fizinė būklė. Kita vertus, dėl to ir teatrui sunku funkcionuoti - dabar beveik nėra laiko ir vietos kurti naujų dalykų. Norėčiau populiariausius spektaklius rodyti iš karto kelis, kad nereikėtų nuolat repetuoti ir šokėjai galėtų tarpuose atsikvėpti ir kurti“, - dėstė jis.

K.Pastoras LNOBT pakeitė 19 metų baleto trupei vadovavusią Tatjaną Sedunovą, kuri atsistatydino po nesutarimų su šokėjais. Trupės direktore pasitraukus T.Sedunovai paskirta Rūta Railaitė. Ilgus metus Venesueloje dirbusi R.Railaitė šiuo metu daugiausia organizuoja kasdienę baleto grupės veiklą, mat K.Pastoras be pareigų LNOBT dirba trupės vadovu Varšuvos didžiajame teatre bei yra Amsterdamo „Het Nationale Ballet“ reziduojantis choreografas.

LNOBT baleto grupėje yra 70 šokėjų, šiuo metu iš jų dirba per 50 (kiti negali šokti dėl traumų, motinystės atostogų ir panašiai).

Buvusi baleto trupės vadovė T.Sedunova, kaip prodiuserė, numatoma, teatre dirbs iki Naujųjų metų, kol bus užbaigtas baletas „Žydrasis Dunojus“.


Šiame straipsnyje: lnobtbaletas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių